一人n個幫陌生人/比陌生人幫嘅經歷

473 回覆
273 Like 1 Dislike
細細個好大意 去到小巴站冇睇清楚就上車 最後搭錯咗㗎車上山 車程一半已經見唔對路即刻落車 但都已經係半山 身上又冇錢 我係路邊問個地盤叔叔我係邊 佢諗都冇諗比咗$40我搭車返屋企 我後尾諗返起佢唔識我都幫我 我真係好多謝佢 但遺憾冇佢聯絡方法 唔可以報答佢

地盤佬 好man
睇個post愈睇愈感動
有次喺地鐵站出口冇遮所以雨停 突然間有個印巴藉男子行過黎話佢唔洗用把遮跟住送左比我 勁感動
人之初 性本善

性本惡
善係因為有教育 同 風氣

善同惡係人類自己定義,無人類就無善惡
好鍾意喱個post,好正面
有次凌晨陪朋友由醫院出嚟,門口冇的士要行一大段斜路落去截。
途中見到個隻腳包到腫曬既男人好辛苦咁跳下跳下行,即刻上前扶著佢落去一齊搭的士。
不過佢好似好怕醜咁,叫佢用我借力,唔洗跳得咁辛苦佢好似都唔係幾好意思咁做。
試過係沙田好運遇到個細路喊曬口 原來掛住玩小精靈 話有啟暴龍自己一個鳩行賣甩埋老母 玩到電話都無電

之後幫佢打比佢呀媽 佢呀媽係河畔仲on99咁

之後等佢老母果陣請個細路食老麥雪糕塞住佢把口 唔比佢喊
之前有次同呀爺返屋企 佢無啦啦見頭暈 本身等緊車 諗住扶佢埋一邊 點知真係暈左 跟住冇耐有個中年男人同佢老婆走埋黎幫手扶住佢 仲幫我叫白車 仲扶到架白車到佢地先走 其間仲不斷安慰我 果下其實我心入面好驚好亂 好彩得佢同佢老婆 希望佢全家都身體健康
試過係沙田好運遇到個細路喊曬口 原來掛住玩小精靈 話有啟暴龍自己一個鳩行賣甩埋老母 玩到電話都無電

之後幫佢打比佢呀媽 佢呀媽係河畔仲on99咁

之後等佢老母果陣請個細路食老麥雪糕塞住佢把口 唔比佢喊

哥哥 有雪糕食
有次小巴八達通壞左又無留意上左車,一坐低發玩碎銀包乾撚左勁徬徨搵左好耐身上都無錢,有位哥仔唔聲唔聲塞左幾蚊俾我,感動到差啲跪低。
留名
試過係圖書館溫書鼻敏感
有人拍我膊頭俾紙巾我
幫個女仔俾車錢
佢個笑容令我好有滿足感

試過係學校幫人開道要用卡先開到既門
之係佢對住我笑 我個野覺得勁溫暖
去7仔買嘢飲 前面個學生唔陪錢 我比錢佢買
同樓主既經歷一模一樣
但我係被遮嗰個,而遮我嗰個人係着西裝
去麗港城地下百佳買左少少野,走去排隊果時條條都好長,準備排果時有個婆婆排得好前,
佢突然同我講:後生仔你插我前面啦
我望一望條隊尾當堂打個突:下......唔係咁好既
然後我準備行去隊尾果時,個婆婆突然離隊排最後,叫我企佢原先個位

利申:果刻以為自己好靚仔

人間有愛
grad trip去日本,係藥房見到有條女落樓梯失足,因為我本身都識日文,正想用日文上次問候佢同扶佢嗰時,聽到條友講:屌,嚇撚死 。即刻屌左出黎
利申。當係有幫嫁啦 歡迎相認

你都傻西瓜黎嘅
你喺香港藥房都唔會見人用廣東話啦
外國讀書個時喺條街見到前面個鬼妹係袋拎野,但跌左張credit card,仲要趕住咁快行,結果我執起跑到入間cafe俾番佢 佢好驚訝咁say thankyou

另一單又係執野 不過今次係一隻拳套 又係好趕咁行但反方向 我執完又跑番轉頭俾佢,btw好靚女
係地鐵站
見到有個女人陀住個b
仲要抬部bb車上樓梯
二話不說走去幫佢
幫個女仔俾車錢
佢個笑容令我好有滿足感

試過係學校幫人開道要用卡先開到既門
之係佢對住我笑 我個野覺得勁溫暖

我都試過有個男同學幫我開呢d門
仲要係我成日偷望果個人
嗰下真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞