『薪火post』BNO 續期資訊(24) 睇咗DOCS & BNO教學網站先好問嘢

1001 回覆
41 Like 1 Dislike
我果本94年, 都想博下冇副簽, 一直搵唔到人簽唔敢寄去
首次申請
搵到就當然要寄

唔見左要填form
寫曬畀你都唔睇
申手到呢
點解醫生唔可以做副簽?
我有個無血緣關係嘅uncle係我家庭醫生
佢由我出世睇到我大 佢副簽可以嗎?
但我睇反第一頁見香港同香港以外地區申請
係唔同link黎 有分別?
個醫生要真正認識你超過兩年先可以做副署人,如果只係同你維持兩年或以上嘅醫患關係的話,咁佢就無資格成為你嘅副署人。

原因好簡單,副署目的係要求佢擔保你所填嘅資料真確無誤,你兩年先睇同一個醫生一次就話佢識你,咁好牽強啫
唔計英國本土申請,身處香港同其他國家嘅申請文件有可能唔一樣,甚至有部份國家係唔可以網上申請,你要留意返呢樣嘢。

不過只要係網上申請嘅話,你唔清楚你身處當地嘅文件要求,就跟返香港嗰個就得,因為香港已經係畀得最多文件嘅地方,有啲地方如日本或澳洲係唔要求申請人提交住址證明。
想知印左香港本passport影印本
但係申請期間去旅遊等等
可唔可以的 我意思係影份個份就同去左旅遊個時之後有出入
thanks
佢由細睇到我30歲 禁應該ok
因為小弟現依加係日本住 咁我跟日本個套係咪好d? 我諗緊有日本簽證但填香港地址得不得
我嘅回答係

唔好諗得太複雜

佢哋當初係必須要申請人交哂所有未經當局註銷嘅護照,結果有一年HMPO處理護照申請緩慢導致擠壓大量護照申請,好多人因為咁被迫申請緊急護照,連雙重國籍嘅人都因為交哂所有用得嘅護照出去所以亦落得相同下場,結果就被人鬧爆最後跪低收彩色影印本就算。

即係話,收得影印本就預咗你會係呢段時間會外遊
原來出埋網站
留意返你OK無用架,你要諗你uncle 得唔得,因為佢哋對副署人身份有疑問嘅話唔係搵你而係直接打畀你uncle

所以你uncle ok先至好搵佢簽
係呀,呢度嘅進化速度真係好快
其實你跟返日本嗰套咪仲好,又唔使交住址證明,咁你應該無乜文件要翻譯架啦,你收護照又可以留返係日本收唔使之後返香港先拎麻煩到屋企人
我已經脫晒節,依家申請有咩變左
隔離post有人叫搵醫生副簽
冷靜啲,唔使心急亦唔需要緊張,續呢本嘢無你哋諗得咁難
如果跟日本個套係咪填japan再跟就得?
但如果他日我反香港住又點計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞