有冇人對急救零認識?

754 回覆
2323 Like 29 Dislike
唔好成日考慮呢個問題 你諗一諗 佢起頭返身告到你 你咪已經救到人囉
法庭都唔會咁on9判你有罪
好難講啦
如果係"講獨"果班人又救唔到
唔洗講咩後果
假設個傷者係女人要撕開衫急救,想像到到時實好多仆街圍觀,起哄叫你唔好亂搞
其實好多人都想幫手,但係要一個人喺冇接受過專業訓練情況下施救,承受好多壓力,實有人會叫你唔好搞佢,到時就手忙腳亂做錯step仲衰
多謝樓主教學
你唔救佢會死架on9
驚都要去唔識都要去做
會死人架
真係唔敢做咪淨CPR 已經叫幫到手
上面提過點借眼同遮蓋上半身了
我自己就抱住冇嘢比救人一命更重要嘅心態去幫人 旁人點阻都冇用
忙中有錯點都會有 但問心無愧就可以
我出呢個po都係想多D人留意旁觀者CPR (Bystander CPR) 同Early Defibrillation 嘅重要
上網睇字當然唔夠上堂咁好啦
所以我都係建議巴打去上急救或者去消防處開辦嘅社區心肺復甦法課程 早D接觸 或者有一日會幫到親人
呢道有巴打 可以share下d notes嚟
我都無資格上
係呀 你講出左重點
咪撚老屈啦on9
我重點都未講出黎你就屈我
我世界盃出體育台post就屈我波台狗
你屈撚夠未
我都有興趣考個急救牌,本身對呢方面幾乎零認識,有冇d咩課程推介?
St John 開得最多班 可以揾下 St John
其實咁多人有興趣 不如係連登包班學急救
30人可以開班
St. John, Red Cross 好簡單咁教識你
當然要深造既就直接做埋St. John or 醫療輔助隊 既隊員
你既目的咪出左黎囉
應該上急救入門,AFA定CPR 真係完全唔識
唔知有無巴打有instructor 牌
最近升左想試下教人
Adult First Aid,成人急救課程
唔該巴打
需要時電話教都得既野要比錢學
你都係想咁樣姐
https://www.stjohn.org.hk/zh/training-courses/course/integrated-first-aid
可以上呢個
btw 估唔到正莊依家一教教曬兩味野
係有計既
係係係
喚起連登仔注意又唔啱 叫人去上堂又唔啱
乜撚都唔啱 你最啱
我考咗紅十字會, 不過已過期, 要再考過了
Recert 好似一日攪掂 好快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞