有冇人對急救零認識?

754 回覆
2323 Like 29 Dislike
留名
你條撚屌 又番又咯
得d大陸閪先咁
不過我想問下 用電擊機同心外壓呢種急救既方法係咪對所有暈低/失去知覺既人都有效?換句話講見人暈低 咁做就岩?
錯 暈不等於個心臟停仲有好多原因
要睇佢有無呼吸同有無pulse
兩樣都無先要做cpr
以上係concept

你要guideline既自己youtube 有好多人教
其實當見到有個人訓咗係地下冇反應,都要先用視聽觸去確認個傷者仲有冇呼吸,冇咗呼吸就可以認定傷者冇咗心跳,呢個時候係要即刻做心外壓直至AED機到場,貼好哂野部機就會話你知到底個人需唔需要電擊,而電擊個前設係傷者 個心亂咁跳 ,如果冇咗心跳部機都係顯示不需電擊同埋叫你繼續做CPR
樓上呢啲attention whore你點駁點比證據都無用 你回完佢又同你講第樣廢話 最怕係呢種人搞到更多人唔再想係連登分享有用資訊
出返開無人理嘅垃圾post seek attention啦傻鳩
用左成個鐘爬文 睇完純粹一個感受
唔係黎勸大家做定唔做 幫定唔幫
只係同大家講幾個數據 咁大個人做唔做自己決定

大腦缺氧四分鐘開始會有永久性損傷
如果一個人心臟驟停 遲一分鐘做CPR 用AED 既成功率下降 7-10%
10-12 分鐘後成功率接近0
如果果個人心臟驟停一分鐘內用AED 救得番既機會率89%
救護服務承諾12分鐘內到場 講真快極都四至五分鐘 除非咁岩係附近
點解想推廣急救就係呢啲情況 講衰啲 最緊要都係想係緊死關頭幫傷者釣住條命 盡快送入醫院處理
但係中間等入醫院果段時間邊個救 邊個幫?
不過最後一句都係 大家去學急救啦 雖然要30個鐘 但係學完對你自己 對你身邊既人係百利而無一害
留名
真係唔識 患者趴住應唔應該反佢做CPR?
睇你知唔知佢點解趴
愚見 利申無樓上咁多位大大有咁多資格同牌
會同傷者做個快速身體檢查 之後都係會反身 檢查呼吸 再做CPR

有個處理優先次序都係處理啲 無呼吸脈搏既情況先再處理 出血、燒傷、骨折 當然要再視乎情況決定 但無呼吸永遠都係優先 因為急救原則第一樣要做既係 維持生命先
啱啱星期五考完first aid,考係為咗個牌,有牌先可以畢業,本來覺得救人嘅野應該留返比真係識醫護嘅人做,就係因為睇完數據知其實好多人都係因為等唔切而死,而家你問我,見到一定救,何況隨時出事嘅人就係自己身邊嘅人

考嘅時候覺得CPR做五個循環都攰,救完冇人會感激你,仲可能會有人覺得係你害死咗人,兼且就算十二分鐘內做齊CPR同電擊再上到車都只係得30至40%存活率,咁又點?唔做個傷者一定死
我block柒左佢了
我簡單啲咁講如果佢係炒車既 或者 高處墮下 仆街
佢有機會有spinal injury
如果你亂郁佢 可能會令到佢神經性休克或直接無撚埋呼吸 (detail自己睇番spinal 每舊骨control身體邊part)

安全情況下申隻手埋去摸佢pulse 睇下有無呼吸 如果兩樣都有既就叫佢千奇唔好郁 不論佢有無反應 或者stable住佢係現有既位置 唔好比佢再郁到條頸

如果真係兩樣無曬 你又想救既 你咪拖佢出嚟救囉
條命 v.s. spinal
就係咁簡單

但呢啲等救護啦 真係做唔到啲咩
你只為呃like 當連登係fb
呢種post高登已經post過
唔信你可以問下樓主
真係唔識 患者趴住應唔應該反佢做CPR?
愚見 利申無樓上咁多位大大有咁多資格同牌
會同傷者做個快速身體檢查 之後都係會反身 檢查呼吸 再做CPR

有個處理優先次序都係處理啲 無呼吸脈搏既情況先再處理 出血、燒傷、骨折 當然要再視乎情況決定 但無呼吸永遠都係優先 因為急救原則第一樣要做既係 維持生命先
我簡單啲咁講如果佢係炒車既 或者 高處墮下 仆街
佢有機會有spinal injury
如果你亂郁佢 可能會令到佢神經性休克或直接無撚埋呼吸 (detail自己睇番spinal 每舊骨control身體邊part)

安全情況下申隻手埋去摸佢pulse 睇下有無呼吸 如果兩樣都有既就叫佢千奇唔好郁 不論佢有無反應 或者stable住佢係現有既位置 唔好比佢再郁到條頸

如果真係兩樣無曬 你又想救既 你咪拖佢出嚟救囉
條命 v.s. spinal
就係咁簡單

但呢啲等救護啦 真係做唔到啲咩

補充多啲啲

DRCABC
D = 幫個patient stable頸椎
R = 姐係打佢兩拳睇有無反應
C = Control massive bleeding
ABC 就大家上過堂知係咩
點解要有C = Control massive bleeding
你bom佢個心 你都要佢有血係體內先bom到架
你呢頭bom 佢個頭流番出嚟就無意思 所以一定要control massive bleeding
e.g. 佢斷撚左隻腳 layman啲講 你搵皮帶綁撚實佢(正常用TQ 止血帶) 綁到佢唔流 先做其他野
你救醒左都係醫生點都會幫你執手尾
你救唔醒係醫生眼中 你只係一直玩緊屍體
講真 係人都知係要用最短時間幫傷者 但係咪保障急救者先 同埋經驗同知識係好重要
漏左講
你既正義心瞬間變成玩弄屍體既變態
諗下都覺得好惡心
香港好似好少 Traumatic arrest 可以出到院 1000個都唔知有冇一兩個
冇錯
如果你用過呢D泵 你就知道要踩到咁上下大力先可以泵到氣
個心都係一樣 要有咁上下大力壓落去(5cm) 先會泵到血出黎
係呀係呀啱呀啱呀你玩弄左你老母條屍未?
係呀係呀啱呀啱呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞