有冇人對急救零認識?

754 回覆
2323 Like 29 Dislike
身為A0毒撚,學識後會時常FF英雄救美仲做埋我老婆,不了
會唔會有 無呼吸有脈膊既情況出現?
係 可以要求傷者朋友做見證 證明你冇非禮
同時可以要求唔關事嘅人離開

可以用衣物遮一遮上身 都唔可以影響AED運作
做到滑曬牙就好自然話我真既
崗位唔同 睇既野真係唔同

不過着起套衫 撟埋對手乜都唔做 不如翻屋企打機好過
cpr 每分鐘100-120下咁壓,咁要壓幾耐,或者要壓到幾時先停??
落雨或地下濕濕地用AED會唔會變左雷屬性大範圍魔法
少有,通常respiratory failure breathing較慢
就死既通常都會有 gasping 現象出現
4至5秒先有一下 breathing
好似早兩年有study 話齋搓唔吹仲高存活率
其實樓主咁好心機打咁大篇野講咁多都係想啲人見其他人有事既時候唔好袖手旁觀掛住食花生
冇急救牌唔敢落手做會驚好正常,但至少可以幫手報警同埋安慰傷者,依啲基本野唔洗擔心要負啲咩法律責任掛

唔好講CPR壓心壓斷肋骨有幾嚴重啦,已經冇野嚴重得過一個人冇呼吸冇脈搏,或者你去醫院問下醫生護士有邊個未試過做CPR既時候冇壓斷過啲骨
其實學個急救牌幾舊水就有

學完又有用

不如話兒登仔懶
1. 傷者有返呼吸脈搏
2. 有人接手做/救護員到場
3. 直至急救員筋疲力盡
壓到有人接手 你就可以休息
或者你已經攰到繼續唔到
岩岩追完post 連登仔真係無人性
成班小學雞話會俾人告
乜野斷骨會整死人
其實Cpr會斷骨係好正常 基本上都會斷咁濟
同埋暫時係未有案例話幫人急救整死人要負責
因為你唔係想整死個傷者 你只不過係想救人
救人係無罪
當然要學過急救先好救 無既話其實可以報左警先
再問在場邊個識急救
你問到既話 都會多一個機會有人識急救

唔敢救既你都可以做報警果個同埋幫手叫班花生撚走

唔好咁多藉口啦連登仔

睇得出而家真正既香港人真係愈黎愈小
咁急救學黎把撚呀?
所以最好搵人幫你手

因為壓到咁上下一定攰 力水冇咁好就壓得冇咁深

有人幫手可以輪住壓
絕對有 呢個時候要幫手暢通氣道 同檢查口有無異物
G持樓豬
BTW 火速救兵出第四季,希望佢可以講多啲救護嘅故事同急救知識
https://youtu.be/-Qs80O4slwM?t=2m11s
講個真人真事你聽
當年我大學on99去考牌
出血同骨折case問我點做
我on99答骨折(點解?)我熟啲
做完問我有無野補充,我諗咗陣答佢
有,應該做咗出血先,我on9咗
丫,又俾我考到牌

現實我無得講sorry,佢流血死咗我已經衰duty of care
就算唔係,佢出血我處理得唔好,例如現場乜都無,我求其搵塊污糟布同佢包,因為咁傷口感染咗aids,我又會衰duty of care
但唔包佢,我理佢出血噴到噴泉咁,我都無事
呀法醫驗一驗,丫,原來現場係無aids嘅,就係我塊布有,我死得仲慘

有法例保護,就算我猜心口猜到肋骨插爆個心我都唔會有事
好似香港無就自求多福啦
所以長遠應該立法保障施救者
大家有冇相熟或者知到有議員會有心有力幫手推?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞