有冇人對急救零認識?

754 回覆
2323 Like 29 Dislike
開始無論點 廢物
如果冇接受訓練而進行急救
一旦急救失敗 eg.條友死左
咁進行急救條友有冇罪?
唔斷個cpr差唔多冇用
救命嘅priority高過受傷
係呀 近幾年AHA Update左
英國教Bystander CPR 都係跟呢個guidelines
香港各大機構應該未Update [/img]
雖然香港未有法例保障施救者
但唔會犯法
唐太宗都識急救
活胳油冇人買
咁撚臭
斷骨但係仲生存緊喎
點都好過死
唔好痴埋去聽呼吸
應該 check pulse
According to the AHA, “…a rescuer should push down at least 2 inches, but no more than 2.4 inches on the chest…” for both adolescents and adults. Furthermore, Clifton Callaway, M.D., Ph.D., of the University of Pittsburgh and chair of the AHA’s Emergency Cardiovascular Care Committee says, “…people should not be afraid of pushing hard…Ribs bend with chest compressions and the ‘injury’ is usually very mild. It definitely is not life-threatening.”
講返AV算
睇Q&A
呢度可能有人會唔願意做人工呼吸,一來覺得核突,二來怕惹傳染病,呢層十分明白。
事實上只做心外壓 (compression only) 維持血液循環,都有唔錯效果,所以大家唔需要覺得幫人急救一定要做足全套而卻步。
留名學野
正評左先
第一步無大叫
現場環境安全
failed
現場環境安……咦喂沉降,冧樓,走人!
所以我都唔講人工呼吸
點樣止血
急救跟本要係初中必修科嚟
唔pass唔俾畢業
支持樓主
就黎又要續牌
Agger. 真係會幫到屋企人
邊度流血?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞