[切磋砥礪] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (19)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
過兩日有機拎啦
你找數先啦!
我跟你!
太多色,未諗到想買邊件
想請問2千頭有咩chukka boot好介紹?
想要suede的因為好似casual過皮
睇過lh 有Berwick 2千頭 好似都唔錯
但想問下仲有無其他推介

另外朋友有對alden suede chukka boot
全新讓比我3k 我知平好咗好多但都over budget
同埋唔係好識睇點解5 6k咁貴 想問下貴既點係邊到 認真問
我先落去問下可以點整先
btw 佢有幾間分店,係咪去太子個間到問好d
太子大廈經理Thomas最熟手
琴日訓著左
退左休啦
熟客係唔同d,我等點知
其實我覺得太子大廈幾位都很好 Ricky 都好有經驗。

各位師兄知唔知香港邊度有呢類balmoral boots買?
香港好少鋪入,上網買啦
上網搵緊
圖入面果對sold out曬
有無師兄有church’s??呢兩日行過海港城覺得佢地對double monks好吸引
btw其實Bruges boots同Balmoral boots有咩分别
google 左個樣好似差唔多咁
You mean brogues?
Brogue 可以係Oxford or Derby甚至係monk strap
Balmoral 一定係Oxford

有錯請大大力插
Brouge係指D窿窿,balmoral 係指條腰橫線,兩樣可以一齊出現的
個人覺得church’s唔係sales唔好買 , 買左對Chetwynd,個皮shine得有啲unnatural。不過就low maintenance啲,長期令令地。 不過佢又唔係膠果種shine。 今晚可以補圖,如果需要

同埋啲皮quality 只可以話尚可,如果正價買 CJ,VASS 好好多
Btw ,補充一下balmoral一定要係close lacing
咁始終俾prada買左
Bookbinder leather?
過半島找Nelson 囉

想搵呢種個頭無咁尖嘅有無好介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞