一人n個幫陌生人/比陌生人幫嘅經歷

473 回覆
273 Like 1 Dislike
試過廿口陌生人擔遮
做緊aia個嘉年華成日free比人玩 又送啲公仔比人 前提係啲客好想要/玩咗幾次/super見唔到...

我都想啊 幫埋我啊
上年返學途中肚痛到係街暈左
嗰日咁啱要test但成個人只可以訓係地下 好無奈
之後有幾個途人幫我擔遮遮住個太陽(個陣九月天氣仲係勁熱)又幫我call白車同安慰我,迷迷糊糊嗰時聽到幫我call白車個男人打電話返公司話要遲到
到而家都好感激當時咁多人幫手
但個陣好唔清醒淨係識講唔該同唔好意思都冇機會好好地咁同嗰幾個人認真道謝
試過廿口陌生人擔遮

Onj send咗
試過落雨問陌生人洗唔洗遮埋佢 佢好驚咁行開咗
寧願淋雨都唔要同我行

有陌生人幫手搬行李上巴士架 人間有愛
上年返學途中肚痛到係街暈左
嗰日咁啱要test但成個人只可以訓係地下 好無奈
之後有幾個途人幫我擔遮遮住個太陽(個陣九月天氣仲係勁熱)又幫我call白車同安慰我,迷迷糊糊嗰時聽到幫我call白車個男人打電話返公司話要遲到
到而家都好感激當時咁多人幫手
但個陣好唔清醒淨係識講唔該同唔好意思都冇機會好好地咁同嗰幾個人認真道謝

自己幫人
兩年前有次搭巴士隔離個女仔傾電話傾到喊,好似關於屋企人,之後我比左張紙巾佢
啱啱噙日發生,搭巴士八達通負錢,諗住問排後面位先生唱錢,點知佢二話不說幫我俾埋,個下真心感動。
試過之前零度上大帽山
見到有幾個人流血同疑似低溫症
我同啲朋友俾咗暖水佢地飲同幫佢地止咗血
仲咗幾件poncho同幫佢地報咗警
但啲消防同警察行錯路
搞到我地要攬住嗰幾條友 幫佢地取暖

如果嗰幾個人見到我嗰comment 可唔可以揾我
因為嗰幾件poncho 都幾貴

留名 呢個post原意幾好
搭輕鐵返學見到隔離班個女仔比人罰290又就黎遲到
借左300比佢甩身拿拿林趕返學
啱啱噙日發生,搭巴士八達通負錢,諗住問排後面位先生唱錢,點知佢二話不說幫我俾埋,個下真心感動。

然後我想拎佢contact之後俾返錢佢,佢居然話唔駛(因為係搭機場巴士,都要成三十蚊),佢話自己之前都試過唔夠錢,有人都係咁樣幫佢,所以就覺得幫到人都冇咩所謂,個下覺得香港仲有愛

最後我刮晒成身啲神沙得十蚊,都還左俾佢先,最初佢都唔肯要,但我真係唔好意思,格硬質佢拎,始終唔可以要人無端端咁樣幫手俾錢。

呢位叔叔我應承你,下次有人冇散紙,我一定衝出嚟幫佢
有次番學行去車站嘅時候落雨但我無帶遮 點知行行下feel到點解無雨滴落黎嘅?到左車站之後我個fd問我係唔係識個個男仔?佢遮你過黎咼?
我就心諗邊到有男仔?望番過去發現個個男仔住我樓下 原來佢一直遮住我去車站

咼你老母 唔撚識打字?
係油塘地鐵站帶左班國人行去鯉魚門

幫佢地慳左20蚊的士錢

幫人

放break係後巷食菜肉包的時候
有個後生仔走黎話好肚餓
我就比左個菜肉包佢
之後佢坐底同我講心事

比人幫

係西藏比人帶去佢屋企借宿
煮埋早餐比我食
之後仲同我講"如果你覺得寂寞,可以同格黎房個婦女一齊訓"
雖然唔知佢講真定講笑
但都多謝你啊大黑哥
試過係的士站等車 冇帶遮
後面個哥哥好好人咁同我偷偷地幫我遮
我又唔知佢係咪遮緊我
一行前佢拍我膊頭話女仔淋親唔好 我遮埋你啦

試過同fd踩單車好大雨 係天橋底等雨停
警車經過話車我地走
我地話唔好 怕阻住佢地 佢地仲話呢d都係服務市民

利申非ff
見到個女仔個袋爛左跌到一地都係野
我比左我岩岩買完野個紙袋佢
之後自己拎住件衫
係街見到有個細膽女仔比you beauty啲sales捉住左黎sale,我行埋去拉走左佢
有次搭錯巴士仲係落錯站在香港仔,搵唔到巴士返銅鑼灣,到處亂行搵站牌,突然出現ㄧ個爸爸帶著一個細路女兒(應該只有2歲?)
D阿爸(約30?唔知)問我去邊,我說去銅鑼灣但搵唔到車,佢跟著話咁我順便車你喇~ 我感覺佢係一個好人就坐佢嘅車返銅鑼灣了 係車上同佢嘅女玩,佢人好好,幸好唔係變態,我平安到達之後話俾我朋友聽,我朋友話我蠢 但我會更加小心

幫陌生人嘅經驗就係行商場時順便幫後面的人推門啦(果d推輪椅或是嬰兒車都會幫)
有一次睇到一個小學生嘅書包開左但佢唔知,同佢講下跟著幫佢拉上(唔知算唔算哈哈哈
有次番學行去車站嘅時候落雨但我無帶遮 點知行行下feel到點解無雨滴落黎嘅?到左車站之後我個fd問我係唔係識個個男仔?佢遮你過黎咼?
我就心諗邊到有男仔?望番過去發現個個男仔住我樓下 原來佢一直遮住我去車站

撞鬼咋?係隔離都見唔到
有幾次搭巴士都唔覺意挨住隔離果位訓,個頭訓左落佢肩膀
人地大條道理可以拍鳩醒我,但冇咁做,我覺得都算好人
由細到大幫人都係幫d小事
試過見到阿婆推回收報紙既車上斜
我衝左過去幫手推 佢係咁話唔洗
我就話唔緊要 推上左條斜路佢就同我講
唔該哂你啊後生仔!

又試過係台灣見到香港人用好屎既國語問d台灣人點搭車 我雖然都唔熟 但都即刻過去幫佢搵
到最後都係唔識搭
但幫到佢地搭的士
佢走之前係咁講唔該
試過有日落勁大雨避緊雨個陣,之後有個5 6歲既小朋友行過黎話遮埋我,但最後都拒絕左 因為佢個把傘好細佢自己都未必遮得曬
之後落親雨都好想幫人,之後有次幫個婆婆,佢勁有戒心,寧願趕我走都唔俾我遮佢
有年北上探親撞正水浸無曬車搞到要行,顧住啲行李,水位又越嚟越高搞到勁狼狽 突然間有個講普通話嘅男人走嚟話要幫手,當時一直好擔心佢係壞人,但見佢肯同我地一齊浸住水行又肯幫我地拎住啲行李,同埋佢係一個爸爸嚟,所以無咁擔心。

之後個男人仲唔介意我地成身濕曬,問我地要唔要坐佢架車去親戚個到,我之後細細聲同啊媽講佢會唔會車我地去左唔知邊到架(係大陸地方真係警覺性會提高10倍 ),最後都係上左車而且乜事都無,啊媽仲用啲唔鹹唔淡嘅普通話同佢傾得好開心 落左車之後打算比翻車錢佢,但估唔到佢唔肯收,仲叫我地快啲沖涼休息,到個一刻我先肯定佢真係一個好人,係我太有戒心
希望佢身體健康
去日本旅行人生路不熟,想搵間食店,搵勁耐都搵唔去,膽粗粗拎英文問個男人,個時放工時段,佢仲帶我行,仲幫我打電話去間野度問佢有冇開,確定左之後繼續帶我行,行左成十幾分鐘 到左之後係咁同佢講 阿lee吉多
有次約左去fd屋企打麻雀,中途見到阿婆推住部手推車拎d垃圾去賣
部手推車生哂銹,行果陣仲有d支支聲,阿婆用力推都只係行左半分
之後幫阿婆推架車去賣既地方(同fd屋企方向完全相反)
之後唔知係咪好人有好報,贏到開巷

又有次落狗屎,見到反左面既ex企係商場門口,猶豫左好耐去唔去遮埋佢,最後遮完就自己走左
返到屋企一路ff可以箍煲,一路對住佢d相打丁,點知事後先知原來佢果日係約左新仔

住緊果頭都多殘疾人士,出大堂都會幫d行動唔方便既人拉下度門。同埋會幫手推d輪椅人士

自己反而好少比人幫
試過一個人去旅竹中途搭飛機 中途轉機係大連 班機delay到十一點鐘 成個城冇哂車去酒店 好彩飛機試坐隔離對父婦好好人 見我想訓機場 好人車埋我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞