『薪火post』BNO 續期資訊(24) 睇咗DOCS & BNO教學網站先好問嘢

1001 回覆
41 Like 1 Dislike
同事冇回鄉証依家 我日日代佢翻大陸好痛苦

我同事係英國回流香港做野 本身持有BNO、三粒星身分證和回鄉証

有一日佢唔見咗錢包 冇咗身分證同回鄕証就去咗報失,身分證已經攞翻

佢依家要想攞翻回鄕証,中旅社話佢要先申請特區護照

去申請特區護照,入境處話佢唔係中國籍,佢爸爸媽媽係佢出世前轉咗英籍,而且佢都唔係香港出世。 要佢放棄BNO先比佢申請特區護照

試用BNO過關,大陸話佢擁有過回鄕証 必須攞翻先可以過關。

方法1係佢放棄BNO英籍 佢唔肯
方法2放棄三粒星 佢唔肯

有冇人分享下經驗
再咁落去唔係佢走就我走
佢除左BNO,已經無其他國籍?好少見,佢父母係咩血統先?

佢父母係攞BC定BNO?
你同事申請唔到 bc?
不過就算申請到 bc 入中國境都要簽證 你都係要代佢去架啦
冇㗎啦
中國國籍法就係咁on9
佢以後唔好入支那吧啦
btw聽講冇三粒星冇咩影響,都有「永久居留權」,只係會因為長期唔係香港住先會冇咗,好似係
父母係中國血統 唔係好識分BC定BNO 但佢話當年父母係放棄中國籍過去英國

咁可能佢持有嘅係BC而唔係BNO但一定冇其他國籍
咁我同老細攤牌算
一係佢走 一係請多個人
公司唔返得大陸廠嘅人根本就無用
你丟咗張回鄉證一齊唔好上去
我丟咗申請得翻
好似新申請先要廁板㗎喎,只要以前申請過嘅正常續好似都唔使㗎
啲雙重標準
因為佢報咗失
唔係換証
佢話有分別

都唔知係中國玩鳩我定 佢玩鳩我
爭一步
一子錯滿盤皆六索
> 佢爸爸媽媽係佢出世前轉咗英籍,而且佢都唔係香港出世

如果係真嘅話咁佢應該係 BC 喎
叫佢拎出世紙嚟睇下,唔係自己拎住張本土出世紙都唔知吓話

但係佢張 HKID 又點解會三粒星? 冇中國籍而又有其他 passport 嘅人係唔應該有三粒星㗎喎
早期嗰啲就話出錯咗啫,佢近期補領嘅冇理由仲錯㗎

同埋呢,三粒星冇撚用㗎,個 A 字先有用
叫佢去 IMMD 攞張紙證明自己唔係中國籍啦
到最後其實可能佢恃住嗰個巴打代佢去支那所以先咩都唔搞呢

真係好辛苦
痴線 要人打工放棄BC ?
可能係BC X2
原來港共出動埋唔批 visa 依招
花式
又同英國佬玩野
【 FCO statement on denial of Hong Kong visa for FT reporter 】

UK asks Hong Kong Government for an urgent explanation.

“We are concerned by the rejection of Mr Mallet’s visa renewal. We have asked the Hong Kong Government for an urgent explanation. Hong Kong’s high degree of autonomy and its press freedoms are central to its way of life, and must be fully respected.”

https://www.gov.uk/government/news/fco-statement-on-denial-of-hong-kong-visa-for-ft-reporter

如果冇老豆老母結婚証明同出世紙可以點做
國際刑警主席已被捉
核證副本 or 寫信解釋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞