[切磋砥礪] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (19)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
新鋪越開越多,有時我都唔知係咪真係咁好搵。
我見FB啲廣告,三千幾蚊,sell VBC料,可以三件頭加條褲,再加三件恤衫,心諗,有幾錢執呀?呢D數,我真唔識計。

從舊登開始,呢個帖為香港的西裝業復興,或多或少都有出了點力。
但從質數的提升來說,就不見得有多大的改善。(可能鈕門上普遍有提升
麻甩成日話自己窮L,如果他都算窮L,咁我就係窮窮L
我就無資格去幫襯外國裁縫,但本地的出名裁縫,我大多親身試過,或者好友試過。
慢慢整理下,看看怎樣同大家講解下。
那些五千樓下的貨式,梭尼,我無幫襯,又唔打算幫襯,又唔打算阻人搵食,唔好問我,我幫你唔到。
或者唔講衫,有時間講下鞋,其實鞋我更加熟,因為起碼我自己造過,師傅好難可以昆到我
鞋更加熟 +1
想請問黑色Barathea,想有光澤d有無咩推介?
唔怪得之yuki個lapel roll咁靚

不過睇得出同買得起係兩件事
造踢死兔?
都係講番果句,消費者其實並不需要了解到咁深,搵信譽好既鋪頭或裁縫,錢俾到位佢地自然就會做好。香港一線裁縫雖然做工比起多年前或多或少有退步,但交出黎既貨大部分都仲係好見得人的。

至於如果真係要追求大量手工(Savile row都已經好多鋪bespoke六七成機做,好處壞處後講),又要求最好既質素,咁真係只能夠往外國搵。因為舊式做衫既方法,係真係要慢慢黎,做完一個工序要擺低套野三五七日(做住第套先),之後再繼續做,又擺三五七日,一套衫淨做野工時都成五六十個鐘,按最高標準果批去睇,一個coat maker 一個月頂晒籠超勤力都係做得果六七件褸,計晒所有工序同試身就算唔洗排隊唔洗剩,分分鐘搞你幾個月到半年(如果你在當地隨傳隨到試身的話)

香港裁縫對比外國係好平,就算係一線對比下都非常平,要賺錢就要走量,自然有些地方一定及不上人,這是再平常不過既事。呢個同客既質素亦有關,又要快又要平,又不太懂得看品質,衫過一兩年就換一批,仲願意認認真真做好一件衫既有得幾多人?

所以其實我好佩服一些有堅持既香港裁縫,尤其是陳記(咁當然因爲是朋友有加分),收緊萬鬆呢個價錢,佢地交出黎既貨姑勿論fitting同好睇與否(呢個每個人有唔同經歷),但做工是很好的,見得人,計番佢地俾緊既工錢同心血真係超值 性價比極高(鬼佬都讚好)

其實買乜都好,不要只睇價格,不要因為平而去買不好的東西,要睇埋件野既價值,唔係平就等於抵的。
可能出年年尾幫自己搞下婚禮
坐tower幾呀?
恭喜恭喜!
已經大約估到佢老細係邊個
多謝蛋爺,以前幫人搞咁多大龍鳳,今次到自己想簡簡單單black呔一件算
依家Tux個絲面最難搵
呢個無乜要求,著完一晚就換走佢
Secondment ja, 識已辭。
如果要黑得黎又有光 Mohair係唔錯
Holland & Sherry或William Halstead 60% mohair 40% wool

絲面上網訂 我亦見過有人不惜工本用漳絨
Thx巴,知唔知咩價位到?
陳記水準好飄忽,可能見你係行家或者識嘢先會交足貨,如果唔係我見過出品都可以好Hea
布/絲面

定漳絨呀
睇你之前個post已經估到
見你地係間房入面好開心喎
呢個可以話係香港嘅行規,你乜都唔識,就比最hea嘅工你。
睇包頭王個post最好笑的地方是,佢好似以為個包頭有接名店D衫造,就代表佢好工夫,或者就同在鋪面訂的一樣 呢個其實係大誤!
你有要求嘅,鋪面咪找個認真D嘅師父比你。你拾下拾下,佢就是旦找條友造就算。
So sad
唔怪之得我次次都收到最hea嘅作品
比例上黎講hea野唔算多,最少好少鋪頭同佢地一樣香港設工場,件件衫白手起紙樣白手裁。我當初十下十下去,收到既野都叫唔錯既。
你咪扮嘢啦!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞