[廢文] [理性討論] 有咩方法可以令多啲人用linux?

738 回覆
4 Like 12 Dislike
騎劫

有咩方法可以令少啲人用linux?
https://lihkg.na.cx/thread/83072/page/1

騎劫

https://lihkg.na.cx/thread/83072/page/1

騎劫

岩岩先問有冇好建議轉頭就搞破,最慘係 d 人覺得有趣
理性討論 ?
原來 建設但方法唔係最好 比 故意破壞 差
岩岩先問有冇好建議轉頭就搞破,最慘係 d 人覺得有趣
理性討論 ?
原來 建設但方法唔係最好 比 故意破壞 差

見兩邊講野都真係得啖笑
利申linux超重度用家+dev

收幾錢幫我set kvm & gpu passthrough

或者出set-up全教學片都好呀

見兩邊講野都真係得啖笑

咁貓义大師你快D出馬, 一野KO power_off/Mr.A啦!

見兩邊講野都真係得啖笑

收幾錢幫我set kvm & gpu passthrough

或者出set-up全教學片都好呀

留名學嘢
好簡單
第一步就係叫mr.a出少句聲當幫忙
成日喺度趕客
話某幾個版本linux software有問題,而外國d forum 都討論過嘅
佢都可以話係用家問題
Mr.a仲成日喺講緊其他os/電腦問題嘅post鳩推linux
呢個都係令人反感之處
個post真係有啲長沒仔細追曬
但我覺得大家點解唔用個開放少少既心態了解下linux,一味片mr.a 呢?(雖然佢講講下好似有啲燥底)

講番正題,首先想講番一個好重要既事實就係linux其實似現時最popular既OS,desktop市場當然是windows,但desktop以外,大至data center、金融交易、超級電腦,小至手機平板(android)、汽車導航、同埋好多embedded system入面其實都行緊linux kernel。連Microsoft Azures web services都喺幾年前放棄 windows server轉行linux,最新既windows 10亦內置windows Linux subsystem 行ubuntu 既kernel。除左因為唔使錢,亦因為除左打機之外linux既表現一般都比windows好得多同穩定得多。

推linux落desktop主要阻力應該係gaming同上面有人講既裝software既問題。

先講裝 software,其實大家望下android個app store就知linux裝/搵software可以比windows更簡單,最入門既linux:ubuntu內置既app store都做到差唔多既野。另外linux繼承左unix既everything is file 既原則,裝software實質上只係unzip左個archive,所以 linux裝software只係大家唔慣/用慣左windows姐。

至於打機,linux同mac都面對相同情況,呢方面我認同係要linux既community快啲改進類似wine既solution。唔係責任唔責任既問題,係始終喺gaming既戰場你係挑戰姐,無得避。下一步開始有design for linux既game出現亦變得合理,始終linux比windows運行得更有效率同穩定,對遊戲開發其實係一件好事。

咁如果係人地用完linux有啲感受講咗出黎但唔係好啱你聽呢?譬如軟件兼容問題、linux一堆替代softwares都冇辦法滿足唔到用家嘅需要、少遊戲啱玩之類,我知你又會話係開發商問題,但係喺人地推出linux版之前,我哋係咪可以做返少少嘢嚟配合用家需要,畀人地用住先,吸納多啲人嚟用linux?

我唔會話 linux 冇我想玩既 game 等同 linux 冇 game 玩
我唔會話 linux 冇我想用既 software 等同 linux 冇 software 用

我唔會話 linux 既操作方式同 windows 唔同等同 linux 難用

唔講打機,Windows同mac各自都有適合一般用家同辦公室用戶嘅softwares,linux唔係話冇,但係少,而且我用落都係覺得ms office同photoshop好用LibreOffice同gimp,既然有啲野真係無可取代嘅時候,除咗開發者問題之外,就要諗下自己係咪有咩嘢可以做到同幫到人過渡新系統。

adobe果堆我除左叫你用mac之外真係沒野好講
office既話我自己無論喺windows、linux、macos上面都統一使用google drive,可以話係完全取代左m$office同iwork。BTW巴打對m$情有獨鍾既話office360都不妨一試。
係 Fedora 裝個 VLC 都要 google 教學

上 Amazon download mp3 又要 google 教學

買 itunes 又要 google 教學

其實同你細個果陣你老母教你「噤一下步就得」一樣之嘛,我會叫呢啲做「須要時間適應」

不過其實我都好期待有好似app store, play store呢類野喺linux出現,so far 得ubuntu有個比較好既

你頭先話難用係因為安裝軟件困難
而家同一步一步做,再數步驟數證明 ubuntu 易過 windows
你又話個軟件搵唔到 ?
拉出黎唔係個個 user 識 ? 唔識唔可以學 ? 仲有個桌面亂對個 user 有咩著數 ? 如果 user 識整理個桌面,佢又有冇可能唔識係 dash 拉個 shortcut 出黎 ?
如果你講到 D user 乜都唔識,基本上佢連上網搵軟件裝軟件都唔會識
唔做,搵藉口
做,搵方法

係你自己當左搵Software係步驟, 咪拉埋一齊講囉 想點啊 存心嗌交?
事實上, 搞得UX就預左USER唔會主動學野, 一係你塞埋去比佢學, 一係就唔洗佢學
user唔識整理個桌面好正常, 唔識係DASH拉出黎更加唔出奇, 你有冇做過Front End Development嫁?

你老母,搵 software 唔係步驟一部分,adobe-setup.exe 係原本塞左係你部機既 harddisk 入面 ? 戇撚鳩
唔識整理桌面好正常,唔識係 dash 拉出黎更加唔出奇,咁唔識係 windows 裝 software 都好正常,咁你又憑咩肯定 windows ux 好過 linux desktop ?
windows 10 到今日都好多人嘈緊佢難用,點呀 ? 個別例子 ?
定係叫人用 windows 7 ? microsoft 唔再 support windows 10 以下既 windows ,你唔係想加重 microsoft 成本掛 ?

仲話理性討論 ? 用公司角度諗野講理性

用家角度都係認為win10點難用都易用過linux(講緊如果要用返windows堆軟件同遊戲),呢個係客觀事實。

從來唔打算同WIN10比, 係佢扯埋黎講
但LINUX要搶到風頭, 仲有好多UX問題要執, 一個對IT佬既小問題, 可以係一個對普通USER既大問題

有冇試過elementaryOS?
個UI同masOS似到十足,UX應該不成問題
係 Fedora 裝個 VLC 都要 google 教學

上 Amazon download mp3 又要 google 教學

買 itunes 又要 google 教學

其實同你細個果陣你老母教你「噤一下步就得」一樣之嘛,我會叫呢啲做「須要時間適應」

不過其實我都好期待有好似app store, play store呢類野喺linux出現,so far 得ubuntu有個比較好既

一個人要撒賴,幾唔合理既藉口都講得出
首先Linux一定要有自動安裝先 否則講咩都係廢話 User傾向越簡單越好 之後要有啲部分簡單過或好用Windows 好似chrome打低ie一樣

同意,因為依家無論windows、macos/ios、android都有呢個趨勢。

其實我覺得喺linux 既community入面有內在既阻力。自己既經驗係開始用 linux無幾耐就好自然會直接apt-get install,而相信對唔少慣用linux既人黎講package manager比store更好用同方便,變相減低左開發app store既誘因。

而且應該唔少慣用package manager 既人都會覺得(包括我)只要克服對commands既恐懼其實 package manager 比任何app store都好用。安裝只係打一句,裝番黎既野穩定之餘又乾淨,唔會好似windows啲software咁總會「送」一堆唔等駛既yahoo toolbar同360安全卫士比你。
首先Linux一定要有自動安裝先 否則講咩都係廢話 User傾向越簡單越好 之後要有啲部分簡單過或好用Windows 好似chrome打低ie一樣

你指預裝 linux 電腦 ?

係,或者砌機免費裝Linux,希望做到同Windows一樣,Next→Next就安裝好啲程式,同時有得手動安裝

係,或者砌機免費裝Linux,希望做到同Windows一樣,Next→Next就安裝好啲程式,同時有得手動安裝

如果砌機,已經有唔少舖頭有 linux 預裝
我知黃金有3間,係預裝 ubuntu

我唔認為要好認真搞「next next」既模式
兩個原因
1. 直上app store模式好過
2. windows要用next next同既系統設計有關,喺windows入面一個執行檔同檔案係有份別既。Windows software亦有大量.dll檔等等register既野 lun住,結構黎講好複雜,所以先需要搞next next 去改善UX。unix/Linux (eg. Mac/Ubuntu)既系統設計上有一個原則--everything is a file。咁有咩唔同呢?舉例說喺mac入面大部份唔經app store安裝既software 都係unzip 再drag入application個 folder就用得。uninstall亦只係入番個folder del成個app del就得。linux 實際上係一樣,安裝既流程本身就唔複雜,所以冇整next next既需要,反而比心機搞好個app store更好。
想玩LINUX好多途徑姐, 網上又大把VPS有免費試玩, 又有DOCKER, 再唔係搵自己D廢ROUTER裝OPENWRT又玩得, 唔一定用自己機玩
想玩LINUX好多途徑姐, 網上又大把VPS有免費試玩, 又有DOCKER, 再唔係搵自己D廢ROUTER裝OPENWRT又玩得, 唔一定用自己機玩

對用開windows既人黎講好似太advance

但太白痴既人本身係用WINDOWS都有問題啦. 咁就唔好強求太多.
始終用電腦點都有D知識先OK,

但太白痴既人本身係用WINDOWS都有問題啦. 咁就唔好強求太多.
始終用電腦點都有D知識先OK,

駁唔到
你啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞