『薪火post』BNO 續期資訊(24) 睇咗DOCS & BNO教學網站先好問嘢

1001 回覆
41 Like 1 Dislike
跟足資料入
之後系統比咩你就係咩
唔使諗咁多
.hk 唔係好似要 BR 先註冊到咩
我之前申請過唔使喎
想請教吓
我應該係次選級嘅副簽,有個識咗幾年嘅frd搵我幫佢副簽
幫人副簽會唔會有d咩責任發生㗎?
寄左先啦, 佢話要先諗點算啦
如果用 bno + tier 2 (ict) 係英國留五年,係咪應該轉到 BC?
你根本就無睇過呢個post 第一頁 份google doc
佢好煩⋯
未,一般黎講你申請前你要已經係以不受任何出入境限制嘅身份留英超過12個月,而呢個限制會導致你可能要留係度超過六年先申請得登記做BC。例如ILR。
你份declaration form有寫副署人要做啲乜架,如果佢哋無做到甚至幫你隱瞞一啲嘢去令到你獲得護照嘅話,咁個副署人就已經犯法,因為佢擔保你提供嘅資料係真實無誤。

如果副署人無揸住任何合資格嘅國籍而你副署人怕嘅話,我建議成句聲明自己作為合資格嘅國籍護照持有人嗰句刪咗佢。
唔得
因為 Tier2 ICT 攞唔到 ILR
第一頁份doc話可以選擇唔寄parent’s document, 有唔少成功個案
既然最尾唔報都寄都得,點解又話要?
總之,你唔想哂時間哂郵費嘅話,你就應該照住HMPO 嘅要求黎交文件。
如果你要博唔交嘅話,你就會有風險被要求補交相關文件,咁你嘅申請時間就會被延遲直至HMPO收到你嘅文件。
而有唔少成功嘅個案,並不代表你一樣唔交都會成功,過往亦有巴打被要求後補,所以我哋從此至終都唔會建議你唔交,
唔知之前有無巴絲寫過 我都講一次 以防更他人遇到相同麻煩

==BNO 入境印尼 Indonesia 須知==
親身經歷

近期 (應該係8、9月,準確日期不可考)印尼改例
用BNO 入境印尼
必須喺印尼領事館辦理簽證
用BNO 係不能 申請落地簽證

雖然印尼領事網頁寫uk issue 嘅passport 係可以申請Visa on arrival,

但以 Gov.uk 嘅描述最準確:

The visa waiver scheme and visas on arrival aren’t available if you’re travelling on a British Overseas Citizen, British Subject, British National (Overseas) or British Overseas Territory citizen passport. Instead, you must apply for a visa before you travel.

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/indonesia/entry-requirements

亦唔需要搏試佢印尼入境會唔會通融
基本上一見到bn(o) 佢就會出文件拒絕你入境然後遣返
各位睇路了
補充:經過今次事件 我依然會用bno
就算特衰有免簽都好 一旦決定左續領就唔回頭 都唔會諗住食兩家著數
老老豆豆,我咁大個人我都唔知有冇見過自己份出世紙一眼,更唔好提父母結婚證書
我問父母佢地幾時結婚簽紙,佢地差啲答唔出
其實我開頭睇到個po真係覺得好麻煩咁
可能因為個po感覺好多字

純建議:
可以試下係#1加個重點
點列咁寫你要準備既野有:
xxxxx

咁樣睇落會比較簡單 引到人繼續睇落去
咪又係唔睇
其實已經好簡單
#1 比個DOCS出黎再加一句咁多野

今個POST咪一樣有人好明顯連睇都冇睇過就問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞