有冇人對急救零認識?

754 回覆
2323 Like 29 Dislike
對我個人黎講,幫手打999算了
電流會由傷者右上角經過心臟左下角出返
希望想令心臟回復正常頻率
之前youtube有班著曬bikini 美國靚女教急教
學唔少野
lm
留名
無心跳脈膊先cpr
無反應,但有正常呼吸心跳都唔駛cpr
唔驚,大肚bb 唔會上到心口咁高,就算唔急救,幫幫手打999 都好。
個副圖兩個手勢都有tick,咁做邊個?

覺得如果真撳到條友d骨啪啪聲會唔敢用力撳之後無效
冇法例真係令人卻步啲,不過學左冇壞

關於duty of care,我覺得有牌的話可能易啲告入,始終係喺有急救技能下因為犯錯而令病人惡化甚至有生命危險。不過領牌就係為左確保施救者合資格嘛,所以有牌急救員出現錯誤既機會低,就相對唔會出現negligence。 (續牌制度好重要 )

但無急救牌而出於救人心切去施救,又唔肯定構唔構成duty of care 本身係路人一定冇事,走去救但冇牌,咁計唔計急救員呢? 冇案例好難咬定會告得入,加上家屬告唔告係更大既不確定因素

利申唔係讀law,不過覺得幾有趣,如果有案例想睇下
果d st john first aid course
問你出血同骨折先,一定係處理咗出血先,
依d野係最基本,上堂一定有講,
佢放水俾你補答 係因為佢鬆手
反正果d牌 合格率就接近100%

現實佢流血死咗,作為一個路人,
你對佢其實無責任

成日話衰duty of care, 香港有無案例先?
會有咩刑罰?

用塊污糟布包,會感染到hiv 嘅機會有幾多?
起碼你要新鮮係個hiv感染者傷口 除塊布落黎,
再包上一個傷口上面,先會有幾個%中,
中都唔係即時知, 幾個月空窗期,
對方點證明係因為你塊污糟布搞到佢有hiv。
如果部AED機嘅電極片係非極性
左右調轉冇問題
但位置唔好貼錯
斷肋骨 V.S. 佢個心唔撚跳
唔會因為咁插到落肺(好似係)
恭喜你獲得擁有完好肋骨嘅遺體一件
留位5分鐘後到
我有無睇錯
每分鐘壓一百下以上?
Lm
cpr進行中,冇電過
有咩問題?

1. 每分鐘100-120下
2. 按壓深度5cm 或 身體厚度1/3
3. 有足夠回彈

達齊以上叫做最好嘅chest compression都只係得比正常心跳大約20-30%嘅output
齋計數字上 幫到盡先係得30-40下心跳嘅輸出量
咁你話呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞