『薪火post』BNO 續期資訊(24) 睇咗DOCS & BNO教學網站先好問嘢

1001 回覆
41 Like 1 Dislike
幫老豆續緊期 老豆都over 60 y/o
佢唔係好肯定佢父母既出生日期 但係母親既出生日期係一定要填 咁點算
填1月1日
之後補封信講原因
想問 , 副簽果part ,番到黎先見到朋友起date 寫錯左出生日期,可唔可以就咁畫一畫左佢,寫番今日日期,我fd已經番左大陸 幾日都唔會見到佢
明白晒 咁等佢一星期後番黎再搞
如果你是首次申請英國護照的表格類型,“Has the applicant been included on ANY passport before?”(申請人是否包括在任何護照上?),如果你是從來沒有英國護照但你的名字和資料包括在父或母或任何人的英國護照內,你應該選擇為”YES”。

如果你是因為現有護照為1993年(2003年)或之前簽發而選擇此項者則應填”NO”,如果該本護照沒有遺失,你須於下方位置填寫該本包括你名字的英國護照的號碼。

睇到1999 有冇BRO打可以解釋下
我本野仲係到 冇壞 96年拎
我上YOUTUBE見到話2018年5月開始 過期7年以上既人一定要有副簽先批
係真定唔真。。本來仲想博一博
父母係可以加子女個名落自己本BNO到
噉個仔都同樣係有BNO身份
如果你唔係依個原因就唔洗理,填NO就得
你咪問下個Youtuber
好想知整嗰條 youtube 片嘅人喺邊到得知副簽要求改咗
有要求副簽就要比
冇就唔洗
有要求副簽冇副簽
當局可能要求補交副簽
唔好信不明來源消息
我見好多人都冇俾都得
係咪都市傳說黎
唔係英國以外的commonwealth 護照先要影印咩
英國同愛爾蘭出既護照唔駛
所以呢個case唔駛
其實要既
唔駛既原因係我覺得係examiner既問題
香港人真係要習慣返唔好成日諗縮數,諗走盞位
佢地叫呢D做識變通...世界仔
https://www.etiasvisa.com/etias-requirements/hongkongers

As of 2021 citizens of Hong Kong who wish to visit Europe will be required to register for an ETIAS visa in order to enter the Schengen Zone.

應該只計中國香港
Brexit都未傾到
只係講特衰啦
睇落似Non-EU都要
係non-Schengen
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞