有冇人對急救零認識?

754 回覆
2323 Like 29 Dislike
有你就入啱黎啦
以下將會深入淺出咁教大家點樣做最簡單嘅救命知識 每個人都可以做救命英雄
頭盔 以下內容只為推廣急救知識 並不構成任何醫療建議 若讀者出現類似情況 切勿延誤 並立即尋求醫護人員協助

2017年曾經有一份研究指出香港OHCA Survival Rate (院外心臟停頓生存率) 只有2.3%
同時間歐洲平均有14%
即係香港每100人係街上心臟病發嘅人只有唔夠3個人可以行翻出醫院 連九死一生都不如
原因除左香港救護服務(用藥同電擊) 太落後之外 仲有就係香港人普遍急救知識太貧乏
以下落黎我會同大家分享下如何做救人英雄

幻想一下
有一日你同女朋友去公園散步(幻想埋個女朋友) 你想揾一個靜靜嘅角落同女朋友 嘅時候
面前有一個晨運阿叔 耍耍下太極喺你面前暈左
你會點做?
a. 上連登開Po問點做
b. 廢老應該落地獄 要緊 直行直過走
c. 上前檢查

作為出名有愛心又有人性嘅連登仔
唔洗諗 一定係C.

檢查第一步 要環顧四周 確保現場環安全
考慮一下個阿叔點解會暈 會唔會交通意外? 漏電? 地面會唔會有針筒? 甚至有毒氣? 喺排除危險因素後先好行上前
第二步
檢查清醒程度
好簡單 喺阿叔兩邊耳邊大叫
"阿叔阿叔 聽唔聽到我講嘢?聽到應下我!"
同時用女神揸爆你春袋嘅力度 大大力練落阿叔膊頭/耳珠
若果5秒內阿叔完全冇反應 (肯定唔係訓左)
就可以叫身邊嘅人(I.e. 女朋友) 幫手做三樣嘢
1. 叫救護車 話邊度有人暈左
2. 揾場地保安拎AED/心臟機/去顫器/電擊機
(好重要 講到個保安明為止)

3. 然後返黎幫你手

第三步 檢查呼吸
好簡單 拱埋阿叔塊面度
細心聽 用臉頰感覺有冇空氣呼出
同時留意胸口有冇起伏

留意 心臟停頓病人可能會出現瀕死呼吸 ( Agonal Breathing )
https://youtu.be/boS5skY-JOU
呢種極慢又唔Effective嘅Pattern 同呼吸停頓冇分別

如果冇呼吸 就可以開始下一步 C P R

第四步 心肺復甦法
https://youtu.be/CuUXdQI5LLs
首先打開阿叔件衫
然後雙手合十 好似下圖咁

然後喺大約大粒Lin中間

向下壓
每分鐘壓100-120下最少
每次最少壓5 cm
中途可能會聽到 "啪 啪 啪" 聲
不用怕 這是肋骨斷裂嘅聲音 對傷者影響好輕微而且正常的
繼續按壓 直到你攰到虛脫或者有人接手為止
第五步 AED
若果你記得第二步 你曾經叫過人拎AED
AED 係一部會將亂跳心臟 "電" 返正常跳動嘅機器
你問我詳細點work 我會答你
總之部機會分析心電圖 然後係適當時機放電啦

(Common shockable rhythm )
用法好簡單
1. 先打開部機蓋
2. 裸露阿叔上半身(剪開或者撕開衣物)
3. 快速幫阿叔抺一抺汗
4. 然後將兩塊貼片 好似下圖咁分別貼喺阿叔 右邊膊頭對落 左邊肚上面

然後等部機指示分析心率
呢個時候必須停止CPR 同確保冇人接觸阿叔
再按部機聲音指示電擊 或者繼續CPR 直至阿叔有反應或者救護車到場接手為止
記著分析心律同電擊兩個步驟必須離開患者 如果唔係有機會被電埋一份
(每個型號AED 機操作方法可能會有差異 但程序大致上一樣 使用者請根據語音指示進行)

咁就有機會可以救到人一命
救護車到場記得同救護員講幾點暈低同電擊過幾多次 咁你就功成身退
現場環境安全
先生先生 先生先生
-------
Q&A
1. 如果我冇牌 可唔可以救人?
A: 當然可以 操作AED 同做CPR唔需要學過急救或者考過牌 你有看圖識字能力同救人嘅心就可以做
起碼香港未試過有人因為 "無牌" 做CPR而比人起訴 救人一命勝造七幅淫圖 To be or not to be 你自己考慮
2. 有人阻著我叫我唔好攪佢 比D白花油佢就得 亂黎會比人告 我應該點做? (廢老常見問題)
A: 你可以禮貌地叫佢收皮 再同佢講你睇過資料點救人 (呢個Po )
可以請佢行開幫手叫救護車 再帶救護員黎 駛開佢
3. 保安話要問過人先拎得部AED機比我 或者 我唔係職員 唔用得 我可以點做?
A: 同上 你可以禮貌地叫佢收皮 唔好浪費太多時間同佢解釋 同佢講 救人要緊 有人死左係咪你負責? 唔得就搶 點都要拎到部機為止
若死都唔比 呢D垃圾看更要拍片上網公審 累死人要落地獄
4. 如果患者係小朋友 有咩分別?
A: 按壓手法會轉用單手

而且留意AED機有冇小童 (8歲以下) 專用設定

( Philips infant Key)

(Cardiac Science Infant Pads)
用法請根據說明書
5. 人工呼吸呢? 人工呼吸點解唔見左嘅?係咪教撚錯左?
A: 本文係根據美國心臟協會喺2010年更新對未曾受訓人士嘅指引而寫

( AHA, 2010)
當中取消左人工呼吸同 量度心跳兩個步驟
原因係未經受訓人士可能為左掛住頸動脈 (Carotid Pulse) 同作出無效人工呼吸而延誤救治 所以美國心臟協會建議未經受訓人士只需要觀察呼吸 同心外壓就可以
當然你學過又有信心可以做埋啦 人蓄無害
6. 屋企廚房幾大?
A: 好撚細 唔好提
知唔知點解無人救 因為啲人就算識都唔敢做
有咩事一嚟驚自己要負責 二嚟會覺得自己做緊野可以做錯咗 間接害死人
同埋就算上過first aid 幾年都無再接觸過
突然要你去救一個人都未必記得要點做
留名學野

利申 讀左ACLS
留名唔好回覆樓主
你做左未必會死 但你唔做佢死鳩硬
而且本來都99死一生 點解唔做呢
因為唔想自己掂過嘅人之後會死
唔好話連登仔無人性 其實大把香港人都係抱住事不關己嘅心態 我唔係話唔想去救人 不過係講現實情況
其實呢篇文收左係草稿好耐
呢幾日見到余德丞入左ICU, 先記返起呢個po
如果當日隊友冇做CPR 同AED, 可能連ICU都冇得佢訓
https://www.hk01.com/突發/220964/余德丞昏迷-落場十分鐘即不適-護士隊友即用aed救男神一命
你呢句係點講都通㗎喎
本來都99死一生 點解要做呢
識救唔代表接受到 做完都係死咗內疚一世嘅話邊個幫到我?
留翻俾專業人士啦 心臟病唔同溺水啊
就係多得你依啲人唔少
就係話冇人識冇人去救先九死一生都不如
個個都識急救個生存就高好多
個個人都可以背負到救唔到人嘅自責感?
咪咁中二病啦小朋友
咁希望你唔好彩暈咗冇心跳果日啲人淨係圍觀啦
對於未受過訓練嘅人黎講 心臟病同遇溺處理方法冇分別 遇溺仲要處理氣道 要留意嘅嘢更多 唔明點解你用遇溺做例子
有人將會係你面前死去 而你又選擇冷眼旁觀唔伸出援手嘅內疚感大D
定落過手 試過 但不敵命運嘅內疚感大D?
冇人強逼你幫手 唔幫都冇犯法 如果個個人都只為自己咩都留比專業人士 社會又會變成點?
講到咁好人自己都係會祝人仆街 偽善撚
sor我係咁偽善,又如何
中途可能會聽到 "啪 啪 啪" 聲
不用怕 這是肋骨斷裂嘅聲音 對傷者影響好輕微而且正常的

斷裂都輕微
傷者冇反應
你自己有救人嘅心 做哂心理準備
同 咁啱遇到需要幫手嘅人無諗咁多即刻去救最後死咗 兩個世界啊師兄 消防員 急救員有時救唔到都會內疚幾日啦 更何況無做過任何心理準備嘅人?到時有咩心病你係咪又會負責任?
我只係叫無心理準備嘅人唔好亂咁黎 唔撚係叫所有人唔好救 大愛撚衝岀黎咬人
推俾更多人睇
正想問你點解drabc未行哂就cpr 原來有指引比未受訓嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞