[切磋砥礪] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (19)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
1. RL = Ralph Lauren
2. 唔同料唔同價,不過三、四千應該走唔甩,想知詳情你最好聯絡佢地
3. 其實唔只後生仔舖,好多間都有做,我見過Jantzen都有
4. Search "The Anthology" in ig /fb
1、是的
2、其實我尚在prologue的時候已是五千五起標,依家應該有多無少
3、但不是間間都肯做
4、是的
款同樣都唔一樣,field jacket多數短啲,袋亦有少少分別。結構上兩者都係算無結構不過Safari 唔會有lining而field jacket有時會有。其實呢兩樣都唔係新野黎,60-70甚至去到80年代曾經好流行Safari jacket, YSL, RL之類好多大牌子都出過,只不過呢幾年男裝界又多人玩番,至於field jacket一向都有軍裝JJ玩緊。

多謝師兄咁詳盡解釋 咁field jacket係咪叫做common啲比較多地方睇?
其實都唔係,RL一類都keep住隔幾年就出一次Safari jacket,香港做Safari jacket既地方都唔少,AC應該做工在本地薑中最好,個版都唔差不過唔知點解後長成日有少少太短。平少少可以試下prologue,個人認為okay不過長度之類要跟緊d,唔知點解成日做起都會有d尺寸問題,但工是可以的。craftsman 都唔錯,有成衣有MTM,雖然開始初期麻麻地但見佢地出品同marketing都愈做愈好,可以一戰。再向下走就唔少後生仔鋪都有做,平唔少不過車工好多時都麻麻。

如果我揀我就會AC算。

Field jacket的話就睇你要幾還原,如果唔想睇落太軍裝,liverano件m65成衣其實都幾正
新A記(SA)其實都唔差,我見Andy自己件幾好樣。
佢地初期既出品非常麻麻,近期的睇落好左,不過未見過實物唔敢亂講野

多謝兩位師兄回覆 因為超新手關係有少少問題想問
1. 請問RL係咩意思?上網搵話係regula Long唔知岩唔岩
2. Prologue果到包料幾錢到?我完全冇整呢啲嘅經驗係咪唔太建議?因為舊po有講過新手最好搵個識嘅一齊去 (身邊冇朋友識 )
3. 後生仔舖係咪指fb ig賣廣告果啲?因為budget有限想問定
4. 新A記 (SA)姐係邊間?可能差幾個po未追完未見到,唔係想做伸手黨
多謝各Ching
1. RL = Ralph Lauren
2. 唔同料唔同價,不過三、四千應該走唔甩,想知詳情你最好聯絡佢地
3. 其實唔只後生仔舖,好多間都有做,我見過Jantzen都有
4. Search "The Anthology" in ig /fb

有勞Ching
五千五起標?無問過真係唔知米貴,個價錢對我呢啲窮L嚟講真係唔太友善
想問蛋爺有冇試過Y_u Wah button 嘅 mop? 睇圖好似唔錯,仲可以散買
果然價錢追得上AC

唔係為駁而駁,
真係有迷彩Safari,AC代工
定你會歸類做field?
巴打都算窮L 叫這裡的真窮L們情何以堪 (利申: 誤打誤撞見到你IG )
Thx 我去睇下先
Y_u Wah無幫襯過Hung 濤就幫襯過。
實物睇過靚,價錢ok咪買囉
佢地鍾意叫乜咪叫乜囉,我真的無所謂,但呢件野如果比個普通鬼妹睇,妳睇下佢會唔會叫佢做safari?
呢度D清幾萬做對鞋/衫都叫自己做窮L的,不用太認真
唔該曬蛋爺 Hung 濤使唔使一次買百幾粒?
其實d袋既擺位同款式既要求係有分別的,呢d基本資訊係google同維基都可以搵到,兩樣野本身就唔一樣
Ac起標好似多一千,好似係
咁係偏貴既,所以我都好懷念當年cmt2500hkd既AC
最最初他們只是當有袋的恤衫做的,我有朋友做過好似收千幾咋!
Good old day
就算係我造嗰陣都平過而家P記個價
X2,我件前年用HS Tweed埋單都係55xx
我都話我先係窮L,我件件shirt jacket 都唔過千
未相認前畀牛肉麵荼毒太多,淨係識買Premium野
同各位大佬比,我只係一個小窮毒
我都話我先係窮L,我件件shirt jacket 都唔過千

Ching shirt jacket唔過千有冇介紹 ?
連造Shirt Jacket既錢都無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞