[切磋砥礪] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (19)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
打埋tie就有少少over左
因為老細都唔打tie
本身自己鍾意打tie,如果可以,我日日都會打
我份垃圾工,唔使睇佢頭
不過佢仲話幾好添,尊重啲
質素係唔錯,不過我唔係咁鐘意個last(呢d好個人)

Last嘅嘢,一方面要看鍾唔鍾意,另一方面要看合不合腳,勉強不來。
前日行原宿經過World Footwear Gallery

Hiro yanagimachi 啲鞋真係好好認
各位巴打,有咩皮鞋介紹?

返工著 2500$左右

見人著個D皮鞋幾好睇但唔知牌子
都係嗰啲: Berwick, Yanko, Carlos Santos, Barker , Finsbury etc... imo

鋪頭就: Sogo Txxxels, 中環Proxxgue又或者 LH 有上述牌子賣

又或者上網 Carmina outlet

個人覺得二千零蚊個個牌子都差唔多,所以睇款 同 fit
請教:波鞋着us9 (42.5), 上網訂paraboot chambord 駛唔駛細1個碼(us8)?
想請教一下大家有沒有試過上完mirror gloss 之後將完本的色帶走左d。我刷完之後在有光的情況之下才發現。
這是我開了flash 影的
今個月月尾黎香港了
如果本來的finishing 係用蠟做的,咁你mirror shine帶走D色唔出奇,尤其是用無色的鞋蠟。
如果兩隻無太大色差,無所謂啦,如果想深色番,換隻深色D的蠟。
明白 thx

新入Magnanni
有無CHING去過中環環球大廈入面啲西裝鋪,覺得點?
個D算吧啦⋯ 都係做快餐
正式上海功呀 連個款式名都叫大上海

膊位無縫接,衣袖與身軀一幅布過,剪裁寬身。

包骨 基本上除左老師傅堅持手藝 無人會再咁做 太麻煩 好似西裝褸咁開骨省好多功夫

直不甩嘅一字鈕

反轉睇都唔見線 線頭係內藏嘅

各位Ching,想bespoke 恤衫,但想質素好d,想見得下人同質料OK,想問有無邊間推介下同price range幾多?感谢
Ascot Chang
乜嘢料?

劉師父的手工,依家在香港好難搵到第二個
唔該曬,想日問下大概幾銀 ?800-1200落唔落到樓
落唔到

你個價位不如去DB或新A記問問/看看,兩間我也無幫襯過做恤衫,但兩間我也有見過成品,而最重要是他們有提供試身。
新買左一對
想保養好啲係咪應該著之前落一次renovatuer定應該噴防水?
求指教
好普通嘅駝色大褸布
搵到另一個老師傅 遲啲試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞