有冇人對急救零認識?

754 回覆
2323 Like 29 Dislike
Sorly 睇漏左
大肚腩同大肚婆按壓位置一樣
但大肚婆最好將成個人向左Roll 30°(如下圖)

因為BB 會壓著媽媽一條動脈 平訓會減少血液流通
個心係正中間偏左喎
點解有人話唔好按正中間?
我重申一點 CPR係唔需要資格的
St John 好似AED要分開上 我兩個會嘅First aid都未上過 唔可以準確答你
正確!
打999 好似有救做CPR
其實心臟跳動係由電流控制
心入面有幾個地方放電 刺激心臟唔同地方嘅按肌肉按次序收縮達到泵血嘅效果 ( Heart rhythm)
但當心臟出現亂放電嘅情況 心臟肌肉就會亂收縮
或者跳得太快 (VF or Pulsess VT) 令到心臟泵唔到血或者泵唔夠血 大腦就會缺氧然後開始受到破壞
AED 嘅功能就係以高壓電電擊心臟 停止亂放電嘅點繼續放電 撥亂反正令到心臟肌肉可以reset 返去正常跳動嘅 Rhythm
所以AED唔係萬能 只係某D Heart rhythm 先合用
大家經常係TVB見到嘅一條直線 ( Asystole) 其實係電唔到嘅 所以唔好比TVB 呃左以為一條直線就要電

至於左右調轉嘅問題
其實兩塊Pad調轉位置 (I.e. 膊頭塊Pad貼左去肚 肚貼左去膊頭) 現代大部分AED都唔會有問題
但左右調轉(左邊膊頭貼左去右邊膊頭) 可能會影響分析同電流
所以貼之前最好睇清楚塊Pad貼邊
Sinus Rhythm 都電得
唔知,話一定唔好按落雞心位到
要推
本身都有諗住去學急救 巴打有冇話邊到有得學?
用圖解釋會唔會快啲呢
stjohn, red cross
想深造就入stjohn, ams既義工(part-time)急救隊
st john最近新開左個course係有齊cpr+aed
我都係係呢啲機構以外既cert
要學既我會推薦aetc啲bls, aed, first-aid 啲導師真係好撚柒掂
攞佐急救牌 仲未過期
但老實講如果身邊有人有咩事
都唔夠膽衝出去幫佢急救
AMS
有直接同間接,間接為紅字
btw 好撚work 不過好撚痹

止血方法可分為直接壓法及間接壓法,是最常用的急救方法:

(1) 直接壓法是讓傷者躺臥休息及墊高傷肢(骨折者除外)。
(2) 檢查傷處後,用敷料遮蓋傷口,再用繃帶施壓包紮,但切勿太緊,以免影響肢體末端血液循環。
(3) 如傷口有異物或斷骨凸出,可在傷口邊緣施壓。
(4) 如直接壓法未能止血,可在動脈壓點施壓,協助止血,施壓時間為五至十分鐘,切勿超過十五分鐘。

如傷口有異物,先用清水沖洗表面上鬆浮的異物,然後按照沒有異物的方法處理。切勿拔出深入傷口的異物,可在敷料上剪一個洞,套過異物,置於傷口上,加上環形墊或在傷口周圍砌起敷料成堤狀,再用繃帶包紮。
同袍
其他唔識唔緊要 CPR最緊要驚都要做
我可能識你 不過最好唔好相認 怕醜
好興奮
起起你底就知
冇乜人用Telegram
good post
要俾多d人知咩係aed同埋點搓
日日推 天天推
A記人
唔知有無正莊既巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞