是咁的,小弟戴定頭盔,對唔住各位大佬,話寫野講左咁耐,一路都係拖數走數,美其名想要認真製作又無時間,實際上係懶得滯。
今日巧遇蛋爺,又被追數一次。蛋爺表明我寫的話佢跟機,唔係認真製作都無問題,既然都講到咁,就襯我仲係無業遊民得閒得滯寫少少野希望可以貢獻下。
個Post轉左黎連登咁耐,唔經唔覺都已經討論到第19個post。對比昔日高登同今日連登既風氣其實係好唔同,一直都希望個Ppost可以平價貴價都傾,俾大家有充份了解classic menswear既好玩之處。
如今響Post入面,平價裁縫已經一直都有討論,我諗都唔需要我多講,不過似乎好多巴打都不太能理解到底貴價裁縫貴響邊、好係邊,而一直追求平,實在係有點可惜。雖然貴野唔等於靚野,但係靚野通常都賣得貴呢樣野我諗大家都知,但到底西裝同皮鞋呢家野貴野到底貴響邊? 唔同既處理到底時間同手工上會差幾遠?點樣為之靚既手工?又會如何影響件衫、對鞋既performance? 既然預得要找數,呢個似乎會係唔錯既主題。
講到一件西裝既價值,以我粗淺既認知主要可以分為幾部分︰
(1) 做工
(2) 用料
(3) 合身度
(4) 風格及美觀與否
到底哪一項比較重要、佔幾多比重,人人唔同無標準,但每一項都是重要的。
合身與否,一套西裝點樣叫fit點樣叫唔fit,我諗呢部分已經有唔少討論,呢樣野留番俾蛋爺接力,今日我想分享既係小弟買左幾年衫,對於做工同用料呢兩件事情既一些睇法。
好多店鋪,尤其是一幫新進既鋪頭都會打住「好做工」同「講究細節」呢兩個口號,而好多時佢地都會主力講幾樣野,「扣眼」(尤其是米蘭眼,已經一街都係)、大量「打棗」(學意大利佬)、包邊、車線等等,而佢地咁樣做既原因我推測係因為比較簡單直接,客容易明白,自己亦不需要講太多野 (甚至唔需要識太多野)。
成日有人話「Devils are in the details」,據聞講出呢句說話既Ludwig Mies van der Rohe 設計每個劇院既時候,都要精確測算每個座位與音響、舞台之間的距離以及因為距離差異而導致唔同既聽覺、視覺感受,計算出邊D座位可以獲得欣賞歌劇的最佳音響效果。咩座位最適合欣賞交響樂,不同位置既座位需要點調整,甚至響設計劇院時要一個座位一個座位咁去親自測試敲打,根據每個座位既位置測定其合適的擺放方向、大小、傾斜度、螺絲位置等等。
西裝亦一樣,其實講細節,又點止上面誰都睇得明既表面野呢?
舉個例子,就好像Canvas,full canvas既衫係一套好既衫既基本結構(half canvas同fused我就唔講了),而點樣去處理一塊樸、用甚麼樸都會影響件衫最後出黎既performance。馬尾樸、麻樸、駝毛樸等等,唔同樸本身有唔同效果,會影響件衫挺度、柔軟度等等我諗大家都知道,但即使同樣係馬毛樸都有分唔同等級。
俾個極端啲既例子,例如一塊SSP買既15蚊港紙一米闊封(散剪),同意大利買接近6歐羅蚊一米窄封既馬毛樸(35米幾一碌咁買先有呢個價),淨係浸完水之後縮既比率、縮完之後日後會否再縮等就已經有極大分別。
乾燥地方或者問題無咁大,但好似香港咁潮濕,一陣間受潮,SSP平野就算預縮過都會再縮,同時件衫既布料又因為濕度高而延長(布料自然反應),著得幾年,件衫就會熨都唔平,起晒波浪,分分鍾連珠邊都走埋位。
樸不論係咩毛既樸都好,處理過之後,後續會否再縮、縮幾多,係評定一塊樸好與不好既指標之一,但講真果句,收衫時岩岩做起,鋪頭又幫你熨好晒,外行人係絕對睇唔出到底用既樸品質好唔好,變相只能相信裁縫鋪,但問心果句,一間收緊你五千蚊既鋪做full canvas你,佢用既輔料會唔會入最好果隻?呢個就真係大家心照。
而即使係同樣用品質好好既毛樸,如何處理亦都會對件衫既表現有好大影響,例如︰佢地如何做佢地既hand padding。
如果各位有試過日本裁縫,大家會發現佢地做既衫好精細,而且即使係輕既布、軟既樸,somehow唔洗點熨都可以有個好挺既lapel roll,尤其係去過意大利學師既幾位,輕便舒服得黎又好挺,到底佢地點做到?好多人有呢個疑問。
其實佢地既衫既好處在於,佢地連大家睇唔到既部分都做得非常仔細,就例如下面呢張圖,呢張圖入面既八字縫其實係做得非常好。
咁好的地方係好在邊度呢?
大家可能會先留意到佢既密度,佢既八字縫走針係非常扎實,同時佢用既係比較粗既真絲線,呢兩樣野配合起黎,就可以比到個lapel非常多既、額外既「力量」,去填補軟布料、軟樸中間不足既力量。舉個例,我絕大部分出自香港裁縫,包括我曾經有份既鋪既出品,只要布料重量係輕過13oz,基本上我出差放完入行李箱之後都要重新熨過,個lapel望落先夠弧、夠圓、夠挺。
但Kotaro做俾我既衫、Yuki 做俾我既衫等等,我係拎出黎就著得,唔需要再花時間去熨佢,掛一掛基本上個形就番晒黎。當然,布料上亦會有所影響,但不可否認既係佢地響hand padding呢方面係下左一番心機。
再者,睇番張圖,你會發現佢靠邊領咀既八字縫角度係打斜既,同其他縫線既方向唔同,呢個做法其實係舊式既做法,因為縫線帶俾件衫既力係有方向性 (就好似裁布亦有分方向一樣,力量係有走向的),佢地將邊角既八字縫轉方向,可以避免領咀日後因為著得耐而翹起。(預防各種原因既翹起)