[切磋砥礪] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (19)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
p 記做safari 係咪都有得選布做mtm ga? 想整多件linen
有啊應該
用絲襪,唔好用棉布
你用乜色?咁深色嘅?
Tweed safari都係用恤衫interlining? 定係西裝canvas?
無特別呀,黑鞋黑蠟
多謝各位巴打回覆~!
對AS就真係打得起
而家係果個軟硬蠟問題,
用Saphir 蜜蜂果隻
一大力摸 / 學人用棉布拉個cap就朦左d
用絲襪,唔好用棉布

明白
收到,多謝牛肉乾巴打

對Clarks想洗走面頭d野應該用咩洗好d?
因為仲有用得著既地方,唔想掉住
唔該晒巴打噉有心
原來是反光,我以為是啡鞋
棉布要用咗好耐,同埋flannel質地才可做到過光布,絲襪乾手淨腳。
有冇人一樣唔鐘意對鞋上面有窿窿
好密集恐懼...
但有窿窿好似young d?
我琴日拎左條舊Tie黎拉
(其實個動作應該點叫好?)

又朦多一分
呀哈哈哈哈哈
舊呔如果是絲應該ok的,但可能要用多一兩次先。
黑色用奇偉,平靚正呀
係咪平ac少少
依家好似差不多價了
我離開後好似加過
好似
恤衫
有brogue同medallion 只係casual d
同young 唔young無咩關係
講多兩句,講傳統做鞋牌子/廠/匠人,其實對鞋賣得貴,除左手工同埋個楦呢啲我地已經講到悶但又無乜人識睇既因素之外,原材料亦係好大既因素之一。

簡單啲講,原材料有分面皮、裡皮、加固物(港寶)、鞋爭、鞋底、五金件等等。

面皮你當我批發咁一批批同weinheimer買box calf,成千呎咁買唔係散買,一張box calf因為係小牛皮,通常廿零尺(成牛成百呎一張都有,胎牛就多數十尺鬆啲),一尺都要成舊水。

而呢廿幾尺皮入面,要完全零瑕疵、高價bespoke水平既揀位(兩三萬起標),可能得屁股附近到背果幾尺,計番條數,兩千幾蚊(批發價)一塊皮,做得果兩對鞋(仲要唔可以係seamless wholecut一類極費皮既款,果啲分分鍾只做到一對),呢個仲要只係面皮既成本。

計晒所有料錢,要整對最高揀料標準既鞋(只係用現產料,舊靚料如:vintage Freudenburg 唔計),用料個料錢分分鍾都去左幾千蚊,加埋啲手工(人工最貴,靚手工更可貴)同造楦,又試腳又剩既服務,唔賣你兩三萬起標邊有錢維生?

但如果用cheap d既輔料,面皮料揀平啲既廠(可能不用法國、德國、意大利、比利時、新加坡野,而改用大陸、印度野之類),再加上面皮料一塊皮裁十對八對,個成本攤開一對可能先兩舊水。

唔好咁極端,講番依家賣既兩千左右既英國野、西班牙野、意大利野。計番對鞋個用料成本,其實大概都係三四百(雖然面料用靚廠,但揀位比較鬆手,有小蛀洞、血管、鬆弛位都照用),加埋人工,賺你三成四成(咁當然佢地成批批幾十對幾十對咁賣,又傾好晒合作先賺你咁少,好似Carmina咁心雄,自己做番自己brand,廠自己零售一樣要賣三千幾,廠賺多啲咁解)

賣到零售商手上,千幾蚊一對,要坐貨又要鋪租又要人手,批發貨乘二既價錢做零售價格賣俾消費者已經好良心(傳統boutique係絕對不會賺咁少的,that’s why換季先有得玩瘋狂大減價)。

一分錢一分貨,其實係有數得計的。
又學到野
唔該想問下呢間D褸O唔OK? 呢隻色幾靚:

我有條咁嘅色嘅褲 好睇唔好襯
褲同褸唔多一樣,呢隻色既褸其實算好襯
褲嘅話上身最好襯淺色少少,如果衣櫃深色外套多,的確會幾難襯
[皮鞋]

唔計汽車水晶蠟 想問奇偉金裝算硬嗎?

(牛肉乾巴打, 汽車蠟我真係信得架, 不過第一對似樣既鞋, 想正路少少)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞