[切磋砥礪] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (19)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
原本想做safari?
原本係普通Spread Collar 之麻
想問下有冇人著Gurkha pants, single pleat,但係冇cuff; 因為依家洗完縮左水,太短

想拆左個cuff佢
我40胸 30腰 不過得176
想著得修身啲嘅話係咪要造西裝
利申 游水L
你咁既身材反而唔應該做咁修
如果唔係睇落會好怪
高翻啲咪好囉
fg想度身造恤衫 筆直大概400一件 有冇平靚正好介紹
想問問大家是否用renomat 去清舊wax? 有沒有好推薦?
風筒啦
你唔講清楚佢地唔明㗎!
我幾驚你話用火槍燒9佢呀!
巴打們 諗緊入對Alden cordovan tanker 定Indy boot好 多數都係襯牛 Alden真係好毒已經入左對975 986
Indy一票
tanker +1
t.me/Kityfung

Thanks Bros
Hoax 既penny loafers 大家點睇? 皮可以嗎
paolo scafora啲鞋有冇comment 諗緊佢定bonafe
好似唔同級數?價錢爭成倍?
既然無人講,咁我多爹兩句啦。兩個牌子我都有買過,不過都已經是幾年前既事,能不能作準我不敢講,不過應該都仲有一定參考性。

Enzo Bonafe我買過一對button boots, 從好既方面講,佢地有好多款同材質都已經是無乜廠(尤其是佢價位)去做rtw,款例如:button boots、seamless wholecut etc. 材質例如:kudu leather等等。做工也不差,亦提供handwelted既結構,從規格上睇是很好的。

不過缺點也是不少,一分錢一分貨這道理在皮鞋一類產品是很能體現的(正經品牌的話),佢賣得咁平,就一定有啲地方有問題。例如:皮底材質品質非常差;smooth leather(主要係calf)用料非常薄,品質亦一般,摺痕位既皺紋粗而難睇(suede反而品質非常好)等。

如果你問值唔值得買,我個人覺得係可以買的,但係除非某個款、某個楦你特別鍾意,否則一對起兩對止。

至於Paolo Sacfora,出名做挪威縫,patina 亦做得唔差,但講緊成萬蚊對鞋,佢地用既皮我只可以話強差人意、勉勉強強,佢呢個價位大把選擇,除非真係好執著人手做(情懷)、或者好鍾意patina(其實我買到依家,後期牛皮我只買box calf了,手刷色去做patina對我來說是毫無吸引力的)

當然,你問我買唔買得過,買是可以買的,只係佢地既野大多不對我胃口,減分減了不少。

至於細廠QC上既共同毛病,影響嚴不嚴重視乎你同邊間鋪買,好既鋪頭(有時大鋪都可以好垃圾,細鋪亦未必唔好,但多數大鋪入貨量大啲,對間廠都有say少少)因爲自己會做多重QC,會向廠彈貨,影響是比較微的,但如果你咁岩去正間衰既,咁就真係恭喜你呀。

註:以上言論全屬個人意見只供參考
巴打

我黎緊Big day要裝西裝
有冇人幫親過 Fascino, 除左佢仲有咩推介

我好細過個陣整過一次 (畢業)
對西裝一D認識都冇

好驚比人扼/整左出黎原來唔係咁既樣

基本上都係聽個Sales幫我拍版 比意見我...
真係恭喜你先
咁DB會岩你點,預多少少,正正經經好多
夠涼著長褲同新整岡山牛仔布Shirt
請問 DB 係咩野?
他們一套大約要幾錢呀
我真係小學雞 原來西裝一套而家要成皮野 @@
Dream Bxxxxxx
起跳多千幾,但如果你自覺唔認識,咁老世同同事的意見同指導絕對值個差價

不然真係SuitSupply平兩千,效果隨時好過Fascino
咁我睇下bonafe啲suede先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞