『薪火post』BNO 續期資訊(24) 睇咗DOCS & BNO教學網站先好問嘢

1001 回覆
41 Like 1 Dislike
唔使聽講,呢個post第一頁有份google doc寫得好清楚,請信任你眼睛睇到嘅嘢

1. 係2003年或以前非由英國本土機構簽發嘅護照會當首次申請處理

2. 係
下次夾條link俾佢申請廁板算罷啦
48正呀
夠厚身又札實,擋子彈一流
謝謝

我個情況係咁,我bno 既issue date 係96年,當年我已過16歲,是 adult passport

我做過功課,我似乎要多做幾樣野:
1:countersign
2: 我本人出世紙正本
3:父母結婚証明正本
4:阿爸阿媽出世紙正本

countersign我會揾,我本人出世紙正本我揾
唔到,諗住去問政府補張 certified copy。

第三第四點好難攞,同父母因家事好耐無聯絡
係咪無呢兩樣野真係續唔到?
咁我自己可唔可以去政府攞呢兩份既certified.copy呢?

寫封正式信件解釋
走進大灣區
唔係BC嘅話父母啲資料有機會酌情,冇都冇所謂,但禮貌上都提一提
事關BNO冇繼承
基本上父母係何方神聖定石頭爆出嚟都影響唔到你
(好似係)
其實持平睇
大多數都係我地自己推或者有人引戰先推得快咗嘅
感覺上都唔係要成日勞氣
係一兩個禮拜一兩個噉囉
多數都係問一兩題就自己搵掂,再update自己嘅進度 其實一直都覺得佢地好誇張,其實唔係失敗case我都唔care
我是之前問老媽自己有沒BNO, 老媽答非所問, 好彩老豆是正常人果位絲打

91年香港出世, 印象中好細過見過自己本BNO, 跟據身分證大法是有的
再加上以前未拿廁板都有去過外地旅行, 是出國不是返大陸

舊果本已經被老媽人間蒸發了, 所以用lost or stolen去申請, 舊果本不是因刑事或俾人偷而不見, 不需要夾慈母報失紙

交文件部分:
申請表 *有副簽*
LS01
證件相2張 *其中一張有副簽*
廁板正本
廁板彩色影印本 (由頭影到尾, 封面封底都影埋)
身分證彩色影印本
回鄉證彩色影印本
稅局的信

8/10 香港寄e-express
12/10 成功派遞
16/10 process
17/10 dispatched
18/10 夜晚收到SMS
22/10 門市收件

希望這個case幫到其他巴絲打
ccccc
感謝大大無私的分享

已記錄低
但可唔可以講埋你個身份證幾時簽發
多一百元唔太過分
你好,你果張申請表有無叫你附上父母出世紙同結婚証明?
咁呢度應該寫錯左

https://www.bnohk.org/countersign/

HMPO系統已將2003年前過期的舊護照續期申請歸類為首次申請英國護照類別(First British Passport)
你屋企人知唔知道
32頁
32,本身諗住唔多去旅行,所以冇整48
48,去旅行唔多,諗住48頁會多啲唔同頁嘅圖案⋯原來唔係⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞