『薪火post』BNO 續期資訊(24) 睇咗DOCS & BNO教學網站先好問嘢

1001 回覆
41 Like 1 Dislike
咁 brexit 後 bno 都幾大機會都要拎 visa 先入得
平權有咩唔好
另類平權

要睇英國脫歐同歐盟傾成點先知最後會點
英國啲人去其他神根地方當食生菜咁
如果個個都要整 visa 都幾係嘢下
我覺得最後係eu要跪低
要俾英國左右逢源
事關Brexit都真係搞到兩邊嘅生意
仲有時暗就話係到嘴炮啫
冇時間嘅話啲問題點都要搞
留個底
香港
真心唔好人云亦云,呢舊野係同加拿大果D ETA同一樣野。比幾蚊歐羅就拎到PERMIT 果D黎。本身所有免左簽既國家都要搞。

https://www.schengenvisainfo.com/zh-hans/etias/
ETIAS針對可免簽進入歐盟區的國家的公民。
eu唔狠狠懲罰英國隨時又第二個國家脱歐
點解冇啦啦會出現一舊咁嘅嘢
關唔關難民事?
可能關,想加強保安掛
諗住有簽證登記就可以留多D資料,到時大吉利是有咩時起上黎都容易D查到?
佢狠唔狠都會有國家有離心力
歐盟長期都官僚主義,漠視成員國嘅問題
何況為咗要懲罰走嘅國家,依個係好野蠻嘅行為,高叫自由貿易,但自己就用懲罰嘅邏輯去對付一個國家。同一個國家有協議係基於經濟合作利益啫,但歐盟懲罰英國唔係為咗利益,係為咗嚇有離心力嘅成員國,依樣嘢係好令人不安
歐盟口講就自由,實質就係幾個中西歐地區吸晒成個歐盟嘅產業同時又無條件入晒全歐盟所有市場,所以歐盟依家都越嚟越多右派抬頭。北歐就有天然資源,南歐呢?工業又俾人吸晒,冇收入又要靠借嚟維持社會,到太大負債又要俾歐盟限制budget,連為保護本土工業而限制入口同減少人材流失都做唔到
系統化啲資料掛
以前入境先有資料
仲要用紙仔寫
文書處理成本高
想申請個個都係咁印嫁啦
利申:成本印哂
講到成本印係果D傻仔咁

利:成本印哂
咁真係冇計,由其而家歐盟東擴反而問題仲大
唔係無啦啦爆出嚟㗎啦,蘊釀咗應該有三四年,應該係澳美加陸續行ETA、ESTA,歐盟又跟住行

不過條link唔係官方網頁,呢條先係
https://www.etiaseurope.eu
唔關。

ETIAS類似ESTA、ETA,只係俾免簽國護照持有人出發進入神根前進行審批。一般簽證國國民仍然要去神根公約國大使館、領事館辦簽證。 ETIAS只針對免簽證國國民
即係BNO冇得走灰色地帶行EU
不論一國聯盟、一國國家,無本事、無能力的話,遲早一日都會分裂。

合則來、不合則去。若果歐盟只留得住那些不事生產嘅成員國而留不住那些經濟貢獻最大嘅成員國,咁歐盟解體不無原因... 軚弱留強,並不是壞事。
你有無睇#1?
不樂觀,就算歐盟同英國有deal,英國一直都唔想人口自由流動的話,咁我估英國脫歐deal唔會好似挪威、冰島模式,甚至連瑞士模式都不是。BC都可能日後要申請ETIAS,何況BNO

好快就知傾唔傾得成
其實最唔好係BC 要BNO 唔洗,當然啦,呢個機會會再細D
BC 唔洗BNO要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞