『薪火post』BNO 續期資訊(24) 睇咗DOCS & BNO教學網站先好問嘢

1001 回覆
41 Like 1 Dislike
全世界都認嘅國籍得中國話唔係
但台灣護照入籍日本係唔洗放棄
點解可以咁正
唔想放棄英籍,但又好想入日本籍
因為唔認台灣係國籍。
所以移民揀有雙重國籍嘅地方就唔洗煩。
陳美齡嫁去日本咁耐都冇入藉
都仲係BNO (好似係)
send左pack文件去UK
但由上星期開始份野塞左係HWDC...
我想知有冇人用緊BNO係歐洲做緊野/住緊?
英倫扮公室XIX
https://lih.kg/bzRHzS
*歐洲大陸(唔計英國)
你想知啲咩?
我想知僱主請你有冇幫你apply visa?
諗起前幾年個節目,個主持問佢渣咩passport 就答BNO
就嚟要全部英國人都要visa啦 另類平權
暫時未知
呢啲嘢都係灰色地帶 唔想出事當黑工俾人拉就老老實實申請work visa 啦 旅行無印都叫有得拗係IO搞錯
問題係好難申請
首先要有人請你 跟住僱主要同政府解釋點解要請外國人
無。

我自己毋需要申請簽證。 因為我已經有居留,無工作限制。
係好難申請。 但唔係無可能。 有啲國家對於某些工種極需要外勞,咁你可能有機。不過都係果句,歐盟裡面咁多人,除非你嘅工作類型非常少有而且極專,又或者係體力勞動型,否則你就算過到老闆一關,都未必過到移民局一關。

若果你諗住用BNO當EU公民申請居留,你可以試,不過唔好抱咁大期望。你去移民局用BNO登記居留,十居其九都唔成功。
唔駛左問右問,你可以用女朋友身份申請,咁就唔駛等運到

http://www.migrant.info.pl/temporary-residence-permit-for-family-members-of-a-polish-citizen.html
拎bno去多哈有冇visa free. 坐QR中間有成十個鐘想出去行下
push
三月果陣有
The Voivode may also grant a residence permit to a family member in the case of cohabiting (non-married couples) relationships, but the foreigner must prove that he:
has a family life with a Polish citizen,
has health insurance valid on Polish territory,
has a regular and stable source of income.

點樣prove呢樣兩野?
租屋contract同埋bank statement?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞