[切磋砥礪] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (19)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
應該唔會
何以見得?
人哋可以話係「抄考」各地名家的,點解一定係抄P記
造工fitting無見過實物就唔評論,睇相覺得審美方面唔會夾到我,所以無乜興趣
不如你睇下佢地既相? 抄唔一定指作品(當然包含,抄得足唔足係另一回事)

至於你講到話「抄考」各地名家,我諗香港非物質多裁縫鋪都做過呢件事,不過點「抄考」,又係另一個問題。

真係做過試過買過之後去諗拎d咩元素唔要d乜;定買/借件野番黎照抄pattern;定係只係睇圖抄?

我又真係唔見佢地有試過邊位「名家」wo

P.S. 純粹個人意見
基本上完全唔會
Let me guess! You must be referring to copying of your posture and street photography? haha coz I kinda get the same feeling browsing through their IG photos.

Is today another day of boss fight
我已不是老闆
想問下做恤衫繡字樣式多少少
鈕選擇多少少
同會做埋chino既邊間好?
筆直2000 兩衫一褲
Db chino上次問千幾
利申:顧客,無試過做chino
新手上路 想問下尖沙咀間L&K靠唔靠得住?
Rubbish
千幾係淨褲?
好快又再係啦
等緊你SZ壇嘢
SZ?乜我自己都唔知我會響SZ搞壇野
DB 500 up per shirt
Ghurka 1600 up
From my experience
我地個group收到風咋,所以等你認證
痴撚線 我響屋企玩貓打機做家務上連登都可以俾人傳
Ricky是很靠譜的
想問乜呢?繡乜款定繡係邊?
鈕又想問乜?
筆直二千,兩衫一褲?無乜好選擇
即係我唔知點解無啦啦做咗Ricky個親戚咁啫
多得車生
西裝界是非大王
我其實真的好慶幸自己沒有走進江湖中。
其實曾試過有幾次有一了我夾份開鋪,但一來我喜歡自己的工作,二來我希望保持將做衫做鞋作為自己的興趣。
小弟奉勸各位老細,都係專心攪好自己的出品,你們的出品和價錢是對的,自然會有人識欣賞和幫襯。
啱啱新買左對church’s嘅皮鞋,入面有支金筆同綉左金線嘅一塊類似布嘅嘢,想問下大家係有咩用?
有無相睇下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞