[切磋砥礪] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (19)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
你太強,夜晚我頂唔順無著Linen Safari,件白Tee背面濕曬
你十度八度都linen架啦
係英國著Flannel嘎
唔知有冇人同我一樣咁慘 連續兩次都比雨淋
今次係shell cordovan

淋完雨起粒粒 應該唔少人都遇過
無論擦幾耐 都係擦唔走嘅
網上面都冇乜人教你點處理 好多時都係叫你live with it/著耐左會自然消失
不過我自己就接受唔到 覺得好7 所以點都要搞下佢

搞完一輪就係咁樣 唔係100%消失 不過摸唔出 10cm外都睇唔出 可以再做好d 可惜手上冇工具
簡單講下點做

工具得呢d 如果有cordovan cream可用更好
首先 亦都係最重要步驟 係用濕布抹有水漬嘅位
濕布拖過要有微水點留低先夠 然後輕力打圈捽
呢個步驟係幫shell均勻咁吸水 而水量係唔會太多
吸完水 等佢乾 乾左佢會起霧面 之後用少少力捽開佢 望下d雨痕淸成點 重覆做兩三次就變成咁

清左90% 我覺得可以接受 之後落renovator滋潤下 再刷勻佢

如果你有cordovan cream 宜家就可以補埋色 因為d雨痕係淺色一點點 近睇會睇到 我手機廢影唔到
我想快d養出patina就skip
最後就乾布拋光 做返個nice soft shine

咁就完成
去問整鞋鋪借個毛碌,三分鍾搞掂
咩係毛碌?
大家買皮鞋會買幾大?
真皮皮鞋著一排會唔會大半碼
買自己size
點講好呢?
你去補鞋鋪,見到好大部機器,有一面砂紙,另一面通常有兩個碌(其實唔只兩個,通常係六個,只是外露的只有兩個)。
有個碌你當是圓型的毛刷,我估牛肉球講的就是這個碌
蛋蛋正解。Btw記得用豬毛果個,快過馬毛好多
個個真係磨得好快
諗住luxire整條高腰牛
side adjustors會唔會好怪?係咪都係belt loops好
或者有冇其他1000樓下中高腰牛推介
之前LVC減價就係一千樓下中高腰
依家真係難諗,Denime 66都可以?
呢排成日收到帖
有冇邊到推薦可以訂造恤衫西褲
簡簡單單就可以
想預埋皮鞋預3-5k budget
整個back adjustor仲復古
吊帶
想買對皮鞋...
斯文look...
1000以下...
Thx
一千以下隨便買啦
呢個價位無可以講究既野
Aeon ...百貨公司ok ?
Ebay... 收巴打二手鞋
巴打平時去邊度買吊帶
Albert thurston, 好多鋪頭都有
又或者vintage
唔好意思各位,
小弟係皮鞋新手, 用緊Saphir 果隻蜜蜂黎打蠟 , 打完擺低個零鐘 ,
用手大力少少去摸就令到個面無咁shiny ,
用布 左右刷個鞋頭又會令個面無咁shiny

1. 想問下其實正常要擺低幾耐佢先會硬, 唔會咁容易花 ?
定係需要用另一種蠟去固化佢?

2. 想問下普通入門 KIWI 金裝係咪都叫用得下?

3. 有對舊鞋打到霧面左 (叫Crush?) , 又可能因為以前用埋果d 19 淘寶一樽樽果D 護理液 , 加加埋埋搞到彎左,

除左Renomat 之外, 有無其他方案可以救到?

多謝各位巴打
1、每個牌子、每個系列既蠟其他人都係各自有自己配方,溝埋十幾到幾十種蠟組合而成,所以會有唔同特性,例如不同既溶點、硬度、清同起鏡速度。你用既蠟溶點、硬度偏低,咪一摸就朦囉,但相對地佢地又易啲起鏡。所以一部分擦鞋老手,或者係一啲專業既擦鞋鋪,有時會用好幾種蠟溝埋,邊隻做底、邊隻中間、邊隻做面,用咩手法就各人不同。

2、其實好多鞋既牌子出廠果層finishing都係kiwi 或者dasco,所以放心用無問題,不過somehow佢地雖然易起鏡同色水好出,不過顏色選擇少同時個蠟層比較唔通透。

3、俾張相黎望望先啦。

4、Renomat唔好亂用,好易收皮。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞