有冇人對急救零認識?

754 回覆
2323 Like 29 Dislike
樓主好好好有心 亦都簡單易明
其實真係好應該由細開始推廣急救
唔係淨係為左救邊個邊個
而係當身邊既人有事 都唔使咁panic 識得冷靜應對
同埋起碼do no harm(例如避免有啲乜鬼搽下白花油就醒呢啲layman謬誤)
唔知你有冇追post,唔係專業解釋,但原理大致上係咁

1. 每分鐘100-120下
2. 按壓深度5cm 或 身體厚度1/3
3. 有足夠回彈

達齊以上根據guideline,叫做最好嘅chest compression都只係得比正常心跳大約20-30%嘅output
齋計數字上,幫到盡先係得30-40下心跳嘅輸出量
所以成個post講黎講去話咩驚出左手就會上身乜乜柒柒咁
成班人咩都唔識都幫手
個病人仲死埋都冇事
都唔明d人喺到拗d乜
樓主依家都係宣傳下d基本知識都喺到嘈喧巴閉
child 登仔係咁既質素
Btw貼埋link等班撚樣收聲
lm
呢個post好撚重要,除時係救到人
同埋想講下就算搓爆肋骨都一定唔會上身除非你錯晒step夾硬揼爆佢排骨
因為一個病人由街到白車最後到醫院其實有三四個人都搓過個病人
就算要追究起上黎佢點知排骨係你定救護員定醫生自己搓爆
學過 但好模糊
如有人CPR
記得幫手屌d職業急救員唔早d黎
大大力屌佢地就岩架啦
慢到閪咁
坐車都咁閪慢
做2分鍾cpr要休息5分鐘先再做
人都死撚左啦 急救員
細細力一推
Lm
連登POST有條友話自己有牌 但見到呢D情況都唔會夠膽去做
心諗咁佢考個牌黎把撚咩
佢會話你聽 佢CALL左白車已經盡哂人事
等專業既黎啦
證明條波台狗真係唔撚識
仲有AED機已經大部份都係全自動了
貼左上去要唔要電 幾時電係部機話事
咁你唔可以咁話人 佢可能學嚟救朋友屋企人 即係唔去到最後一刻都唔用
PISH
好post, 唔好理個D無人性既troll啦, 如果佢真係咁無人性, 1 你唔會改變到佢; 2 你唔需要改變佢.
希望我無機會用得著啦, 但幫到我都會幫, 加油
打電話都要專業 唔識打好危險
屌呢個po係香港文眀程度試紙
慢慢黎啦
最簡單係直接壓法 即係直接係傷口施加壓力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞