有冇人對急救零認識?

754 回覆
2323 Like 29 Dislike
你身為職業急救員
點解唔叫d人讀醫科呀 唔讀醫科身邊有人出事就後悔啦咁
你以為你係職業急救員 你就有機會將你識cpr及時用係你身邊人既身上?
現實層面唔係上堂果d泥膠公仔 得一個情況
你柯屎 沖涼 或者係房扑野or打一陣機
個時間都超出左合理救援時間
係現實唔係你話有個人出事就即刻知道
-----利申 我唔係要否定cpr冇用
數據同真實情況都好差 救到又康復既人更加低到無論

現實係有能力既人大多數要返工
屋企得細路同老人 就算老人都有d氣力
佢都要搵人換手
我唔介意你作為職業急救員話我屋企有人死我又幫唔到手
就算渣馬有在場職業急救員急救 都唔係話一定救到
教細路仔cpr? 男女有別 身體能力有別 分分鍾出盡力都只係渣波咁既力咋

跳樓既人要唔要做cpr? 你地職業急救員知 一定唔會亂咁做
有條友出左明顯死亡特徵 例如微量屍班
你地知道應唔應該做cpr 因為你地係職業急救員 有大量應急情況經驗
一般人學一次正式cpr都好 好快都唔記得晒啦
-----利申 我唔係要否定cpr冇用
係咪冇呼吸冇心跳就做CPR
AED痴完PAD之後,佢未話電得之前都一路做CPR?
咁我想問如果係車禍現場,個人可能已經昏迷、個body或者頭部已經出緊血,打999一定啦,咁打完之後可唔可以郁佢探測心跳呼吸?因為成日見人話唔好郁啲人
咁如果郁得既話,係出血既情況下做唔做得CPR架?
就算上面咁多個職業急救員都叫你走開
識aed cpr都唔好亂黎 等專業既去做
總之你搞錯左都係醫生屌你唔識唔好亂郁

黑點個道就係手既動脈 我做case通常模頸同手
不過你最基本係要摸到自己先
總知部機話電就散開啲人唔好比任何人掂到個patient
部機話分析個陣都係要散開啲人
其他時間就係cpr 齋cpr都得

我簡單啲咁講如果佢係炒車既 或者 高處墮下 仆街
佢有機會有spinal injury
如果你亂郁佢 可能會令到佢神經性休克或直接無撚埋呼吸 (detail自己睇番spinal 每舊骨control身體邊part)

安全情況下申隻手埋去摸佢pulse 睇下有無呼吸 如果兩樣都有既就叫佢千奇唔好郁 不論佢有無反應 或者stable住佢係現有既位置 唔好比佢再郁到條頸

如果真係兩樣無曬 你又想救既 你咪拖佢出嚟救囉
條命 v.s. spinal
就係咁簡單

但呢啲等救護啦 真係做唔到啲咩
你就中二病 垃圾
兜咁大個圈又內疚感又盛
當個個都唔係專業
你答唔答到 做左急救係咪會再死快d?
唔係點解救唔到就要內疚?
唔好將你個脆弱心靈拓展到全世界啦
香港d高速公路你知佢要急救cpr
你都唔好亂停車cpr或者aed 除非你果架係救護車或你車上有急救用品
膠布可能都算急救用品呱 唔知呢
你架車停係度後面又撞一架
香港高速馬路就係現實情況 你救一個又害死幾個都唔出奇
手摸到 頸摸唔到
手好明顯摸到一下一下跳動
頸好似feel到少少 但feel唔到一下一下的跳動
係咪越肥越難摸
試下輕輕力撳深啲啲
肥老都摸到 不過我未試過摸啲肥到成波咁
真係救命,連醫科都扯埋,急救同醫治係兩個層面黎架大佬,你去學個cpr有幾難呀?其實呢個post都係想鼓勵d人勇敢d見到有需要就盡量幫手(唔好同我舉埋跳樓、交通意外呢d例子,人地只係講緊係一般正常環境見到有人受傷或暈倒),你係死都唔幫係你事,但咪係度危言聳聽,香港係從來都未試過有人因為救人而被起訴(醫療事故例外)
其實我上面有講一般正常環境
就係屋企大人返工返學
得返老人細路仔
咁都唔係一般環境咩
唔該你唔好再拎好似泥膠公仔呢d單一既情況出黎做例子啦
唔會甩手甩腳 流茄汁 冇左半邊腦?
將唔識aed + cpr賴落去家人唔學唔識
就好似話生肺癌一定係食煙啦
同樣咁on9
在此呼籲
一定要強制學識cpr同aed
如果出現在家吊頸 燒炭 膠袋笠頭浸水
馬上第一時間apr 叫職業急救員
唔好望同記住個樣
一路做到急救員黎到叫佢做
幾分鐘內既事 救人一命啊
手摸到 頸摸唔到+1

但其實我手摸到 到有事時係咪已經夠用
咁冇手呢
請叫職業急救員
只要你用apr + aed頂到職業急救員黎到
果個人就救到啦 唔會死
你仲有機會拎大紫荊徽章
咩撚野老人家細路仔呀?咩例子黎?你係老人家定細路仔呀?你究竟明唔明人地講緊咩或者自己講緊咩?人地講緊你遇到人地有需要就嘗試去幫,你就同我講老人家細路仔,完全九唔搭八
唔好同呢啲垃圾講野啦
你岩,已經頂唔順block左佢
你講左咁耐都係你自己FF
你親身試過比人屌? 定係你係醫生屌過人?
有冇證據? 講兩句
因為唔識控制力道按爆左個心既都有發生
係唔係ff你自己諗囉
小弟上次去救個暈左嘅阿伯 隔離有個師奶話要俾張凳佢坐 俾佢接地氣
按爆左個心
你揾部私家車輾過個心都未必爆 手會按得爆 厲害
驚我孤陋寡聞 你有冇Research backup 你嘅論點 定你按爆過? 時有發生即係幾耐發生一次?講兩句
你咪去推翻醫學數據囉
你拎數據出黎比我推囉 數據呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞