有冇人對急救零認識?

754 回覆
2323 Like 29 Dislike
救生然LM
向下壓
每分鐘壓100-120下最少
每次最少壓5 cm
中途可能會聽到 "啪 啪 啪" 聲
不用怕 這是肋骨斷裂嘅聲音 對傷者影響好輕微而且正常的

繼續按壓 直到你攰到虛脫或者有人接手為止
第五步 AED
若果你記得第二步 你曾經叫過人拎AED
AED 係一部會將亂跳心臟 "電" 返正常跳動嘅機器

痴線
你學過或者上網睇過都好
一陣死左都唔知邊個害
醫生會同你講都係比專業既人去做啦
上年考完救生員 已經唔記得晒
支持全港市民個個考急救牌
護撚留名
其實係醫院搓人都係好大機會搓斷骨
落個下個力要達到個心pump血既效果
巴打講得啱 對比死 斷骨真係好小事
可唔可以話我聽斷肋骨會點死?
lm
文字亂教會唔會更危險
作為救生員 呢啲好基本
你唔識就去問醫生
唔好問我
一般常識就係你唔識唔知就應該交比專業既人
我既諗法係斷骨再加不正當既按壓 可能插穿心.肺.內臟
造成不能復完既傷害或傷上加傷死亡
你識就你去做 唔好問我點解我唔嘗試去做
唔CPR會死
比起死 斷裂係好輕微
lm
救生員lm
我呀爸有事 隨時會係街抽筋失去知覺
如果我呀爸真係咁唔好彩係街有事,
身為家屬既我,好希望路人識/唔識都好,都嘗試去救我呀爸
對比起斷骨,我更加唔想因為個個都驚救人變殺人,個個都話唔識唔好做 要等救護員 而錯失左救我呀爸既機會

我都打算去學急救
Sufficient chest compressions produce cracking and popping sounds
According to the AHA, “…a rescuer should push down at least 2 inches, but no more than 2.4 inches on the chest…” for both adolescents and adults. Furthermore, Clifton Callaway, M.D., Ph.D., of the University of Pittsburgh and chair of the AHA’s Emergency Cardiovascular Care Committee says, “…people should not be afraid of pushing hard…Ribs bend with chest compressions and the ‘injury’ is usually very mild. It definitely is not life-threatening.”
醫生咁講 你點睇?
你咪繼續死兜話外國點點點囉
美國醫生都話not life-threatening 你都要繼續話會插死人嘅 你咪威過醫生囉
向下壓
每分鐘壓100-120下最少
每次最少壓5 cm
中途可能會聽到 "啪 啪 啪" 聲
不用怕 這是肋骨斷裂嘅聲音 對傷者影響好輕微而且正常的

繼續按壓 直到你攰到虛脫或者有人接手為止
第五步 AED
若果你記得第二步 你曾經叫過人拎AED
AED 係一部會將亂跳心臟 "電" 返正常跳動嘅機器

痴線
你學過或者上網睇過都好
一陣死左都唔知邊個害
醫生會同你講都係比專業既人去做啦
可唔可以話我聽斷肋骨會點死?
你唔識就去問醫生
唔好問我
一般常識就係你唔識唔知就應該交比專業既人
我既諗法係斷骨再加不正當既按壓 可能插穿心.肺.內臟
造成不能復完既傷害或傷上加傷死亡

你識就你去做 唔好問我點解我唔嘗試去做

有同樣疑問
利申:緊急情況下想嘗試 但怕自己嘅無知害死人
有急救牌都唔敢亂咁搓啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞