有冇人對急救零認識?

754 回覆
2323 Like 29 Dislike

睇得太多TVB上腦乜鳩都電得?
PEA又電asystole又電
咁多種cardiac arrest 中得VFib/ pulseless Vtachy電得
你對眼有ECG自己分到?

乜都唔知hands only CPR頂到白車到已經幫咗好多
有朋友一齊,我地會隔開啲人同打999
中國以外地區救左先算
難唔難讀
利申: 讀左BLS
要溫書背algorithm
記到就唔難
利申:ACLS過咗幾年無續但日日用緊
唔難 比少少心機記下就得
好多人以為乜鳩都要電, 其實唔係
AED就好似個reset制咁, 你部機唔著點reset都冇用
CPR就係keep住佢行
CPR同AED缺一不可
ACLS practical點考法?
好似BLS咁做一次定點?
有個friend 有急救牌
有次行街有人暈低佢行過去睇咗一眼就即刻走返嚟
好多人覺得唔識就去逃避 唔做唔錯

其實正確唔係 唔識就應該更加要去學好唔好俾自己繼續唔識落去咩
到真係有事嗰陣有急救牌咪又係淨係夠膽報警
學左起碼知道佢發生咩事 幫手攞部aed call白車都好

唔係係到食花生食到佢死為止
唔好講話急救 自救都零認識
成日喺街暈都自己擺高對腳/叫fd幫手揾野托高 老實講考完牌救自己多過救人
你可以問下法律意見
之前睇電視睇過啲法律遊戲節目,講條友識少少無牌去救
剛剛相反,你無牌更加證實唔到你無做錯野,更易告得入
合格率100%
我地一班12個考,得我同另一個同學合格拎到牌
呀sir都話考官好人鬆手俾我,正路肥咗,仲屌柒我上堂唔聽書

我個例子舉得唔好姐,你當係一種經血液傳染惡菌,仲要無得斷尾嗰隻囉

好多法律節目,律師意見都係話告得入,我唔係律師我真係唔知,靠你去問下
唔好做首例
Push push push
咁係你班人有問題啫 我上親都係個個輕鬆合格 鬥快閃人
係記protocol 定點
利申: 讀左 ITLS Basic, Access
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞