(還要走多遠)尼馬故外傳之香港殺入世界盃(2)

1001 回覆
98 Like 7 Dislike
例牌去探下鍾仔
發現有個女仔拜緊 之後父女相認
文呢?
帽事
而家先發現呢個故,作為香港足球支持者,真係慚愧,之後要慢慢煲返之前幾季先。

真係睇到好熱血,好有故事感!我相信梁sir你,同我地呢一代嘅人,都希望呢個故會成真!

就嚟完故,祝你生活愉快,可以唔返香港就唔好返喇
多謝巴打

香港長遠黎講真係住不得,但由細到大都喺呢度成長,點會捨得走?況且生活迫人,去完個長旅行點都要返黎面對現實
出文啦
我明⋯但睇住呢度慢慢腐爛,真係好心痛⋯

睇下有無可能用你嘅資歷走啦⋯
第八十五章

香港隊的世界盃祝捷大會於星期日決賽前夕,在新香港大球場進行。

「有請香港足球隊領隊積sir!」

在體委會主席郭嘉諾先生親自宣佈下,積甸拿克及教練團成員率先上台接受球迷掌聲,然後才到球員出場,先是殺入十六強的功臣門神謝家豪﹑然後是球隊首席射手劉尚發﹑隊長李翰林等……最後才到我壓軸出場。

我接過手上的咪高峰,正想說幾句話答謝球迷。

「點解好似少左個人?」
「係囉……德仔呢?」
「德仔!!德仔!!」

貴為「民間特首」,球迷發現德仔缺席祝捷大會,立時引起哄動。

「各位,唔好意思……」我道。
「德仔今日唔可以同大家見面。」
「what!!??」
「點解??我專登黎佢架
「佢臨時有事要離開香港,大家遲d就會知道原因,希望大家體諒。」

我安撫著一班失落的球迷,心裡知道德仔如今正在前赴西班牙的班機上,即將為自己的足球生涯畫上新的一筆。

祝捷大會完結後,球員走到觀眾席跟球迷拍照交流,場面熱鬧。半小時後,終於輪到戲肉,工作人員在南看台架起了大銀幕,播放本年度的世界盃終極一戰-葡萄牙對阿根廷。

「無獨有偶,兩支決賽份子今屆曾經先後對過香港……」我再次拿起咪高峰。
「所以……哈哈!無論最終邊一隊贏冠軍,我地可以好自豪咁講:今屆世界盃,只有冠亞軍兩支球隊擊敗過我地!」
「哈哈!!」
「香港萬歲!」

帶著球迷自high一番,我馬上回到座位迎接決賽來臨。對我而言,自然支持好友傑高能夠奠定球王地位,高舉世界盃。
「葡萄牙陣容冇變,繼續由傑高擔正﹑前線比斯克攻堅……」
「阿根廷方面再出三個調動,『子彈』普天奴力爭神射手﹑中場雙核巴古沙尼馬倫作後上支援。」
「兩大主帥-丙朗﹑美斯雙手一握,當年喺球壇呼風喚雨,到底邊位今日可以一圓世盃夢?」
「2038世界盃終極一戰,正式展開!」

嗶!

大銀幕之上,兩大主帥神色凝重,多年以來場上爭逐至場下,如今將聲名賭在一班後輩之上。

「yeah!!!」
「牙朗加油!傑高加油!
「fuck!美斯先係歷史球王!
「Don’t lose for me Argentina!」

自世界盃開鑼,足球深深影響著香城每一個人,即使香港隊經已出局,一個月累積以來的足球狂熱沒有絲毫減退。

噠噠……

和歷屆大多數的決賽一樣,雙方上半場踢得審慎,半場比數維持0-0。下半場中段,個性較進取的丙朗率先行動,換上分組賽攻入港隊兩球的「隱形俠」沙維奧。

憑著這一點進取,他最終順利名留青史。

「下半場77分鐘,葡萄牙反擊中路突破,傑高一記精準直線送到沙維奧腳下……」
「喺淘汰賽階段不見蹤影既『隱形俠』終於現身,半單刀一腳射破阿根廷大門!」
「一比零,葡萄牙領先!」

失守的阿根廷坐擁地利,落後下球迷依然落力叫陣,希望為國家隊注入力量平反敗局。

嗶~嗶~嗶~~

葡萄牙1-0阿根廷 FT

可惜,主場氣勢沒有成功拯救美斯的球隊。隨著球證哨子三響,葡萄牙一球擊敗阿根廷,首度奪得世界盃冠軍!
德仔 巴塞?
「Yeah!!!」
「葡萄牙,冠軍!!」

33歲的傑高修成正果,由飛兒晉升世界球王;辛苦經營的丙朗亦成為世盃冠軍教練,一老一少相擁而哭,場面感人。

「2038年世界盃冠軍……葡萄牙!」

傑高以隊長身份從國際足協主席手上接過大力神盃,高舉葡葡牙在世界球壇的皇者地位。隨著這一舉,大力神盃亦完成其歷史任務。

啪!啪!啪!

阿根廷飲恨輸球,但首都布宜諾斯艾利斯依然煙花催燦,我們隔著螢幕亦能感受到那份帶著不捨的歡樂。

2038年世界盃,絕對是史上最好的世界盃。

----------------------

與此同時,西班牙塞維亞球場。

「我地今次同對方球會會面,鹿島鹿角表明希望將行動保密,以免影響球隊部署。」伊利先生道。
「我知道了。」德仔回答。
「記住,對方對你有興趣只係因為兩﹑三場世界盃比賽。要站穩陣腳,你必須比更加努力證明自己。」
「……」

德仔精神萎靡,十多小時的飛行也實在令人疲俺。

從阿根廷回來後發生的事情實在太快,他還未及消化,已經身在地球的另一邊。事實上,他仍未完全從決賽週的精神壓力抽離出來,特別是蒙特維多之役的十二碼大戰。

當日主射極刑前,那種主宰生死的沉重壓力,使他連日來不時夢見當時情景:

嗶!

哨子一響,他張開雙眼,展開腳步走向十二碼點一射,卻被馬高斯貝治擋出。香港互射十二碼以3-4落敗,緣盡世界盃,德仔悲痛莫名,倒在地上痛哭……

……
……

鈴鈴鈴!!!

「……」

每次從夢中醒來,他才憶起當天成功射入那個十二碼,最終出線十六強的是香港,方能鬆一口氣。

回到香港,他本想以假期放鬆情緒,卻馬上收到伊利先生的通知:一支西甲中上游球隊看過他在世界盃的表現後,決定啟動其買斷條款。為了一圓登陸歐洲的夢想,他決定即日啟程前赴西班牙 。
西維爾?
「放心吧伊利先生,佢一定會成功的。」

德仔正逕自思考,旁邊的里香卻搶著回答。

「有我教佢西班牙文,適應環境方面絕對冇問題!佢要做既,只係專注入波。」里香笑道。
「有個問題我想問好耐,里香小姐,到底妳係咪佢女朋友?」伊利先生問道。
「呢個問題既答案,要睇佢之後既表現了。」里香望著德仔說。
「好似仲有人差我一個『咩都得』……」德仔無奈道。
「我有你媽媽撐腰,你夠膽向我追債?」里香頑皮地一笑。
「係咪呀?德仔媽媽。」
「冇錯呀仔,有我喺度,你唔準欺負里香!」
「……」

德仔什感無奈,有點後悔這次帶同媽媽及里香一起來西班牙。兩位女仕語言互不相通,卻似是心有靈犀,將來必定會聯手對付自己。

他嘆了口氣,也懶得理這麼多,登上坐駕直接前往西維爾的皮斯胡安主場。
第八十六章

一年後。

「特別新聞報道:就中國向國際足協申請同香港及澳門足球隊『合併』一案,國際足協發言人今早宣佈,香港同澳門『自古以來』一直擁有自己各項運動既代表隊,『一國兩制』只係政治文本(基本法)上既條文,唔應該影響FIFA既運作,因此裁定申請無效。」

「換言之,即使到左2047年大限,我地依然可以繼續以Hong Kong名義參加各項A級國際賽事!」

「消息發放時間,恰好係香港隊世界盃擊敗洪都拉斯既一周年。香港球迷上街慶祝之餘,亦不忘向中國抽水。五十多名『波台痴線佬』下午包圍中聯辦掟蕉皮,揶揄中國足協申訴失敗。」

「特別新聞報導完畢。」

我雖不認同掟蕉皮的挑釁行為,卻明白香港球迷的興奮心情。去年的世界盃,港隊雖然取得空前成功,卻依須擔憂被「吞併」厄運,如今終於可以鬆一口氣。

一星期後,我接受體育世界主持人鍾女對於有關事件的訪問。

「gary,香港可以繼續擁有獨立足球代表隊,你心情如何?」
「當然十分高興!香港足球隊歷史悠久,絕對有資格留喺歷史名冊之上。」
「成功『挽救』港隊命運之後,有人提出下一步要爭取政制上既權益,特別係2047既五十年大限快將來臨……你點睇?」

她所說的「政制權益」是「自決」與「獨立」的暗示,只是不便公開說出,這個我自然明白。

「坦白講,要短期內實現自決目標既可能性微乎其微,特別係經過連場DQ行動,立法會已經完全頃斜……」我想了半晌,發表自己想法。

「但過往既獅革同世革(世界盃革命)證明左一樣野,人民係有力量改變政治現實。『自決』目標遙不可及,但我相信世上冇野係永恆。依家人民爭取緊既野,佢地自己﹑什至我地呢一代都未必可以睇到成果,但所謂『前人種樹﹑後人乘涼』,我相信夢想必定會有實現既一日。」

「五十年﹑一百年之後,我同妳都未必再存在喺呢個世界,但我好希望後世既香港人可以見證,喺香港呢片可愛既土地,人民可以唔再受制於強權,可以決定自己既命運。」

訪問一出,由於我指桑罵槐之意什為明顯,中央政府馬上作出回應,港澳辦發言人翌日發出聲明,批評我的言論嚴重傷害中港兩地同胞感情,直指我是十惡不赦的港獨份子。然而,在這樣的社會氛圍下,加上我的地位特殊,他們未敢公然把我變成另一個李波,或許到了2047年兵臨城下,才會秋後算賬,但這是後話了。
諗法好似!老實講呢代要topple真係無咩希望,但種嘅種子有機會會發芽
前路漫漫,很多事情的確難以預料。唯一可以確定的是,我的身體質素已大不如前,長期累積的傷患,使我決定於季尾完成跟貝迪斯合約後,便離開征戰了十一年的歐洲球壇。

這日,回復自由身的我來到兒時重地斧山道運動場,探訪黃大仙足球隊的操練。

去季黃大仙重返超聯,禮聘體委會主席郭嘉諾先生出山相助。我早在郭先生擔任足總總監時,已和他識於微時。

「離開西班牙後,有何打算?」他問道。
「我都唔知,腰間傷患日益加深,但我仲想踢多一陣。」我道。
「我有一個提議,唔知你有咩睇法。」
「?請講。」
「你都知,我執教黃大仙隊只係暫時性質,明年就要返體委會工作…」郭先生說。
「所以,我希望你返黎香港,親手接管香港足球既青訓搖藍。」

我微微一楞,近日收到不少日職﹑美職及印度聯賽球會的邀請,什至母會悉尼亦主動詢問會否回歸澳職聯作為生涯的最後一站,我卻從來沒有想過回到香港踢球。

「港超聯有今日既盛世,你功不可沒。」郭先生繼續道。
「職業生涯身經百戰既你,從未效力過本土球會。近年喺香港花左咁多心血,難道冇諗過落葉歸根?」
「………」

斧山道運動場對面是我的母校孔仙洲紀念中學。此刻,我好像看見她在向我招手,要我回來與她重聚。

三天的考慮時間,我終於接受郭先生的邀請,以球員兼教練的身份加盟家鄉球會黃大仙,作為職業生涯的尾站。
噠噠……

啪!

「絕殺!西維爾2-1擊敗皇家蘇斯達,全取三分!
「入球球員-係後備上陣既年輕前鋒梁令德!係佢加盟以來第七個入球!」
「本以為西維爾簽佢只係為左中國市場……點知佢已經連續三場後備入替入波!效率確實驚人!」

「德仔,恭喜你再度成為球隊英雄!你點評價自己既入球?」
「只係一個普通入球,希望黎緊陸續有來。」
「你有信心來季成為球隊正選嗎?」
「我唔知道,但我會繼續拚搏,爭取更多上陣機會。」
「登陸西班牙已經差唔多一年,你喜歡呢度既生活嗎?喜歡安達魯西亞嗎?」
「呢個地方好靚,食物亦非常可口,我好喜歡。」
「你第一季既表現,已經贏得西維爾球迷既歡心。一年過去,你有咩想同佢地講?」
「多謝大家,我下季會捲土重來﹑變得更強。仲有,我係黎自香港,唔係中國。」
「si……si,香港不是中國!我地明白!」

有里香的指導,德仔經過一年時間,已能夠用簡單的西班牙文接受訪問。

事情就是巧合,去季我離開居住了五年的塞維亞,卻由德仔繼承衣砵,加盟另一支同市球隊西維爾,繼續在安達魯西亞宣揚香港足球。

「我今日學識左整Charcutería,買左野食下廚。」完成訪問後,他接到里香來電。
「妳又下廚?」
「你睇少我嗎?」
「唔敢……」
「上次我煮個個西班牙蛋餅tortilla,連你媽媽都讚不絕口呀!你敢睇少我,佢一定唔會放過你。」
「但係,我聽人講Charcutería唔係咁容易整,要整得好食,起碼要一年半載時間練習……」
「有幾難姐!將D肉切靚上碟咪得!」里香嗔道。
「……好吧,你儘管試下。」
「今晚七點喺你屋企見啦!」

德仔無奈苦笑,這一年里香愛上了西班牙料理,不斷找自己做實驗試味,卻並非每次均成功。可是,母親十分寵愛里香,他只好硬著頭皮,繼續當她廚房的白老鼠。

「我返黎啦……」
「返黎啦?飲碗湯先啦。」
「唔該媽媽。」

來到西班牙,德仔媽媽依然每天煲節瓜瘦肉湯給他。

「里香今晚過來嗎?」
「嗯,佢學識左一道新菜色,話要整俾我地食。」
「人地女仔一番誠意煮野俾你食,無論味道如何你都要讚佢呀!仲有,你地幾時結婚?」
「這………」
第八十七章(結局)

兩年之後,我宣佈退役,結束十八年的職業生涯。

新香港大球場,這天星光煜煜。

「歡迎各位黎到新香港大球場,我係體育世界主持人鍾女,今日為你直擊報導風之子李文翰既告別紀念賽。」

「gary!我地唔捨得你呀!
「風之子!!風之子!!

「如大家所見,大球場今日人山人海,我身後既球迷著住gary多年來唔同球隊既戰衣,包括賓菲加﹑利物浦﹑貝迪斯﹑黃大仙等……懷著不捨既心情,送別呢位香港足球既象徵人物。」

「八萬張門票早就售罄,今日既紀念賽由香港足總同英超利物浦聯合主辦,對賽雙方為『亞洲明星隊』同『利物浦名宿隊』,所有隊員均為昔日戰友。上半場gary會重披利物浦球衣﹑下半場則為『亞洲明星隊』上陣。」

「gary半生傳奇,最終卻選擇返黎自己成長既地方結束球員生涯。多年來,佢同唔少偉大球員做過隊友,我地一齊睇下佢地有咩同gary講……」

獵豹阿祖安奴:「雖然同你說話不多,但衷心祝福你!日後教練場上見!」
香港新人王梁令德:「冇你,冇今日既德仔!」
日本美斯本田佑一:「永遠唔會忘記悉尼青年軍既歲月!」
澳洲隊長積唐寧:「仲記中學時期俾我撞到一仆一碌嗎?」
前賓菲加及利物浦主帥謝菲斯:「歐聯冠軍﹑英超冠軍……我地一齊開創無數歷史,多謝你gary。」
九尾狐狸比爾森:「salute!仲記得墨爾本之夜嗎?」
神童史達克:「人生最難忘既,係同你一齊爭逐英超冠軍既日子!」
球王傑高:「老友!你先係真正既『飛兒』!」
圓月彎刀戴利:「如果你係女人,我地可能會結婚!哈哈!」

「WTF!戴利講野幾時變得咁嘔心!」

我指著螢幕笑罵,卻不知這是戴利妻子油王女作弄我的傑作。

無論如何,細閱著一班昔日戰友的窩心訊息,我鼻子一酸,忍不住在更衣室哭了出來。

「真係最後一場了……」

我拭乾眼淚離開更衣室,最後一次以球員身份從大球場通道步出。
「歡迎各位球迷黎到風之子紀念賽!今日所有既門票收益,將會撥入gary既兒童基金作慈善用途。」
「比賽即將開始,我地一齊睇下對賽雙方既出場名單……」

亞洲明星隊

GK-美拉(牛油手)(墨爾本)
DF-傑森(青聯六子)﹑積唐寧(青聯六子)﹑高尼路(香港)﹑胡仲光(香港)
MF-劉尚發(香港)﹑李翰林(香港) ﹑本田佑一(青聯六子)﹑戴利萊爾(墨爾本)
FW-比爾森(墨爾本)﹑梁令德(香港)

領隊:積甸拿克

利物浦名宿隊

GK-高洛斯
DF-阿歷山大阿諾﹑奧斯卡丹尼士﹑雲路圖﹑李安曉士
MF-李文翰﹑傑高(飛兒)﹑基伯利﹑史達克(神童)
FW-史科斯(阿史)﹑韋赫特(比利時黑將軍)

領隊:謝菲斯

紀念賽的卡士直迫當年巴塞訪港,雖然觀眾席上大部份球迷乃為我而來,但眼前盡是一個個栩栩如生的天王巨星,內心的興奮實在難以筆墨形容。

嗶!噠……

「gary!gary!

我的職業生涯最後一戰,正式展開。

終於完啦
過咗好多年啦由一個中學生到宜家出到嚟做嘢 白頭髮都生咗幾條
終於要完啦
噠噠……
噠噠……

輕鬆愉快的氣氛之下,我努力享受著比賽每一分鐘﹑每一次觸球﹑每一腳傳球及射門,這些將會通通成為回憶。

嗶!

「十二碼! 」

比賽最後一分鐘,亞洲明星隊獲得十二碼(神童故意在禁區內絆倒托里斯),焦點立時集中在我身上。

「gary!gary!」
「去去去去!!!

比賽勝負無關痛癢,但球迷歇斯底里的吶喊喝采,卻使我憶記起兩年前的世界盃。

噠噠噠……啪!

我踏步上前,射入最後的入球,比賽亦隨即結束。

嗶~嗶~嗶~~

亞洲明星隊6-5利物浦名宿隊 FT

「風之子天下無敵,誰與爭鋒?」

熱烈的掌聲之中,我看見粉絲們為我設計的巨型橫額,除了口號之外,還附上一幅crossover我和<風雲>角色聶風的漫畫,氣勢磅薄。

「恭喜你,gary!」體育世界女主持鍾女向我遞上咪高峰。
「喺呢個特別既moment,你有感言同大家講嗎?」
「嗯……多謝大家。」

平時說起道理來滔滔不絕,此時面對隊友及球迷的萬千寵愛,卻突然說不出話來,淚水再一次不受控制,奪眶而出。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞