(還要走多遠)尼馬故外傳之香港殺入世界盃(2)

1001 回覆
98 Like 7 Dislike
郭嘉諾先生正式回到體委會工作,我順理成章接任黃大仙領隊一職,並決定報讀教練課程,將來繼續為足球界貢獻。

港超聯球季未開始,我決定先給自己一個假期,到加勒比海地區旅遊一番,享受一下陽光海灘。

啟程回香港前,我還有一個中點站-巴塞隆拿。

「歡迎收睇體育世界,繼續由鍾女為你地報道足球消息。」
「梁令德轉會西甲班霸巴塞隆拿即將成為事實,交易轉會費達到3000萬歐元,另設附加條款,巴塞來季每贏得一項錦標,西維爾將會額外得到500萬歐元既add on fee。」
「據報德仔將於今日稍後時間到達巴塞隆拿,只要傾妥個人條款,交易便告完成。屆時,佢將會同日本國寶太空翼,組成亞洲鋒線!」
「雖然未正式轉會,但德仔既巴塞隆拿球衣已經喺市面被偷步發售。知情人仕透露,德仔將會穿上巴塞既11號球衣。」

飛機降落於巴塞隆拿機場,我立即收到伊利先生的短訊,告知我轉會手續順利完成,德仔正式轉投巴塞隆拿。

「好!」我按耐不住內心的興奮,在飛機上叫了出聲。

離開機場直赴魯營,但見德仔容光煥發,能夠加盟「地上最強」,是每位球員的夢想。

應該說,看見香港球員加盟世界頂尖勁旅,是每一個香港球迷的願望,包括我自己。

「估唔到我既兒時夢想,居然由你來實現。」我感慨萬分。
「我一定會努力,唔會辜負你對我既期望。」德仔道。
「我知道你會,由第一次喺斧山道睇你踢波,我就知道你成就必然非凡。」
「唔止係我,」德仔道。
「發仔﹑光仔﹑仲有所有隊友,都會竭而不捨,將香港既足球力量傳遍世界各地。」

經過三年前世界盃的洗禮,一眾香港年輕小將的際遇各有不同:表現搶鏡的發仔由奧地利轉往德國效力下游球會紐倫堡;光仔繼續留在澳職聯,隨領隊戴利萊爾轉投布里斯班獅吼;另外陳俊傑﹑謝家豪等世界盃功臣,亦相繼出國效力。

至於德仔,加盟西維爾後憑出色表現站穩球隊的正選前鋒,並連續兩年造出「雙十」成績,成功引起巴塞隆拿的注意。「地上最強」繼太空翼之後,再次簽入亞洲球員。
「你睇下魯營景色幾靚。」我指著天空說。
「同自己講,你要喺呢片天空之下,建立起自己既王國。」
「我會的。」

德仔仰望宏偉的魯營,準備迎接足球生命的高峰。

----------------------

八月二十二日,德仔首度披上巴塞球衣出戰馬拉加,再次引起全城瘋狂。

「德仔千秋萬載,一統江湖!」
「萬歲萬歲萬萬歲!!!」

球迷設計的口號愈來愈別出心裁,德仔在香港的地位便如太空翼在日本一樣,屬於「國寶級」人馬。這夜,萬千市民透過電視觀賞西甲直播,有的什至遠赴巴塞隆拿,即使未能成功購票入場,也要在球場外酒吧的電視上,近距離見證歷史一刻。

噠噠……

「你睇,德仔出場啦!」

場內,坐在我身旁的是里香﹑德仔媽媽及伊利先生。當見到德仔脫去衛衣準備入場,心情頓時緊張起來。

「78分鐘,巴塞隆拿作出換人調動,由11號梁令德入替2+8號太空翼……」

「搞錯呀,竟然入替我哥哥!仲諗住可以睇佢地合作雙箭頭……」里香不悅。
「………」

這邊廂的香港,電視傳來的畫面亦叫球迷雀躍萬分。

「德仔戰無不勝﹑攻無不克!
「雄姿英發,彎刀銀靴,談笑間,強虜飛灰湮滅!」

噠……

身披舉世知名的紅藍戰衣,德仔上場後第一次引球推進,我有一陣莫名的感動。

2047大限將至,香港的前景仍然充斥著變數,但令人感到欣慰的是,我們還有足球。足球可以捍衛民族尊嚴,能夠團結人民力量;香港足球隊的世界盃故事,勉勵香港人即使面對著打壓,依然要保持希望,勇敢面對。

德仔的成功只是開始,我深信,香港足球必定會有遍地開花的一天。

尼馬故外傳之香港殺入世界盃-全文完。

梁sir
好 有始有終
一炮過出晒結局,終於寫晒成個故了

老實講個故寫左五年,黎到呢一刻真係幾唔捨得

外傳係我六個故入面寫得最滿意既一個

因為其餘五個故都係以足球為主感情為副,

呢篇外傳既主旨係講香港民族力量,足球反而只係點啜

而小弟其實一直都想寫一個關於中港政治風波既故

點都好 自問再冇靈感尼馬故延續落去啦

所以呢個真真正正係尼馬故既結局了

下一步我想先將外傳整理好放上紙言

可能之後會開返facebook page post文(好多年前開過但收左皮)

會寫下旅遊日誌咁(我今個星期會出發去墨西哥,之後落南美洲探險)

希望大家繼續支持我寫既野啦!
宜個故最抵死嘅就係尼馬係同成個故冇曬關係
好熱血好感動
對過兩次咁大把
joyce死嗰陣gary先得2x歲,真係要成世守生寡嗎?
Gary係咪處
Joyce 同阿狗隊長呢
終於完了

唔係呢個外傳我都唔會追返晒之前咁多季
終於完
出書 出書
究竟飛兒師父係邊個!?係葡萄牙又咁有料時間線又咁上下我淨係知費高
多謝你咁多年堅持
睇咗咁多年,終於完
但佢寫到洪七公咁 似係d 曾經高位但跌返落黎的人
哥利斯馬?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞