[切磋砥礪] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (19)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike

淨係買過佢條褲,學識尚淺,唔識評論。 不過佢條waistband 有啲難搞,要特登去tailor改;可能我腰圍比較奇怪 28少緊,30鬆,同埋一開頭左邊扣埋繼起左。

不過overall滿意。 佢遲啲好似啡色屋 stock佢哋,可以親身去睇。
又想問下safari同field jacket有咩分別?係咪分別起個領到?如果偏向想要斯文有領外套,又未去到西裝外套咁formal,想casual d for 秋冬,有冇咩推介 之前師兄介紹嘅AC safari同chad都好靚但窮學生over budget 比較鐘情於safari 個領但又唔太岩blazer
有冇追開post?
前幾頁鬧完交個幾間都有做safari jacket
千幾蚊 岩曬學生哥

唔該哂Ching 已經由第2個po追到第15,係怕有野唔記得問想問左先,搞到未追完呢個po就問左唔好意思
又想問下safari同field jacket有咩分別?係咪分別起個領到?如果偏向想要斯文有領外套,又未去到西裝外套咁formal,想casual d for 秋冬,有冇咩推介 之前師兄介紹嘅AC safari同chad都好靚但窮學生over budget 比較鐘情於safari 個領但又唔太岩blazer
今年多咗好多地方出做Safari/shirt jacket/overshirt.
唔同款式有唔同名,不過都係同一類嘢。
想買咪逐間去睇同試囉,只有你自己先知啱唔啱你自己的口味

唔該ching 咁姐係safari jacket同field jacket分別好細?如果有分別又分別起邊?因為google過搵唔到分別先想請求大家 真係想學
有無巴打知道邊到有tie clip賣?我想搵d大約100-500,最classic果款就得
同一款野唔同名,本身係casual野,係依三四年啲人轉左個款做classy野,統稱safari jacket
Decent,咁既價位佢地做工都叫唔錯,不過個版岩唔岩胃口就見仁見智。permanent style有寫過篇野講佢地個評論算幾正路。
結構上係同一類野但唔係同一款野囉 本身Safari jacket 係來自獵裝,filed jacket係來自軍裝,款式上會有要求同限制。例如M65就係field jacket,同safari個款係兩回事。
統稱做safari 我不同意,因為你唔會叫一件迷彩軍褸做safari 但可以叫佢做field jacket.
但叫乜又有乜重要呢?
分類學我無研究,safari 是獵裝,基本格式是有四個有蓋的袋。
Field jacket則無呢D限制
今年多咗好多地方出做Safari/shirt jacket/overshirt.

唔該ching 咁姐係safari jacket同field jacket分別好細?如果有分別又分別起邊?因為google過搵唔到分別先想請求大家 真係想學
同一款野唔同名,本身係casual野,係依三四年啲人轉左個款做classy野,統稱safari jacket
結構上係同一類野但唔係同一款野囉 本身Safari jacket 係來自獵裝,filed jacket係來自軍裝,款式上會有要求同限制。例如M65就係field jacket,同safari個款係兩回事。

多謝兩位師兄回答 要咁多由post 2已經出現嘅師兄答我都覺得唔好意思
款同樣都唔一樣,field jacket多數短啲,袋亦有少少分別。結構上兩者都係算無結構不過Safari 唔會有lining而field jacket有時會有。其實呢兩樣都唔係新野黎,60-70甚至去到80年代曾經好流行Safari jacket, YSL, RL之類好多大牌子都出過,只不過呢幾年男裝界又多人玩番,至於field jacket一向都有軍裝JJ玩緊。
好少何我同牛肉麵咁一致
堅係少何
仲要同時間嗰度難得嘛
我個純銀乜都無,在太子大廈買,三百幾
白鈕就當然係白好,但無光澤就不是靚鈕。另外個色要「天然」,有D白色係漂白的,無咁靚,其他就個形同厚薄囉。見得你就會分得到邊D係靚嘢

款同樣都唔一樣,field jacket多數短啲,袋亦有少少分別。結構上兩者都係算無結構不過Safari 唔會有lining而field jacket有時會有。其實呢兩樣都唔係新野黎,60-70甚至去到80年代曾經好流行Safari jacket, YSL, RL之類好多大牌子都出過,只不過呢幾年男裝界又多人玩番,至於field jacket一向都有軍裝JJ玩緊。

多謝師兄咁詳盡解釋 咁field jacket係咪叫做common啲比較多地方睇?
thanks 我見佢好似唔錯咁 不過你講版個問題好似無錯 佢d款睇落硬係好似偏粗獷而好似無咁斯文 但我講唔出點解

通常有咩影響style既細節位可以留意 同埋用唔用條帶
你講條啹喀褲? 咁款本來是作戰軍褲,不是禮服軍裝,當然就係粗獷的啦
用料都好影響個感覺,用幼細的料咪斯文D囉
條帶可以唔用的咩?
我諗佢仲係講緊Safari
其實都唔係,RL一類都keep住隔幾年就出一次Safari jacket,香港做Safari jacket既地方都唔少,AC應該做工在本地薑中最好,個版都唔差不過唔知點解後長成日有少少太短。平少少可以試下prologue,個人認為okay不過長度之類要跟緊d,唔知點解成日做起都會有d尺寸問題,但工是可以的。craftsman 都唔錯,有成衣有MTM,雖然開始初期麻麻地但見佢地出品同marketing都愈做愈好,可以一戰。再向下走就唔少後生仔鋪都有做,平唔少不過車工好多時都麻麻。

如果我揀我就會AC算。

Field jacket的話就睇你要幾還原,如果唔想睇落太軍裝,liverano件m65成衣其實都幾正
我諗係因為佢地做得偏短些少,而且宣傳相入面著既人又通常大隻啲啲,襯衫亦大多偏casual,例如牛仔褲之類,所以出黎個感覺比較無咁sartorial,不過呢樣係個人喜好,都無話好定唔好。

條帶我自己就覺得睇材質,如果係suede或flannel或tweed一類我就會加條帶,麻我就傾向唔加,都係個人選擇。
新A記(SA)其實都唔差,我見Andy自己件幾好樣。
佢地初期既出品非常麻麻,近期的睇落好左,不過未見過實物唔敢亂講野

多謝師兄咁詳盡解釋 咁field jacket係咪叫做common啲比較多地方睇?
其實都唔係,RL一類都keep住隔幾年就出一次Safari jacket,香港做Safari jacket既地方都唔少,AC應該做工在本地薑中最好,個版都唔差不過唔知點解後長成日有少少太短。平少少可以試下prologue,個人認為okay不過長度之類要跟緊d,唔知點解成日做起都會有d尺寸問題,但工是可以的。craftsman 都唔錯,有成衣有MTM,雖然開始初期麻麻地但見佢地出品同marketing都愈做愈好,可以一戰。再向下走就唔少後生仔鋪都有做,平唔少不過車工好多時都麻麻。

如果我揀我就會AC算。

Field jacket的話就睇你要幾還原,如果唔想睇落太軍裝,liverano件m65成衣其實都幾正
新A記(SA)其實都唔差,我見Andy自己件幾好樣。
佢地初期既出品非常麻麻,近期的睇落好左,不過未見過實物唔敢亂講野

多謝兩位師兄回覆 因為超新手關係有少少問題想問
1. 請問RL係咩意思?上網搵話係regula Long唔知岩唔岩
2. Prologue果到包料幾錢到?我完全冇整呢啲嘅經驗係咪唔太建議?因為舊po有講過新手最好搵個識嘅一齊去 (身邊冇朋友識 )
3. 後生仔舖係咪指fb ig賣廣告果啲?因為budget有限想問定
4. 新A記 (SA)姐係邊間?可能差幾個po未追完未見到,唔係想做伸手黨
多謝各Ching
佢地tune過好多次,上年見到嗰個版本我覺得已經算ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞