(還要走多遠)尼馬故外傳之香港殺入世界盃(2)

1001 回覆
98 Like 7 Dislike
寫左兩個月,終於開到post 2
比起其他season,呢個故無疑多左政治成份
但體育從來都離不開政治
如有冒犯某幾位現實世界人物
唯有喺度講聲抱歉

廢話唔講太多
繼續同香港隊一齊踏上世界盃之路。

part one:
https://lihkg.com/thread/710526/page/1
第四十六章

德仔貴為球壇當紅炸子雞,跟母親以外的異性單獨外出還是第一次。

黃昏的鹿嶋市氣溫只有零下一度,整日下著飄飄白雪,德仔與七瀨里香相約於市內一家魚生飯店晚餐。

「有兩樣野,Gary叫我交俾你的。」

里香拿出兩件物事,分別是一雙紅白色﹑左右兩邊分別印著HKFA及GL19的紀念版球鞋,以及一枚港幣十元的硬幣。

「Gary話,之前同你喺意見上有分歧,但佢依然希望你可以逆境自強。」里香道。
「………」

德仔望著我送給他的兩份禮物,霎時便猜到當中含意。

「你被罰停賽既事我有聽過……近來進展如何?」里香問。
「體委要求展開紀律聆訊,有判決前我都唔可以代表港隊出賽。」德仔道。
「距離世界盃仲有七個月,唔會有事既!」里香道。
「我都唔知,唯有見步行步。」

坊間有傳,若德仔想要重返港隊踢世界盃,必須向「受襲」的梁孔德先生當眾道歉……但德仔問心無愧,一方面極不願意錯過世界盃﹑另一方面卻難以開口向出賣香港運動員的高層道歉。

他心想,或許,為了畢生難求的世界盃機會,即使真的要放下尊嚴,也別無他法。

「話時話,」里香轉換話題。
「我好好奇佢俾你呢兩份禮物既含意……特別係呢塊十蚊硬幣。」

德仔拿起那雙紀念版球鞋,道:

「呢對波砵,係七年前香港打入亞洲盃決賽週時,本地運動商打造既『特別版香港隊HK90』。當年全城足球風氣熾熱,Gary更加係香港隊既象徵人物,呢對砵一推出旋即被瘋在搶購。亞洲盃期間,Gary就係著住呢對HK90,為香港隊出戰六十年來首個大賽。」
「原來如此,我聽Gary講,佢屋企一直擺放住一雙『幸運戰靴』,就係呢雙HK90?」
「正是。」德仔點頭。
「佢話過,過去曾經獲得不少國際大品牌既贊助,著過唔同款式既貴價波砵,但冇一對及得上呢對代表香港人身份既HK90。」
「原來如此,咁呢對球鞋果真價值連城。」里香點頭道。
「咁呢枚硬幣呢……又係同足球有關?」
「唔係。」德仔黯然地搖頭。
「2030年,香港政府宣佈人民幣成為本地通用貨幣,並計劃將港幣分階段淘汰。首當其衝既,係歷史籌命最短既10蚊硬幣,率先被政府全面禁用及回收。擁有10蚊硬幣既市民需要到各家銀行換取同等價值既人民幣……一年之後,所有10蚊硬幣絕跡於市。」
「我聽過呢件事。當年香港人因此遊行至中聯辦,並籌集數萬枚十蚊硬幣,扔攔中聯辦辦公室既玻璃窗以示抗議,最終導致警民衝突。可惜,行動最後都係阻止唔到法案通過。」

德仔點頭:
「失去功能既10蚊硬幣,象徵本土文化如何被中國一點一點侵蝕……呢對HK90﹑呢枚廢幣既意義,係我地要運用足球既力量團結民眾,捍衛香港文化最後一道防線。」

他握緊手裡硬幣怔怔出神,想起香城的茫茫前路,只感到淡然哀傷。

里香道:
「Gary對你寄望什殷,你唔好再嬲佢啦!」
「我從來冇嬲佢……大家只係想捍衛呢個家園,只係諗野方法唔同。」

德仔頓了一頓,問道:
「妳好關心Gary,你地係……」

不待他說完,里香哈哈一笑:
「實不相瞞,我的確暗戀過佢,係粉絲祟拜偶像個種仰慕。但佢堅決唔再拍拖,件事就咁就完左,我地依家只係好好既朋友……況且,哈哈,我地年紀相距好遠!」
「哦……」

不知如何,德仔內心有點吁一口氣的感覺。
終於有文
「你呢?你依家係灸手可熱既球星,身邊應該好多女伴吧?」輪到里香發問。
「我哥哥(太空翼)都係咁架……佢係米蘭踢波咁多年,身邊美女經常貨如輪轉!」
「由細到大,我都不善同人溝通。」德仔搖頭。
「Gary有同妳講過我既往事嗎?」
「冇呀!佢知我放假返黎,淨係托我帶野俾你……又叫我同你傾下計練下日文咁。」

跟里香在香港初次見面時,德仔緊張得說不出半句話,今晚卻愈說愈投契,只覺得跟這個日本女孩相處得舒服自在,任何事均可以毫無保留地分享,遂把自己年幼喪父的故事告訴了她。

「對唔住呀,要你諗返d傷心事。」里香聽畢故事後說。
「我自少慣於封閉自己,係Gary鼓勵我放低陰霾,學識同人相處。」德仔道。
「你地都係有故事的人,自然心意相通。」里香道。
「或許吧!」德仔道。
「其實,我今次假期會喺日本逗留兩星期…」里香道。
「黎緊星期日,我想去睇你地鹿隊比賽。」

德仔頓感受寵若驚:

「妳……黎睇比賽?」
「做咩咁既樣?怕我買唔到你地既門票嗎?」里香笑問。

自從鹿島鹿角揚威國際﹑並重金禮聘世界各地球星起,主場賽事經常出現爆滿情況,可謂一票難求。

「我唔係咁既意思……」德仔漲紅了臉。
「日本國寶係我親哥哥,一張J-League飛難得到我嗎?星期日見吧!」

里香笑語盈盈,使德仔心花怒放,誓要以場上的表現去報答紅顏知己的支持。

白雪之下,這個晚上的約會非常難忘。
第四十七章

我委托里香將兩份禮物送給千里之外的德仔,當中的含意就如德仔所猜到一樣,確有傳承衣砵之意。

近日長居美國養傷,不知怎的,突然有份力不從心的無奈。球員生涯經歷大少傷患,卻從未有這樣的感覺,想來在綠茵場拚搏的日子已接近倒數,明年世界盃後或許要作出決定了。

「老友,掃描結果出左了。」

現居於洛杉磯,有我的好友物理治療師湯.鄧肯。他在美國名氣什響,醫術比得上多年來音訊全無的怪醫李察。

「好消息?」

我見他臉帶笑容,心中一寬。哪知他卻道:

「消息有好有壞,你想聽邊個先?」
「oh my god,老友,唔該唔好賣關子……」我沒好氣。
「消息係好的,手術癒合進展良好,估計兩三星期之後,你就可以重返訓練場。」鄧肯道。
「之但係,掃描結果顯示你右腳鼠蹊位置組織脆弱,始終你先後四次傷及同一位置,再傷風險亦都較高。」
「以我年紀,咁都好正常。」我嘆道。
「總之……老友,好自為之吧!苦等多年終於夢想成真,我都好希望見到你踢世界盃。」

我苦笑,每次落場全力拚搏,是足球員的應有態度,要拿捏得準如何減輕受傷風險,談何容易?

跟華金領隊交代一聲,我確定於星期四返回球會報到。美國深宵時份有日職聯賽直播,我自然追看鹿島鹿角的比賽。

「鹿島鹿角主場對札幌崗薩多既比賽,主隊箭頭奧迪高因傷缺陣,由小將梁令德取代掛帥,夥拍查理查理敢堅。」

「20歲香港射手本季正選時間極少,但每次後備入替屢見奇功,因而獲得重用。」

德仔首次擔任正選前鋒,自然要吸引了我及所有香港人的目光。
lm
「鹿角右路攻勢,村松深彥斬入禁區,札幌門將單槌打出不遠,查理查理凌空窩利一抽,眼看死角入網,對手卻奮身護空門……」

「梁令德捕捉門前有利位置,閃電快腳一篤,執雞成功!上半場3分鐘……鹿島鹿角領先!」

「六分鐘後,查理查理於中場引開三名札幌球員,一記通透直線傳到入楔既梁令德腳下……」

「梁令德面對守衛緊纏,作勢射門扣回大位,右腳一拉!皮球再度破網!2-0!」

「下半場22分鐘,又係梁令德個人表現時間……前場一對一扭過札幌守衛,禁區外拉弓一射,3-0!」

首次擔任球隊正選的德仔技驚四座,表現足以傲視同儕。而七瀨里香的親身到場,或許也是他完成首個帽子戲法的推動力。

事實證明,香港隊要出戰世界盃,實在不可能缺少德仔這個天才球員。

--------------------------------------------------------

12月8日,是香港人期待以久的日子。阿根廷布宜諾斯艾利斯的展覽中心,於當地時間黃昏6時舉行2038年世界盃的分組抽籤儀式。

香港與阿根廷相差十二小時,雖說是星期六假期的早上,但大部份香港人均寧願留在家裡看電視直播:破天荒第一次,抽籤儀式上有HONG KONG SAR的名字!(而非什麼中國香港

這天操練過後,我跟球會隊友分享著我們對這個抽籤儀式的興奮。球會的隊友來自五湖四海,不明白何以我們連抽籤也看得如此重,我解釋說,這不但是香港隊歷史上首屆世界盃﹑亦有可能是最後一次……

遠在日本鹿嶋,抽籤儀式同樣於上午早餐時份舉行,德仔自然相約下午便要啟程回西班牙的里香一同觀看。
「你今日都要操練架喎,咁早起身就係為左睇抽籤儀式?」
「一半係為左抽籤﹑另一半係……妳今日要離開日本了,當然要同妳早餐餞別。」
「幾時咁識氹人架你?」里香一笑。

德仔面上一紅,當刻只是想說出心裡感受。里香見他尷尬,連忙轉移話題:

「你咁著緊抽籤結果,有話想同邊一隊碰上嗎?」
「冇。」德仔搖頭。
「能夠參加世盃已經係夢想成真。無論對上邊一隊,對我地黎講都係新鮮既經歷。」
「我就係唔係咁睇了。」里香笑道。
「日本今屆第一次以非主辦國身份成為種籽隊,球隊上下都以出線八強為最低目標,日本人更加希望我哥哥可以成為史上第一個奪得金靴獎既亞洲人。」

德仔苦笑,心想日本奮戰世界盃多年,實力上已趨世界級,如何能跟香港相比?

「你睇,開始抽籤啦!!」里香道。

電視裡,司儀分別以英語及西班牙語歡迎來賓,四十八支國家隊的領隊已安然在席,包括香港隊領隊積甸拿克及其教練團。

按照傳統,司儀介紹主持抽籤儀式的八位重量級嘉賓,其中包括阿根廷的象徵人物﹑五屆金球獎得主美斯。

接下來,司儀仔細地介紹本屆世界盃的分組及抽籤模式:

「本屆世界盃繼續由48支國家隊競逐,並以世界排名劃分3個等級。16支種籽球隊分別為主辦國烏拉圭及阿根廷﹑美國﹑巴西﹑葡萄牙﹑意大利﹑英格蘭﹑德國﹑西班牙﹑墨西哥﹑俄羅斯﹑日本﹑智利﹑法國﹑瑞典﹑瑞士。」

「至於其餘兩個級別既國家隊,並不會按洲份編排,一切以世界排名為依據。」

「分組賽會抽出十六組作單循環比賽,每組三隊,首兩名直線出線十六強。除左歐洲以外,任何組別均不能出現來自相同洲份既球隊;而由於歐洲球隊數目較多,某些組別會出現最多兩支歐洲球隊。」

「2038年6月5日,主辦國之一烏拉圭將會於首都蒙特利爾進行揭幕戰;決賽於阿根廷布宜諾斯艾利斯舉行,日期為7月17日。」

「規則都講清楚了。2038年世界盃抽籤儀式,正式開始。」

「吁……」

身處不同地域的香港隊球員﹑八百萬香港市民緊張萬分,一同期待著身處於第三級別的香港隊,首戰世界盃將要面對哪兩支勁敵。

-------------------------------------------------------

待續。
更正:烏拉圭首都係蒙特維多
李察幾時出返黎
首兩名直線出線三十二強?
自膠
係三十二強唔係十六強
唔會出返黎啦
push
查理查理係咪獌嗰個
pish
lm
有智利點少得我山齊士三世
唔記得李察發生咩事
正呀, 留名
怒打弱智屎忽一下
好似著左草
為咗幫gary 醫病 用咗禁藥
之後畀人發現著咗草
之後又出返嚟幫gary 指證咗個人?
又繼續著草
(有錯勿屌)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞