有冇人對急救零認識?

754 回覆
2323 Like 29 Dislike
巴打係做醫護?

如果係嘅話 唔怪得兒登仔成日屌醫護狗

唔係嘅話 證明香港賤過狗
這裡是兒登 我地缺乏既係人性 呢兩句真係冇錯
樓主真係好有心機打咁大篇文出黎教人
利申有牌 做過3次cpr
如果佢有呼吸呢?
咁點整醒佢?
定等白車?
入面有句野幾啱講俾連登仔聽:
你有冇諗過有時救返一個人,未必伇醫生未必係救護員,而係身邊嘅你?
有脈膊有呼吸咁可能只係暈下 或者 中暑 直接call 白車先

有脈膊但冇呼吸就睇下有冇野塞住佢個口 令佢抖唔到氣
搓斷骨好正常 你無返咁上下既力度同深度 個cpr可以話無用
樓主個post好好好詳細
但無奈放暑假 大量兒登仔衝入黎博屌
始終急救依樣野越多人識越好
你學完唔救街外人 但屋企人有咩事都可以即刻急救左先
好似微微打側個頭都可以暢順番條氣道
利申唔太熟
兒登仔話寧願睇住佢死

屋企人都係咁話
如果冇明顯頭頸重傷 有心跳呼吸用復原卧式

可以防止傷者條脷後墜,塞住氣道
仲可以方便口腔內的分泌物或嘔吐物從口中流出嚟,防止氣道阻塞

Source reference:
聖約翰救傷隊
http://shatinsj.org/firstaid/fa009.php

利申: 唔知有冇錯漏 等樓主補充
如果佢有呼吸呢?
咁點整醒佢?
定等白車?
如果冇明顯頭頸重傷 有心跳呼吸用復原卧式

可以防止傷者條脷後墜,塞住氣道
仲可以方便口腔內的分泌物或嘔吐物從口中流出嚟,防止氣道阻塞

Source reference:
聖約翰救傷隊
http://shatinsj.org/firstaid/fa009.php

圖:

ref:http://www.polyu.edu.hk/fmo/useful/emg.html

利申: 唔知有冇錯漏 等樓主補充
醫生見到
咁多人醫生上身個感覺係點
所以係到同佢地嘈冇用
希望佢地出左事唔好後悔
留名準備考個急救cert
叫埋身邊既人一齊學
打電話問功夫就聽過
其他有冇得打電話問急救
傷者gcs111
唔識就去上番個急救course 都只係四個禮拜
得閒仲可以報一星期速成班

btw樓主個指引只限於用係不醒人事(呼叫拍打都冇反應)
不過總之冇反應就CPR AED就冇錯
冇追哂後幾頁留言,樓主可唔可以詳細少少解釋個兩塊貼個位置係電啲咩?如果左右搞錯左會點? thx
lm
係喎 每部機都有架?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞