(還要走多遠)尼馬故外傳之香港殺入世界盃(2)

1001 回覆
98 Like 7 Dislike
當佢係香港伊巴咪得
30幾歲傷膝都可以比預期中早咁多復出
性交療法
梁sir 好波!
唔洗gary 踢足 但求上過場我都滿足
睇埋gary 踢世界盃就真係完了
其實呢個時間線嘅gary幾多歲?同埋佢幫完利記拎完聯賽之後仲有冇贏到其他冠軍?
34歲

拎英超之後個段時間空白左冇寫
大家自行幻想啦
去巴塞著11號 呼應返尼馬頭
狠狠一推
聽日有文~
算你啦 落到場5分鐘就可以啦
對葡萄牙以隊長身份正選上陣,同飛兒握完手開波踢五分鐘就換走
第五十八章

五月十日,距離世界盃決賽週四十天。

「歡迎收睇球迷世界: <<香港,向世界出發>>,我係丹尼爾。」

「我係伍家謙。」

「世界盃如戰在弦,各國備戰工作進行得如火如荼,對我地黎講,當然最關心香港隊既備戰情況。」

「冇錯。首度參戰世盃既港隊,第一場比賽會係六月二十六日於阿根廷羅薩里奧出戰葡萄牙;五日之後轉往布蘭卡港迎戰洪都拉斯,相信港隊教練積sir(積甸拿克)已經積極部署呢兩場比賽。」

「講到球員,最令人期待既當然係我地既外流三子:德仔﹑發仔﹑光仔。三位小將最近狀態似乎唔錯,其中以效力鹿島鹿角既梁令德表現最為搶鏡,近五場比賽均取得入球,高踞日職射手榜第一位。」

「除左外流三子,積sir應該會繼續沿用外圍賽既骨幹。隊長翰林﹑高尼路﹑真迪歷﹑謝家豪等,如無意外會悉數入選25人大軍名單。」

「不過,球迷最關心既始終都係風之子,呢位曾經叱吒歐洲球壇既本土球王。」

「一月作客巴塞隆拿時拉傷舊患,起初被診斷需要養傷八個月既gary,經過氧氣箱治療之後,據報情況大有好轉,積sir正考慮是否將狀態不足既佢,列入世界盃大軍之中。」

「作為香港球員登陸頂級聯賽既開山祖師,每個香港球迷都希望見到gary披上港隊戰衣出戰世界盃。不過,昔日既風之子已年屆34,到底佢能否擺脫傷勢一圓世盃夢?抑或將會完全退居幕後?」

「一個月後,大家將會有答案。」

-------------------------------------------------

同日下午,美國洛杉磯。

為了積甸拿克領隊的一番話,我決定辦妥了香港的事情後,再度造訪鄧肯。並非不相信香港的物理治療師,而是鄧肯一直照料著我的傷情,最清楚我的狀況。

只見鄧肯望著我的x光片反覆檢驗,不時皺眉搔頭。

「不妨直言呀,老友。」我道。

幾個月前,我對出戰世盃已經打定輸數,哪知氧氣箱的療程卻出乎意料地有效,加上積甸拿克決意要把我徵召,使我決心要康復過來。

然而,鄧肯的表情告訴我,這是我的一廂情願。
「老實講,」鄧肯道。
「氧氣箱療程令你既肌肉組織復原得快,但你鼠蹊患處康復進度,卻依然緩慢。避重就輕既話,跑下步﹑游下水﹑什至踢下衛生波都問題不大,但要落場踢職業賽,仲要係世界盃,我絕對唔贊成。」
「繼續氧氣箱療程,有可能令我一個月後服出?」我但求一個答案。

鄧肯卻搖搖頭:
「時間太短,即使你自我感覺良好,強行復出一定會影響你長遠既健康。」

我陷入兩難局面。世界盃是每個足球員的夢想,古往今來,不少球星寧可漠視後遺症也要打止痛針上陣,最終導致傷上加傷。我自己知自己事,一把年紀積患已久,強行出戰下場只會一樣。

正如鄧肯所言,氧氣箱雖令我恢復一般運動能力,但若然入選大軍,即使不落場比賽也要參與操練,當中的強度遠超負荷水平,是我身體承受不了的,情形就如一枚在懸崖邊的雞蛋,只要輕輕一吹,便會粉身碎骨。

「總括而言,作為你既醫生,站於運動效益既立場,我絕對反對你強行出賽。」鄧肯說。
「不過,站在朋友立場,我明白世界盃對你有幾重要,應該交由你自己決定。」
「………」

我撫著腹股傷處,突然想到多年來音訊全無的李察。若他在的話,或許能研製出一種「特效復原藥物」,讓我奇蹟恢復狀態踢世盃……這當然是妄想,他已移居與世隔絕的不知名島國,或許連足球也再沒有留意。

離開鄧肯的診所的當晚徹夜難眠,又想到積甸拿克領隊那日跟我說的一番話。

「我決定將你列入決賽週大軍。」他說。
「領隊,我已經無望回復狀態,你又何必多此一舉?」我道。
「難道你唔想一嘗決賽週滋味?」
「作為足球員,有邊個唔想?」我反問。
「但天意要我喺呢個時侯受傷﹑要我退居幕後幫助新一代,倒不如將名額留俾年輕球員,毋須為我想得太多。」
「你以為我選你入伍,純粹係幫你完成夢想?」積甸拿克問。
「作為領隊,我選人只會以球隊利益為考量。冇錯,要你上陣比賽的確困難,但我需要既係你帶來既正能量。由宣佈無緣世界盃,到克服傷患奇蹟復出,正正係激勵士氣既最佳方程式。」
「我落到場既機會,少於5%。與其竊据位置,倒不如給予年輕球員機會。」我起初堅持。
「你錯了。」
「gary,你係風之子,係香港傳奇。」領隊續道。
「你既故事,陪住年輕一代成長,能夠同你一齊踢世界盃,亦係佢地既夢想。對佢地黎講,有你做後勤就等同一粒定心丸,冇一個球員會唔服。」

他頓了一頓,續道:
「況且,香港經歷過革命洗禮,此時此刻,實在好需要見到李文翰踢世界盃。你要明白,呢個唔止係球場上既事,更加係所有香港人既事。」
「領隊,想唔到你對香港都咁有感情。」我苦笑。
「教左香港隊四年,雖然我唔係香港人,但同當年kim sir一樣,我願意die for Hong Kong。」

Die for HK,一直以來都是香港足球隊專用的口號。當來自澳洲的積甸拿克也有著這份信念,作為土生土長的香港球員,我當然也願意為香港而死。

三日之後,我回到香港,一邊繼續接受氧氣箱治療,一邊加緊操起狀態。領隊已表明我在大軍中的角色,但為了激勵士氣,我更加要為年輕一輩樹立榜樣。

5月22日,我的舊東家利物浦相隔三十多年後再度成為歐洲盟主,亦代表球會賽事的終結,萬眾期待的世界盃即將開鑼。

在遙遠的日本,日職聯為遷就世界盃暫時休戰,德仔收拾細軟準備翌日返港,門鈴卻忽然響起。

叮噹!

「係妳?」德仔又驚又喜。
「意唔意外?開唔開心?」里香笑逐顏開。
「點解妳返左黎?探望你哥哥?」德仔問道。

里香搖頭:
「我哥哥去到邊都大把人跟住,連我都埋唔到佢身啦!我係黎搵你架。」
「搵我?」
「之前你喺香港發生咁大件事,我都係睇網上新聞先知悉,仲好講。」
「咁……個陣怕牽連太廣,所以我冇向任何人透露行動。」德仔道。
「你當我係朋友既話,就唔應該粒聲唔出走返去擋警棍擋子彈!擔心死我了!」里香嗔道。
「對唔住……」德仔道歉。
「依家已經雨過天晴了,完成下星期既友賽之後,我軍就會出發去阿根廷。」德仔道。
「原來如此,太好啦!」里香道。
「?」
「你需要一位跟班助手嗎?」
「跟班助手?」
「冇錯!你又唔識西班牙文,去到語言不通,我可以做你翻譯。」
「香港足總幫我地安排左翻譯,我諗唔洗……」
「點同呀?你都有自己既私人時間,行下街觀光下都要既。況且……」里香調皮地笑。
「我近排有d手頭緊,但又想去南美睇世界盃,所以……」
第五十九章

德仔忍俊不禁,兜了個大圈,原來她想自己請她一同到南美洲。

「咁就奇怪喎,」德仔道。
「妳貴為太空翼親妹,想去睇世界盃都要搵我呢個外人?」
「我先唔會求佢!」里香不屑。
「日本人一向經濟獨立,何況哥哥一直反對我花錢學外語遊歐洲,成日話女仔應該安守本份,留喺日本生活。哼,佢自己生活就多姿多彩,我就要留喺度相夫教子?」

德仔一笑,想不到太空翼貴為國際球星,卻有著日本重男輕女的迂腐思想。

「我已經請左假買左機票,聽日同你一齊返港。」
「上次喺香港玩得唔夠盡興嗎?」
「玩?no!」里香搖頭。
「做得你助手,當然要入場支持香港隊啦!」
「難道妳唔支持日本,要做『日奸』?」
「日本我當然都支持……到你真係有機會同我哥哥碰頭,我先再諗支持邊隊吧!」

這句話似乎在暗示香港出線機會微,難有機會挑戰日本,使德仔微感有氣。但他天性不記仇,在里香面前亦不敢發作。

里香笑問:
「你係『民間特首』,返到香港機場一定好多記者,唔怕俾人見到我地一齊?」
「又唔係唔見得人既野……我不嬲唔理佢地(記者)。」德仔道。
「反而係妳,體委會件事雖然解決左,但香港社會仲係好唔穩定,妳肯定要去?」
「有咩好怕?你地第一次參加世界盃,氣氛一定好好,我正想感受一下。 」
「好,明日出發。」德仔微微一笑,有里香作伴,心底還是歡喜的。

四年一度的足球氣氛蓆捲全球,不穩定的足球政治,卻不止發生於香港。

距離世界盃揭幕還有二十日,主辦國之一﹑熱門球隊阿根廷,卻在此時發生兵變。
「突發新聞:阿根廷足總今早宣佈解僱少帥莫路伊卡迪,由全無執教經驗既球王美斯,接任領隊一職。」

「是次政變既原因,相信同伊卡迪上月被爆出同國腳洛迪古斯既太太有染既性醜聞有關。事件震驚全國,舉報道,國家隊上下對領隊『師佔徒妻』既行為大感憤怒,遂向阿根廷足總迫宮,要求解僱伊卡迪,否則將集體杯葛世界盃。」

「有傳言,醜聞係由早年同伊卡迪有牙齒印既球王美斯爆出,如今美斯接掌阿根廷帥印,更加令傳聞甚囂塵上。」

「無論如何,球王即將帶領阿根廷出戰世界盃,令舉國人民引頸以待。畢竟美斯球員年代同世界盃無緣,阿根廷人自然希望佢以另一個身份,衝擊即將完成歷史任務既大力神盃。」

「當然,各國球迷亦期望美斯既阿根廷隊﹑能夠同另一球王丙朗領軍既葡萄牙隊碰頭。球員時代既瑜亮之爭屬於永恆經典,兩位球王由場上鬥到場下,本屆世界盃更加舉世矚目。」

「突發新聞報導完畢。」

兩大球王領軍出戰世盃,成為揭幕前的國際熱門話題,我們卻一於少理,專注於自己的熱身工作。

五月的最後一天,港隊於主場迎戰歐洲球隊阿爾巴尼亞,作為出發前最後一場世界盃熱身賽。
噠!

「屌!

開賽十六分鐘,我軍率先被無緣世界盃的阿爾巴尼亞攻破大門,看來領隊仍須對防守工作多下功夫。

幸好,臨近正賽,一班攻擊手繼續保持佳態。

「呢邊呀!
「收到!」

德仔在邊路騙過一人,大腳傳至遠柱,光仔踏順步韻凌空一射,直飛遠柱死角,於上半場完結前追成一比一。

咚咚咚……

「HONG KONG!HONG KONG!HONG KONG!

雖說是熱身賽,但這是港隊出發前最後一場主場賽事,大球場繼續坐無虛席。一班小將亦沒讓球迷失望,下半場一直主導比賽,並由德仔於74分鐘射入奠勝一球,二比一勝出這場比賽。

賽後,球迷繼續留守大球場,為兩日後出征的港隊餞行。

「gary!gary!

我已經不必靠拐扙行動,走到場邊跟一班熱血球迷打牙骹。他們不斷追問我的傷情﹑能否趕得及上陣等,我只是微笑不答。

港隊的另一焦點自然是德仔,除了足球之外,記者及球迷對於上星期跟他一起步出赤臘角機場的女郎,亦大感興趣。

「德仔德仔,個女仔係咪你女朋友呀?
「聽講佢係日本射手太空翼既親妹喎……你地係咪行埋左呀?」
「無可奉告,多謝大家。」

對於這種八卦新聞,德仔實在厭惡之極,因此賽前特別叮囑里香避免露面。

「真係估唔到我做左你媒人。」我本想取笑德仔,見他臉現尷尬之色,遂補上一句:
「放心,我同里香只係好朋友,你唔洗驚變成另一個伊卡迪喎!

德仔更加尷尬,雙頰瞬即通紅。
六月二日,赤臘角機場人頭湧湧,送行的香港球迷迫滿了整個離境大堂。港隊大軍連同職員教練四十餘人,浩浩蕩蕩的出發前往南美阿根廷。

「gary!
「呢件係……」

送行的其中一位嘉賓,是新任體委會主席郭嘉亮。入閘前,他向我遞上一物,拍了一幅照片。

這是一件港隊主場球衣,背後印著G.LI-10的字樣。

六月四日,香港隊確定25人大軍名單及號碼。

1-謝家豪GK
2-陳俊傑DF
3-胡仲光MF
4-高尼路DF
5-真迪歷DF
6-林尚偉DF
7-陳偉拿FW
8-張世濠DF
9-梁令德FW
10-李文翰MF
11-藍美聰MF
12-劉軍宜DF
13-史葛皮恩DF
14-大力士MF
15-魏超GK
16-域陀FW
17-李翰林(c)MF
18-山度士FW
19-禾哥DF
20-金默基FW
21-劉尚發MF
22-樊晉葉GK
23-李海弱MF
24-林加維MF
25-胡國洪MF

*註:GK代表門將﹑DF代表後防﹑MF代表中場﹑FW代表前鋒

---------------------------

待續。
25人大軍大部份人名取自歷代香港球星
大家應該估到係邊d球員
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞