『薪火post』BNO 續期資訊(24) 睇咗DOCS & BNO教學網站先好問嘢

1001 回覆
41 Like 1 Dislike
唔知有無人用過global blue退稅?

係立陶宛買amber,有得global blue退稅,但係俾本bno佢佢話唔得,要特衰先得。佢填左特衰passport資料,仲叫我eu境要係張表格度叫海關cup印。

咁問題黎啦,我用bno入英國(有入境印),英國坐BA機去Tallinn(有關卡,無印),跟住Riga(巴士,無關卡),再到vilnius(巴士,無關卡),今日到minsk(巴士,有關卡,bno出特衰入,bno無出境印,特衰有入境印)

咁我bno出無理由叫佢攪退稅表架嘛(真係費事煩,言語又唔多通),所以就無整到。

問題:
1) EU區退稅係咪唔可以用EU passport做? 佢有強調係要離開EU區個陣cup印

我一直玩到最尾11月頭會返英國,到時再試下用特衰英國入英國出叫唔叫到佢cup,遲下update

順帶一提,白俄真係唔易自由行,新手勿試
美國比CNO免簽先算啦
見得多香港人嘅port佢會叫你比hkid佢
退稅係跟居民唔係跟國籍
你試吓喺外國奶嘢
俾上面張圖佢睇咪得囉
日本人識分各國護照
成個玻璃櫃大大個喺度
日本人俾英國(香港) 人入境
Btw, 如果淨玩明斯克難唔難plan
真係好想返鐵幕時代感覺蘇聯
鐵幕唔會畀你入啦
一係就以蘇維埃中國人民身份入
睇得多呢個POST經常都有
知否世事常變
變幻原是永恒
我覺得唔難,都有唔少人識些少英文。 上年去感覺上都無乜鐵幕味
[突發:疑似中共女子在英國保守黨香港座談會打人!曾焯文報導Breaking News: A China Woman Slapped People at a UK Conservative Party Conference about HK Freedom (Chapman Chen reports) — Local Press]

http://www.localpresshk.com/2018/09/ccp-uk/
HMPO 有時真係垃圾到爆

2016年佢send左人地嘅美國護照同driving license比我,然後我d文件就唔知去左邊
支那人係要咁凸出嘅
個status轉咗Dispatched之後幾時先會收到dhl通知?
買機票Nationality係咪簡uk
依啲問題再問要掟入再教育營
sorry
一兩日
激死人啦
入再教育營罰抄成本passport一萬次

有bno揀bno,冇就揀uk
但係想知如果飛美國/台灣應該點揀
美國同台灣都當bno係香港passport,咁揀HK?
買機票除咗名同passport number一定要啱之外所有嘢都唔緊要
你求鬼其打個german落去都”ok”
依啲嘢唔會阻你上機
另外如果你去櫃枱checkin,個地勤會幫你所有嘢都會cover晒,唔洗擔心
填英国/イギリス 最好

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞