『薪火post』BNO 續期資訊(24) 睇咗DOCS & BNO教學網站先好問嘢

1001 回覆
41 Like 1 Dislike
Family life 唔駛畫公仔畫出腸丫嘛

咁你兩個有無曾經一齊住,定係long D?
半long D
之前係英國未grad果陣
佢係我到住咗1個月
之後我去波蘭係佢屋企又住咗1個月
佢岩岩嚟咗香港兩個月住我屋企

遲下我諗住去波蘭佢同一齊租屋住
最好證明就係佢都寫一封信去支持你個申請。
閃卡?
移民局職員表示你私底下畀我,之後同你搞掂佢
幫老母續
07年過期 First issue
副署搵過期十年bno簽
1號寄 17號新passport到手
英國公務員做嘢效率同葡國公務員冇得比
多謝咁多位巴打提供資訊
ps上年續葡國passport搞咗兩個月
其實重點係睇支那幾時死,依個應該都幾明顯,咩團唔團結都好其次,當然都重要,但係國際層面上,大眾立場同力量點都細過國家級好多
依家靜觀其變先,一有咩風,我睇點都會用盡傳媒力量嚟叫香港人表態。我個人立場就覺得要準備好,要隨時把握機會多過要自己製造。
想問各位BRO打 我宜家係日本用緊特哀囉緊留學簽証
咁黎緊會番香港幾日續番本BNO 有幾個問提

1.我本特哀有留學簽 如果續左本新BNO本野冇左日本批比我簽証個頁
之後我用BNO係日本出入境有冇問提?會有番我之前既DATA?定係要同番日本政府再申請?

2.我宜家日本住緊啦
咁資料要地址個D 我應該填香港既定日本好?日本既話比地址証明係比番日本既?
(但係日文黎 銀行信個D)要點搞? 我會係香港寄野的

3.我想番香港寄去英國果邊 之後送返BNO個地址SET做日本得唔得?

定還是我係香港(日本)以外地方做晒全個申請好D?會不會更麻煩?

THANKS CHING
留明
我頭先做左BRO打個TEST 話我係First British passport case 首次申請英國護照
但我本野係96年囉既 之後過晒期 冇爛冇唔見 宜家想續番 都計First British passport case?
Have you changed your nationality to British Citizen?
姐係點答 香港人答YES定NO?
問多左 麻煩各位CHING
1. 除非入境條例訂明可用其他護照替代(如美國),否則你張簽證係邊本護照,就用返果本護照出入境。

2. 若果你有日本住址證明,你可以用日本地址作為郵遞用途。HMPO有可能視申請個案要求你提供居日官方證明(例如在留卡)。 HMPO應該不能核實非羅馬字母地址。

3. 無話唔得,同2。 任何官方書信來往有翻譯地址應該足夠。
既然系統話你個情況係First British passport case,你跟住做就係。
望吓你本護照個人資料頁,你本護照國籍一欄寫乜?

再問吓你屋企人97前有無收埋啲入籍證書無話你知。
但係佢話係first既條件我都冇樣中
香港定bno個本?
點會唔中?

你去返#1 再睇一次。你本護照過咗期超過10年。
你香港個本國籍唔會寫你係British Citizen呀嘛?
明白明白
咁一開始個3條問題有冇bro打答到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞