有冇人對急救零認識?

754 回覆
2323 Like 29 Dislike
原來又係波台狗
心外壓唔識真係唔應該幫人做
救完都死又話醫療事故
所以去上下社區CPR課程
搓下公仔冇壞
你就係個個得閒無事搓人心口個細路?
如果果下我係為左救佢一命既,不過唔小心整死左佢,我都唔會內疚,起碼我有幫佢, 比著係我比人咁樣救死左我都會多謝果個人,樓豬唔洗理佢地。
幫推 步驟好詳細啊

但AED機唔係度度地方都有
連登真心好多傻撚
以為自己講啲嘢與眾不同好撚威咁
痴9線
幫你家姐細妹搓一搓心口
愈來愈多地方有
你唔係咁呀
你話我就得 我話返你一句就頂唔住啦?
以我所知而家breathing 都唔係一定要做, 可以選擇唔做嘅情況下淨係做CPR。 可能係涉及一啲衛生同埋疾病傳染嘅問題。所以而家都推薦埋AED附近最好有個o2 mask 可以比人哋用
有呼吸脈搏 係咪咩都唔駛做
唔知道cpr按咩位,你話按中間,有d又話千萬唔好按正中間
究竟要按邊到
唔係㗎,有研究講過話即使錯誤嘅心外壓都係好過冇心外壓,所以即使唔得或者low efficiency 係好過no efficiency
如果對方係女性
係咪都需要剪佢上衣?
部機隔住衫可唔可以?
CPR 其實你記住嘅就係sternum 嘅尾段,即係兩粒lin頭嘅中間就得,同埋如果要一個高質啲嘅CPR, 唔好做得太快,同埋要比chest wall 有足夠嘅recoil
唔得啦梗係
講真係天下無敵 真係行行下見到有人冧左,唔係好夠膽上去做,睇過個po都未必夠膽做 因間做漏一個step都唔知會唔會累死人
我學拯溺個時都要考急救證書,但係有咩事都真係會好驚青
如果有條女暈左 幫佢cpr人工呼救 佢醒番告我非禮 意圖強姦 應該點做
向下壓
每分鐘壓100-120下最少
每次最少壓5 cm
中途可能會聽到 "啪 啪 啪" 聲
不用怕 這是肋骨斷裂嘅聲音 對傷者影響好輕微而且正常的

繼續按壓 直到你攰到虛脫或者有人接手為止
第五步 AED
若果你記得第二步 你曾經叫過人拎AED
AED 係一部會將亂跳心臟 "電" 返正常跳動嘅機器

痴線
你學過或者上網睇過都好
一陣死左都唔知邊個害
醫生會同你講都係比專業既人去做

鬼唔知最好比專業既人做,最好怪醫泰博士係隔離添呀
做得急救就係環境唔容許
做有一線希望,唔做沒希望,就係咁簡單
如果得你同朋友係山上面,你朋友停左心跳,身邊沒其他人,你係咪又on99企係到等運到
值得推文👍 應該要推廣至全民學識急救 至少應由中學生畢業前要學識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞