有冇人對急救零認識?

754 回覆
2323 Like 29 Dislike
好窄姐
碌哂成個post
啱啱入黎冇睇哂既人可先block咗波台假膠
邊個用左個名 先,以免妨礙追post
係有心既巴打
Btw呢道主要圍繞CPR,院前創傷咁啦
不過拗得最勁係應唔應該幫路人做CPR
打飛機course 教普通市民 5型拳 long board 剷床 把撚呢啲係叫不切實際
唔係rescue team 普遍公眾學職 CPR AED 加多少少Chains of Survival 對OHCA 幫助已經好多
J team 班人除左識內鬥 飲飲食食 返大陸奶共 入隊踏腳石幫自己上位仲識條鐵咩
如果一個普通市民學真係無用
係輔助部隊個班學就真係有用 雖然有教

真 所以屌以後d CPR course全撚部要加AED
J Team mean正莊?
利申唔係正莊
連登真係多痴線佬
成日話數據好低好低得13%救得返
冇呼吸脈搏既case, 冇人施救5分鐘就講得拜拜
依家100個救得返13個,仲想點?
而你付出既只係做10分鐘CPR同AED,""捱""到白車黎就完成
呀sir講得好深刻:冇人救佢,佢就一定死。你做左嘢,救唔救得返就睇天意啦
練好d就夠
同睇你想唔想玩下腐爛部隊
唔好理個條傻閪啦 叫佢係心口刻DNR 唔知刻撚左未
各有各好 開心充實 唔係派下膠布咁簡單
其實如果有人出現休克情況應該點做好?
醫療嚟講 有兩個concept都幾緊要

1 benefit vs risk
好多人一聽到㩒斷肋骨就好驚 的確㩒斷肋骨係有唔同嘅risk 但係你確認左無心跳 唔做 會死㗎喎 咁樣一比 唔好話斷一條 就算斷晒 出血又好 計返其實benefit >>>>risk好多

2 reversible vs irreversible
有人話教返都殘左 醫生搶救都係呢個concept 就算病人話唔救 文件唔齊/有疑問 救左先
抬高雙腳高於心臟 keep著觀察 5分鐘冇改善就叫救護車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞