有冇人對急救零認識?

754 回覆
2323 Like 29 Dislike
留名
歐洲14% vs 香港2.3% 院外心臟停頓存活率
咁都有得屈?
明明香港人口密度又高醫院密度又高
點解仲會死多啲?
香港人弱啲?

好地地有個正常post講吓bystander CPR
希望多啲人留意吓上堂學
咁都有件垃圾死雞撐飯蓋
唔通你一眼就定人生死
覺得人哋死硬救唔返不如慳返啲工夫?
體能上係弱都係事實黎
我唔認為唔識cpr係原因囉
如果只為解決下急救員壓力 因數字低要搵野黎屌
可以想像到只要針對cpr黎屌
形式上就係將死亡賴左落去係死者現場既人咁
要爭辯果時就好似優先座位咁囉
諗落都幾得意
就算有一日提升到香港有10%救到都好
開心就好
黃金三分鐘

電話號碼:999
用過Lucas 呢隻個樣易用d
上面班友係到嘈交 搞到碌左勁耐先得到答覆

多謝先 咁我再試下頸

btw其實條友派膠唔好理咪得
仲想問下 如果摸到條友有脈博 但無呼吸

而我無人工呼吸個口罩 到底可以點幫

照做心外壓?有心跳都做?

而無口罩好似唔建議直接同陌生人做人工呼吸喎
如果上面已經有答到我問題 原諒我無爬晒文

太多人鬧交
照做CPR就可以
人工呼吸可有可無
教多幾個得唔得
糾正少少先
好多時無得呼吸心跳都好快無埋(呢個留比醫科或者姑娘解答)
如果摸到個pulse係超弱接近摸唔到既話 再無呼吸
我會揀先上AED 分析-> 比部機mon心跳(當然自己check 有無pulse) -> 每15-18秒比兩口氣

如果分析完話要電既就真係要CPR 30:2
巴打意思係包班上堂啊
傻豬嚟嘅
個collar係用嚟保障豆腐員,唔係個casualty
同埋等你嗰啲high花刮損嘅TA,claim燕梳嗰陣冇野俾保險佬"new"
如果係上面條link就係有 cpr aed
假如我無解讀錯
https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/2135249?=v

咁啱見到紅會有條片教用aed
有興趣既可以睇下

申利: 唔係賣廣告
唔係cheak左脈搏心跳先去拎aed咩
心臟要比到足夠氧氣大腦
你人手泵會少過佢心臟自己
所以要更密
其實香港有案例係成班冇牌嘅街坊幫人急救最後條友死左但告唔入
人手搓本身唔夠血泵
不過點解要要上到過百唔識答你

極少發生因肋骨插穿內臟而死 樓上好似有巴打貼過research
花生友真係越幫越忙
但我覺得點都好過唔幫
起碼佢地企左出黎幫手
問題就係如果佢地有d基本嘅急救知識可能條友就唔洗死
正正係咁樓主先喺到開post推廣下CPR
首先要有基本知識
如果無就同捅個patient 一刀無分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞