[廢文] [理性討論] 有咩方法可以令多啲人用linux?

738 回覆
4 Like 12 Dislike
由高登睇到連登,mra依然係覺得唔推行linux係社會既錯,我真係好佩服
話人針對你之前應該諗吓自己過往做過咩至有一部份人咁樣話你,任何人咁樣成日hard-sell linux(亂入其他post linux linux linux),都會容易令人覺得煩厭,所以應該話係針對你所做嘅事,而唔係針對你,你呢種宣傳手法明顯係錯,加以改善就唔會畀人針對。
由高登睇到連登,mra依然係覺得唔推行linux係社會既錯,我真係好佩服

咁香港冇普選係咪你既錯
話人針對你之前應該諗吓自己過往做過咩至有一部份人咁樣話你,任何人咁樣成日hard-sell linux(亂入其他post linux linux linux),都會容易令人覺得煩厭,所以應該話係針對你所做嘅事,而唔係針對你,你呢種宣傳手法明顯係錯,加以改善就唔會畀人針對。

咁你咪即係唔理性,開咩理性 post
個 post 討論點令 linux 多人用
邊左講我,你講咩理性呀 ?
公司係windows

屋企部腦送嘅又係windows

你要人學新野有d難度

平時根本無接觸

你天生識用 windows ?

我咪話咗之後已經補充咗點解咁講囉
講完你又唔聽,係都要針對呢一句冇意思㗎喎,此舉顯得你唔理智。

首先 #14 係你講唔係我
其次 #13 係其他人講唔係你講

第三 好多入黎抽水,食花生既人搞事唔屌但屌我
呢 d 叫理性討論 ?

好啦比人針對時就叫人唔好針對黎講
最初話推廣 linux 時就話係 linux 社群既責任,又唔見你唔針對 ?

完全兩回事嚟,你針對我果句嘢我之後已經有回應

而現今市場飽和(正如本文所言),社群讓步係一個可取嘅方法,呢樣嘢唔係話針唔針對linux,係事實上確實少人用,想多人用就要放低自尊。

而家討論緊 d 咩,你開 post 為咩 ?

咁香港冇普選係咪你既錯

咁香港冇普選係咪你既錯

呢個係你既邏輯
linux 推廣失敗係 linux 社群既錯
相同邏輯
香港冇普選係香港人既錯

本來唔係講你,係你自己入嚟乜都駁一餐令更多人想反駁你。

我同你講,本來我哋可以繼續理性討論,點知你不斷拎嚟之前討論過嘅嘢不斷喺度loop,破壞氣氛,最唔理性果個就係你,根本唔係想討論。

咁香港冇普選係咪你既錯

[ig]https://lh4.googleusercontent.com/-H3E29MffHKA/Tjg7tKI3vdI/AAAAAAAANzA/8rUmf07HojA/s622/DA208%20-%20%E5%AE%89%E7%9D%A1%E4%B8%AD.jpg[/ig]

咁香港冇普選係咪你既錯

呢個係你既邏輯
相同邏輯
香港冇普選係香港人既錯

仲有
理性討論 ?
post 幅圖叫理性討論 ?
邊到理性討論 ?
咪學之前條友講
岩聽 = 理性
唔岩聽 = 唔理性

咁香港冇普選係咪你既錯

話,乜野類比黎

咁香港冇普選係咪你既錯

呢個係你既邏輯
相同邏輯
香港冇普選係香港人既錯

咦係喎,如果香港人識反抗,就唔駛淪落到今日咁啦

我同你講,本來我哋可以繼續理性討論,點知你不斷拎嚟之前討論過嘅嘢不斷喺度loop,破壞氣氛,最唔理性果個就係你,根本唔係想討論。

駁 = 唔理性 ?
咁辯論個 d 人全部唔理性 ?

破壞氣氛 = 唔理性 ?
即係係一個偶像握手會入面講句「有咩值得握手」就唔理性 ?

理性既討論就都係不斷發問,不斷搵方法
而唔係嫌人不斷問覺得煩,咩破壞氣氛呢 d 感性言論

咁香港冇普選係咪你既錯

話,乜野類比黎

個邏輯係佢講出黎
個類比係根據呢個邏輯提出疑問

呢個係你既邏輯
相同邏輯
香港冇普選係香港人既錯

仲有
理性討論 ?
邊到理性討論 ?
咪學之前條友講
岩聽 = 理性
唔岩聽 = 唔理性

拎住張燦神圖都可以討論一番,
你話自己係咪好無聊,
淨係識亂咁搵嘢嚟駁,
點解唔增強自己嘅說服力,
去說服人哋共同推動linux,
抑或你自己都知道linux本身缺乏咗啲嘢令人地卻步?

駁 = 唔理性 ?

你係亂咁搵嘢駁,亂用嘢嚟類比,講嘢九唔搭八,咪再喺度偷換概念

呢個係你既邏輯
相同邏輯
香港冇普選係香港人既錯

仲有
理性討論 ?
邊到理性討論 ?
咪學之前條友講
岩聽 = 理性
唔岩聽 = 唔理性

你話自己係咪好無聊,
淨係識亂咁搵嘢嚟駁,

討論,咁即係理性啦
post 幅圖出黎,轉頭話喝張圖冇討論價值,咁即係 post 呢幅圖唔係出自理性
自己無聊 post 幅圖出黎,人地拎黎講,轉頭話人討論幅圖既人無聊 ?
post 圖既始作俑者係你唔係我,即係創造呢個你認為無聊既討論係你唔係我

咩叫亂咁搵野黎駁 ?
點先叫亂 ? 點先叫唔亂 ?
話咁做唔岩,但又冇好建議,原來呢 d 叫理性討論

駁 = 唔理性 ?

你係亂咁搵嘢駁,亂用嘢嚟類比,講嘢九唔搭八,咪再喺度偷換概念

個類比源自你地既邏輯
如果類比係亂黎,即係你地既邏輯一開始就錯

駁 = 唔理性 ?

個類比源自你地既邏輯
如果類比係亂黎,即係你地既邏輯一開始就錯

淨係你句破壞氣氛已經係好唔理性既理由
理性就係唔理氣氛

仲有
理性討論 ?
邊到理性討論 ?
咪學之前條友講
岩聽 = 理性
唔岩聽 = 唔理性

你話自己係咪好無聊,
淨係識亂咁搵嘢嚟駁,

討論,咁即係理性啦
post 幅圖出黎,轉頭話喝張圖冇討論價值,咁即係 post 呢幅圖唔係出自理性
自己無聊 post 幅圖出黎,人地拎黎講,轉頭話人討論幅圖既人無聊 ?
post 圖既始作俑者係你唔係我,即係創造呢個你認為無聊既討論係你唔係我

咩叫亂咁搵野黎駁 ?

睇嚟你自己已經放棄咗討論呢個post本身想討論嘅嘢

繼續針對啲無聊嘢嚟討論啦

仲有
理性討論 ?
邊到理性討論 ?
咪學之前條友講
岩聽 = 理性
唔岩聽 = 唔理性

你話自己係咪好無聊,
淨係識亂咁搵嘢嚟駁,

討論,咁即係理性啦

咩叫亂咁搵野黎駁 ?

好似係你地企圖話我唔理性
我只係向你地提出乜野先叫理性既疑問 ?
請問點先叫理性討論 ?
係咪唔好破壞氣氛先叫理性討論 ?

討論,咁即係理性啦

咩叫亂咁搵野黎駁 ?

好似係你地企圖話我唔理性
我只係向你地提出乜野先叫理性既疑問 ?
請問點先叫理性討論 ?
係咪唔好破壞氣氛先叫理性討論 ?

咁你肯完未
要拗可以有排拗,但係會好無謂同埋好無聊,我收口算啦 可以討論返個post未
其實user而家都係直接買個windows既主機/nb,免得煩,而廠商就見到個市場而直接選擇剩係支援win版,上述兩者根本無做錯
如果要打破呢個局面,linux真係要出一舊野可以吸引到人去買,咁廠商覺得有機就會願意投資去生產,先至不停咁loop,loop到個市場開始各方面平衡
其實手機已經做到咁既情況,只不過主機同nb要做到咁既情況真係暫時未睇到
btw,mra係咪收斂左,無再係win post到推廣linux?以前係高登咁樣其實幾令人反感,我覺得出面開post去討論linux我都幾樂意睇,而唔係開呢d世界大戰post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞