有冇人對急救零認識?

754 回覆
2323 Like 29 Dislike
有D情況係救返
病人連自理能力認知都冇
家人就要負擔龐大既醫療費
可以講既係 唔係通用技能
冇血到個腦 一定嚴重過斷幾條骨
點都係整番郁個心行先
如果係靚女大波應該點壓
貼pad 先 之後CPR 記緊聽機指示
正面!支持 學左先 有咩事遇到 起碼幫到人 幫下口幫下手都好
好過見死不救 後知後覺
唔做就死撚緊
lm學嘢
呢D情況到唔到你決定? 就算醫生都唔會獨自決定到 要另一個醫生Countersign 一有家人要求搶救都要立即開始搶救
唉 呢D又係 Medical ethics 世界大戰Topic 好難有答案
支持你教人,但唔支持無急救牌既人救人。
如果出現一單無牌既人幫手做急救之後失誤令傷者死亡,到時家屬告唔告佢好?

不過緊急應變好重要,急救知識都好重要,多謝樓主share
你為學野定為個牌呀
屍兄 你有乜野權決定人生死 你責任係吊命
我地搓人係同死神拖多幾個鐘等佢見埋屋企人最後一面 從來無搓贏呢個concept 贏只係bonus
First aider路過 見到連登仔啲留言真係得啖笑
天真
so far咁耐都好好彩
未見過有人需要急救

利申毒撚唔出街
我未偉大到要犧牲自己去救陌生人
我都係睇住佢死算
大家唔同崗位, 睇既野實會有啲唔同, 又唔可以話天唔天真

雖則有啲人堅持個病人要急救,點都要搓,係因為病人未分身家
其實有樣野叫法醫
可以check到佢係點死架
有冇剪bra教學
上年十月好彩係屋企救左老母
學左其實無壞 當有事發生 你身體就會自動波幫你處理

利申:有急救 救生牌
想問下有冇巴絲會每次出街都會帶Kit
大小 裝備 又會係點?

有次行行下街叫到有個女人落巴士PK
擦傷膝頭 估計皮外傷 但見紅
上前幫手 講撚咗自己有牌
但又乜柒膠布都冇 好撚尷尬
最後教咗佢友人用Tempo撳住就走咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞