[切磋砥礪] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (19)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
Chad的話係咪冇得試?搵黎搵去都搵唔到香港邊到有
香港無,同埋佢賣曬應該唔再賣

Thanks
推一推
應該無乜用,比你在鞋面劃公仔
又下雨了, 不如又再討論一下皮鞋應唔應該噴防水噴霧
其他皮鞋是不怕水的
防水噴霧我只會用在babe calf suede
淺色suede或布料上

其他很多人誤解了重點
重點不是如何幫皮鞋防水
而是濕了之後如何處理
又下雨了, 不如又再討論一下皮鞋應唔應該噴防水噴霧
其他皮鞋是不怕水的
防水噴霧我只會用在babe calf suede
淺色suede或布料上

其他很多人誤解了重點
重點不是如何幫皮鞋防水
而是濕了之後如何處理

其實
麻甩巴所言甚是, 不過有時落雨條路會有啲污水淺起 吸左入啲皮到好核突
打完風唔見曬影
又想問下safari同field jacket有咩分別?係咪分別起個領到?如果偏向想要斯文有領外套,又未去到西裝外套咁formal,想casual d for 秋冬,有冇咩推介 之前師兄介紹嘅AC safari同chad都好靚但窮學生over budget 比較鐘情於safari 個領但又唔太岩blazer
有冇追開post?
前幾頁鬧完交個幾間都有做safari jacket
千幾蚊 岩曬學生哥
其實水漬要清唔難,唔係油漬就得
請問有冇步驟指點下
push
車番行線
今年多咗好多地方出做Safari/shirt jacket/overshirt.
唔同款式有唔同名,不過都係同一類嘢。
想買咪逐間去睇同試囉,只有你自己先知啱唔啱你自己的口味
唔該旦爺, 咁我拎去有得補搞下先, 以為自己就咁用AA膠就得
買岩product,collonil 隻泡既leather soap ok。基本上跟說明做就得,唔好太用力或用太多,同大部分leather care product要注意既事項無大分別。
craftsman clothing如何 好似好少人提
我個FD買左對新鞋
我拎起手望發現個皮底條線爆左出黎 (姐係皮底一針一針縫好 有個扣應該斷左 所以條線凸左少少出黎)

我想問呢個問題嚴唔嚴重?
打返去賣鞋個度佢話呢D好小事
著幾次就唔覺喇
我個fd都係咁同我講
但我望自己對著左成年既皮鞋都未爆線
度身訂造雙排鈕 / 3件頭要預幾錢

咁多位巴絲 有無人可以答到我呢種鞋係咩鞋 同埋可以係邊度搵到
你唔係已經問過,已經有好幾個師兄答過?
蛋爺 你覺得一粒貝殼鈕點先算靚?夠白?定係要反射少少彩光?除左顏色光澤仲有咩要留意?
依家手上有兩隻鈕,一種偏純白,一種比較接近天然貝殼,ie 某d角度會反射有顏色嘅光線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞