[切磋砥礪] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (19)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
有冇人可以分享下香港既winter suit
我真係唔知到底要著幾暖/厚
每個人體質都唔一樣,睇你有幾怕熱/怕凍
有d人夏天料著到冬天都可以,有d人係香港要著tweed或者overcoat 好難定義俾你知到底要著d乜/著成點
年初四五度果排就要出動大褸或400g以上西裝料
唔係嘅話 大部分時間 春秋我大約著8-9oz 冬天11oz左右 夏天唔L想著衫
諗諗下西裝褸長放公司 見客先著
返放工可以著大褸
咁照計我應該唔洗買羊泥馬個類winter suit
最近想買多套suit 諗緊買咩料

利申: fg 第一個返工既winter
咁計應該唔洗買winter suit啦係香港
草泥馬買料都皮皮聲一米⋯⋯
搵個好少少既裁縫整件大褸都六位數⋯⋯
除非屋企好有否則我諗FG都唔洗考慮
就算出黎做左野一排都未必捨得買

利申:我淨係敢摸下版
11oz worsted flannel差不多啦
三千幾係乜料?
CR?
我件coat上年無著過,就算有著那年都係十日八日。
我自己覺得Winter suit買12oz左右就差不多,怕凍就做埋背心囉。
最普通料喳
香港男裝KOL真係見多識廣
人人唔同體質啦 四五度果排我著大褸
蔡瀾用茄士咩做長衫添 發問果位巴打假如好彩搵到師傅肯接單可以試下
邊及大王見識廣博
我咩都唔識架 造衫啲料都係好普通果啲
我件史加寶S120s12oz長衫都幾暖㗎,再加件棉衲一定夠暖
明黃色團龍提花桑蠶緞做裡都只係普通料
蛋爺好明顯係著紫貂端罩啦
呢啲大陸絲好平 意大利絲英國絲日本絲就貴

再講 我都未決定整

我求其問咋
明黃乃帝皇之色,啱大王喎
坐等大王造明黃色長衫
太俗 唔會考慮
年幾前問過Marol,MTM大概三千頭,bespoke大概三千尾,CR加幾百掛。100Hands定價應該相差不遠。
題外話 你唔好以為我話好彩係講笑

家陣香港都尚算有好多旗袍店 但出出地名又肯男裝生意真係一隻手都數得哂: 年華 美華
十壹十三

就算係最出名嘅上海灘同Blanc de chine 一來要天價消費入VIP先幫你度身(係唔係bespoke都仲成問題 BDC姐姐解釋過流程俾我聽 充其量係mtn ) 二來就算係掛櫥窗做招牌嘅衫 個工同舊派手勢比都係兩回事

唔同西裝 你走去美麗都都仲見到成排水牌 好多唐裝師傅都因為各種原因唔肯收男裝新單了 男裝唐衫係香港注定玩L猿

唯有睇下大陸仲有無師傅肯學啦
大陸D男裝唐裝手工真係流到
我有兩件唐裝係在一位BdC出來開的店做的,做法其實是西式的,都唔錯㗎,時尚D。
可惜間鋪已執咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞