[切磋砥礪] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (19)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
我想買佢地對Andy loafers 啡色
拿,我冷衫、casual jacket同皮褸都仲有買成衣的,前排先同一個巴打響mr Porter 一人買左件rollneck

屌你咁驚熱
Berluti既成鞋品質我真心覺得麻麻,唔係價錢既問題,而係皮同造工問題;但同時佢地bespoke又岩岩相反,有眾多神檯級人馬坐陣⋯⋯

有錢我都想去搵Anthony 做番對
Bespoke 六皮起哪有錢
我諗到自己四十歲先會捨得bespoke 鞋
佢地現成果啲鞋人手上色個shading 好靚
個皮都軟熟
造工都唔錯
Shape好靚
我唔熟皮鞋用老豆啲church’s 比berluti 好好多
我都係著tods car shoes 算
去歐洲麻
皮靚唔靚唔係睇軟唔軟熟架

再者
同church’s比berluti梗係好好多啦
但差不多風格拍埋corthay度
Berluti已經唔夠做(人地仲要平過b記)
而且論做工,corthay成鞋黎講都唔算最好果批⋯⋯
Corthay我都睇過但個款同shape好似berluti 靚啲
有冇suggestions 呀皮鞋想畢業買對靚皮鞋著十年
款同last好個人,就算唔睇用料同做工,berluti始終不是我的菜,所以我一對都無買過。不過鍾意的話咪買囉,買野都係為開心姐。

其實要就算三兩千既鞋,只要用料不太差,又係welted construction,輪住三四對著,其實著過世都得。(不過當然底穿左就要換底、鞋面亦要好好保養)

其實論耐用,只要係welted construction既鞋,基本上都唔會唔襟著(除非鞋面係corrected grain一類極快收皮既次等貨)。買貴野為既多數都只係更靚既手工、更好既服務、更客製化既產品(bespoke既last同皮面pattern既合適度同自由度就係好例子),要最襟既野其實唔需要買貴野,工裝靴一定襟過你任何一對dress shoes。
咩牌子
牛肉餅認為成鞋來說,邊個brand的用料和做功最好?
我估係Inis Marin?
Me2
Inis Meain
Yohei fukuda rtw (標準答案)
有冇考慮過入馬屎忽坑
我個名基本上番工出街襯牛都得
舒唔舒服?

Btw想買對chukka boots有咩牌子好
諗得berluti都唔會係鍾意alden既人啦
始終件野唔係pure cashmere,會有少少吉,不過我粗人一個唔驚吉,我鍾意佢啲Donegal 點點。

Chukkas你想平平地定貴貴地?
諗住好少後生會鍾意berluti 個價太誇張
去savile row訂造
鞋點會去Savile row呀
咩叫馬屎忽
我又唔係好介意
皮鞋噤著可以著好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞