[切磋砥礪] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (19)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
多謝牛肉乾巴打

如果想埋尾想有返少少硬度 , 有無邊幾款可以推介下?

舊鞋返去補相俾你 , 只係普通Clarks 一對,
買左對AS , 拎佢黎做白老鼠俾自己打蠟 , 好彩有佢
你刮佢,佢甩色係超正常的,同平貴無關,你買對過萬的一樣甩色.
因為dress shoes的皮九成九都不是dyed thru的.
令身你係指對鞋令身?
咁有可能是個面有層arylic finifhing,會令令地,咁有層膠係面就當然無咁易甩色
但那些卻是最cheap嘅皮
其實主要係睇皮既質素姐,首先當然要睇來自邊個廠,好廠既出品當然有保障啲。

但就算都出自名廠,都可以有分別。例如box calf,bespoke有好多人用既Annonay,但3千蚊Carmina又係用Annonay。其實好多人有誤會,以為同一間廠出嚟嘅嘢就係一樣,其實分別可以好大。姑勿論唔同批次出嚟嘅品質可能有分別,就算係同一批次,每張皮既利用率都有分別。

名家bespoke千挑萬選,一塊成張queen size床咁大既牛皮用得黎做鞋既位可能得一兩對;貴價成鞋同MTO可以揀位係鬆手少少,做到五六對。愈平價佢咪揀得愈鬆手,皮面瑕疵位咪有可能更多囉。

答番你既問題,排除一堆fashion brand之外,傳統貴鞋如果係用smooth既牛皮,用既都會係好既廠,揀位比較嚴謹啲,亦多數用full grain而唔多會用corrected grain之類既次等皮革。

皮既問題要簡單概括其實都有啲難度,要認真講可能又係幾篇萬字文⋯⋯
等睇
其實皮是真的好難講的。
香港每年都有一次皮展,你去一次就會發現皮有好多學問。
但撇開技術層面,你會見到印度皮同意大利皮的價錢係差好遠。
成本平的鞋,用的皮自然係平架啦,唔係點賣咁平?
但問題來了,平常D鞋係唔會話你聽用乜牌子的皮的,所以為普通人係好難知道好與壞。

好皮基本上色調係比較「自然」的,因為Aniline dyed leather係半透明的,所以D色死實的多數都係cheap野。你如果見到個皮面好「膠」,通常都真係膠的,多數是在皮面上加了亞加力表層。好皮通常都「油潤」D,摺埋時不會容易留下摺紋。當然你不要拿對鞋亂屈,比人話你整爛對鞋要你賠時唔好賴我
你有排等咁
我唔會話唔容易留下摺痕,最多只會話細密啲、無咁明顯⋯⋯牛皮一屈一定有摺痕,幾好都會有。唔係覺得蛋你認知層面有問題,只係係驚某啲人睇完「不會容易留下摺痕」無限上綱⋯⋯
牛肉粒說得對,摺就會有痕,但好皮同渣皮D痕係不同的,文字好難描述,但一看便明,唔難了解.
Just in case姐
牛肉乾件啡色safari 係自己鋪頭出品?
同埋你個領點解可以咁挺

我上文話打到啞哂既果對鞋
以前完全無概念,亂咁用呢支野+果d速食刷鞋濕紙巾,可能已經搞死左...
正正經經買set Saphir or Bootblack 磨鞋la
https://www.youtube.com/watch?v=F7T-c-BY0S0&t
應該收左皮了
Btw 你鞋頭軟做唔到mirror shine
Budget 2k想買對深啡皮鞋著去飲用
有咩推薦 著深藍色西褲
正正經經買埋對鞋啦
人哋咪買左對AS囉
多謝各位巴打回覆~!

對AS就真係打得起
而家係果個軟硬蠟問題,
用Saphir 蜜蜂果隻
一大力摸 / 學人用棉布拉個cap就朦左d
其實我有時會溝啲其他落去
唔一定用貴野就有好效果
手法更為重要
試下最尾果層用boot black隻high shine coat
或者試下用車蠟收尾(堅唔係玩你)
P記實驗品唔記得左二號定三號黎
布我記得好似係HS sherrytweed
依家個版同interlining好似唔係一樣
入面去interlining都幾硬下
我估係因為咁掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞