有冇人對急救零認識?

754 回覆
2323 Like 29 Dislike
衫係絕緣體
唔可以隔住電
AED 入面會有剪刀
如果剪衫都係側邊剪衫
因為上load起patient 就有野遮住
同埋有d好多體毛果d人就用剃刀剃啦
入面都有剃刀
唔係做到白車黎咩?
老救+1
冇證書既真係唔好落手救

咩都唔識既人幫手打999, 同幫救護員帶路已經好好
好多大型商場都有
CPR冇牌又去做,如果條友死咗,家屬可以從民事索償
唔止上衣
BRA都要剪啊
好多BRA都有鋼圈架
即係好大機會比人屌 最後分分鐘嘈交多過救人
樓主好偉大
呢個POST或者係未來會救番唔少人
留名推PO

但香港人其實真係有一半中國人基因血統
事不關己高高掛起
廢老同保安同職員會先阻止你救人,幾個會黎拉住你
你大力先打低哂佢地,開始救人
去到第5步肋骨斷裂,廢老同保安同職員抖順條氣之後又沖埋黎,今次係要報驚拉你,叫你洗定八月十五
好,你再打低哂佢地,CPR無人接手,AED無人拎比你(保安唔敢,最近新聞好似有講)
好,你最後排除萬難,但始終對急救一知半解,情急之下忘記左D步驟,電擊既同時將你電死埋
好,電你唔死,傷者真係瓜柴,刑事法律唔會追究,但傷者家屬保留追究權利,屈你誤殺(其實只想作你一筆和解)
救唔到人仲要官司纏身,請律師阿,或申請法援有排搞,虛耗精力,身邊人又可能唔支持,話你傻離開你,十九傳媒又炒作新聞,大大標題<英雄?/殺人兇手?>FB連登又窮追猛打起底公審你,最後可能搞到你連工都無埋

去到呢步,樓主仲滿懷希望,我直心佩服你
可惜我唔得,面對以上種種可能,我真係淆底
我應該都係會同在場廢老,保安,職員一樣報警
希望傷者吉人天相算了
呢個係佢既一劫,係佢既命
真係識急救既救到就話啫
救唔到責任邊個負 又會自責
之前仲有單新聞係救左個呀婆 跟住佢話肋骨斷左 要告救佢嗰個人
向惡毒見死不救集中營教人救生?
痴線
個個都醫生上身
成日話救人比人告 香港有無案例?
我咁睇
aed係香港行唔行到我係有保留
事關部aed機都唔知有無人去check同換電
學AED好過D咩CPR
https://www.hk01.com/01偵查/210305/aed救心機-康文職員憂-電錯心-變被告-斥署方無支援
如果我用錯機,救死咗人
退一步講,我猜死人,樓主你會否為我打官司?
佢民事告我都夠玩三五七年,就算我無罪,嗰三五七年時間樓主會唔會賠俾我?
我有急救牌,係美國我會仆去救,因為有法律保護
香港你玩鳩我?認真俾人告咁點
如果冇反應 係咪要繼續做cpr同電佢
就算AED都會比人偷黎 電死人 打劫
拎去賣
後生(below 50歲)都應該會救

一個八十幾歲既呀伯, 唔通都要搓到佢個心口凹哂先,最尾仲要因為腦缺氧搞到全身郁唔到,幾個月之後淨係得番個trachestomy係到噴痰。
其實AED會叫你檢查脈搏,跟佢指示做就得
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞