一人n個幫陌生人/比陌生人幫嘅經歷

473 回覆
273 Like 1 Dislike
响美國去某一個地方做義工,點知google map 老點我搞到蕩失路。點知一個諗住開車走既姨姨問我咩事,最後叫我上車車我去。原來後座仲有佢兩個女同狗仔,超好人,真正內心靚人都靚d ! 我祝你地生活愉快!
撘地鐵頭dupdup係到喊
唔敢太大聲 驚嘈到人
隔離有個好麻甩阿叔俾咗包紙巾我仲好細聲同我講

阿女 呢個世界有好多唔開心嘅事你要識得去面對
喊完要識得自己企翻起身 加油

之後佢就落車走咗lu

好多謝佢 雖然我唔知佢咩樣

超感動
小四踩滑板仆街
趴喺地下起唔到身
跟住有個呀姨扶我起身
當時嚇到呆哂都唔知有冇講唔該
成班人係鹿兒島旅行
去完霧島神宮回程果陣因為冇睇清楚巴士班次而趕唔到車返JR站
咁我地唯有行返去(冇記錯應該有5公里)
行左差唔多45分鐘
見到有間便利店,門口有個阿叔
我地就去問下路,睇下仲要行幾耐
阿叔知道我地有人要趕JR,就叫我地企係度等佢,佢就揸車(私家車)走左

開頭我地都討論緊究竟聽唔聽佢講好
等左唔夠十分鐘,我地見到有個旅遊巴駛入黎便利店門前
有人眼利睇到個司機竟然係頭先個阿叔
原來佢返左去揸佢架旅遊巴黎送我地趕車
果一刻真係感動到想喊
有次喺米老鼠樂園見到有對日本男女同職員雞同鴨講,就幫手簡單地傳譯下

幾年前搭巴士時全程企,唔知係咪病病地,見暈,已經打電話叫定屋企人喺站到接我,點知我下一秒個電話已經跌咗落地下,懷疑自己斷片咗一陣
臨落車直頭對眼已經睇唔嘢黑晒,又驚落唔到車,逼於無奈講咗句:唔好意思呀,我睇唔到嘢,有冇人可以扶我落車呀?
有人扶咗我落車,仲扶埋我去巴士站個壆位坐,後尾好返啲,見到係兩、三個姨姨
佢哋問我駛唔駛叫屋企人接我,我答佢叫咗,有個姨姨仲俾咗個包我食,另外個姨姨又俾啲糖我

另外兩年前一個人去關西,喺車站抬喼上樓梯,個喼好重,我行得好慢
跟住有個大阪叔叔一手拎起我個喼行上樓梯
佢仲要托住條木梯

好多謝佢哋,希望佢哋身體健康
之前因為要交一科retake學費
交果陣先知冇得交現金 仲要果日係deadline
但我淨係得中銀ac (佢得恒生同匯豐)
學校附近又冇銀行 得地鐵站入面既ATM
本來想入d現錢金落食錢機
但個學費唔係整數 唯有搵人幫下手
跟住我就同個男人講想借佢個户口過數
佢諗左諗話見我個樣唔似咩壞人所以肯幫我
佢過數果陣仲show個户口有幾多錢我睇
最後好順利過到數 果下真係勁感動
估唔到有人肯幫手過二千幾蚊

幫我手既你 睇你個樣都似係會上連登既人
係呢到要多謝你既幫忙
當年響倫敦地鐵
因為倫敦有啲站係得樓梯冇電梯
我見到個鬼佬伯伯左手拎住個喼,右手kam住支拐杖同扶住個樓梯把手
我就咁岩響隔離所以就問
「May I help you?」諗住幫佢拎喼
「F**k off」佢好嬲好想吐口水既語氣答我
「Ok.」我秒回

未試過行樓梯咁快
有次夜晚係上環有個伯伯問架車係咪去中環之後我話係,然後答完佢之後就同一架車一齊去中環。去到中環站見到個個都落車但係伯伯訓著左,就走去提佢到中環啦,佢成個人都好似好攰咁,同我講左聲唔該。之後因爲怕佢搭搭下車或者行行下路訓著就一路行得勁慢陪住去,去到轉荃灣綫見到個伯伯攰到又訓著左就走左去問佢住邊佢話住大圍,然後送埋佢番去大圍地鐵站(自己唔係住個邊)。仲好記得去到轉火車個陣佢精神番小小同我講話佢以前年輕既時候做行船話自己都幾多人識,講到好開心。最後到左大圍問佢洗唔洗陪埋你搭車番去,佢話佢搭的士番去又問佢夠唔夠錢。個陣望住佢出閘都仲係好擔心佢會番唔到屋企。
老母幫人

老母以前係做啲時裝批發,所以經常來往香港同蝗國. 大家應該都知深圳好多冇手冇腳既細路仔乞食,咁老母經過個時都唔會比錢既,因為唔想鼓勵啲犯罪集團綁架更多既細路. 但我老母會叫啲細佬跟住佢,之後買飯盒比佢地食, 啲細路一路食一路流眼淚.……

我老母流住眼淚咁同我講見到有需要既人要幫手,有幸幫手係你既福氣

我幫人

外國:
見到有人唔夠錢搭車會主動比埋佢個份車錢
見唔識路既遊客會同佢地行到目的地
會買野食比 Homeless
有次放學,見到一個婆婆企左係巴士站半個鐘,但巴士黎佢又唔上,我行埋去問佢有咩可以幫手. 佢話唔識去個地方,佢一啲英文都唔識,所以我最後陪佢去到先番屋企 (用左一個幾鐘)
機場等上機番香港個時,有對老人家問我佢地個閘口點去(佢地唔識英文) ,咁我見仲有兩個鐘先起飛,所以我就帶佢地去 我仲同佢講一路順風先走

香港:
幫人遮雨
比錢人搭車
幫遊客帶路
幫陌生人拎野
飛番去外國既時候, 坐我旁邊既香港呀姨唔識點換 Sim 卡,咁我咁啱有 iPhone 枝野,咪幫佢換囉

冇咩特別,有能力幫人真係自己既福氣黎既

你老母教得你好好
第一次自己去東京唔記得帶adapter,落reception借唔到,有個德國人行過嚟送咗個全新嘅比我
平時喺樓下落雨嗰陣會遮人去到商場
當年響倫敦地鐵
因為倫敦有啲站係得樓梯冇電梯
我見到個鬼佬伯伯左手拎住個喼,右手kam住支拐杖同扶住個樓梯把手
我就咁岩響隔離所以就問
「May I help you?」諗住幫佢拎喼
「F**k off」佢好嬲好想吐口水既語氣答我
「Ok.」我秒回

未試過行樓梯咁快

有日趕住搭車去學校present
唔記得左張8達通負左錢
銀包又得張500蚊 同一兩蚊散紙
之後好心急 驚俾個司機罵
咁格離企左個男仔/人
就問佢有冇得'唱'錢
佢就問我差幾多 同伸個頭去望下程車幾錢
就直接俾左4蚊我 話吾洗'唱' d散紙佢都有用
我係咁多謝同唔該佢

係我黑仔個陣 俾左d正能量我
老母幫人

老母以前係做啲時裝批發,所以經常來往香港同蝗國. 大家應該都知深圳好多冇手冇腳既細路仔乞食,咁老母經過個時都唔會比錢既,因為唔想鼓勵啲犯罪集團綁架更多既細路. 但我老母會叫啲細佬跟住佢,之後買飯盒比佢地食, 啲細路一路食一路流眼淚.……

我老母流住眼淚咁同我講見到有需要既人要幫手,有幸幫手係你既福氣

我幫人

外國:
有次放學,見到一個婆婆企左係巴士站半個鐘,但巴士黎佢又唔上,我行埋去問佢有咩可以幫手. 佢話唔識去個地方,佢一啲英文都唔識,所以我最後陪佢去到先番屋企 (用左一個幾鐘)
機場等上機番香港個時,有對老人家問我佢地個閘口點去(佢地唔識英文) ,咁我見仲有兩個鐘先起飛,所以我就帶佢地去 我仲同佢講一路順風先走

香港:
幫人遮雨
比錢人搭車
幫遊客帶路
幫陌生人拎野
飛番去外國既時候, 坐我旁邊既香港呀姨唔識點換 Sim 卡,咁我咁啱有 iPhone 枝野,咪幫佢換囉

你老母教得你好好

多謝你 希望多啲人開始幫人
老母幫人

我幫人

外國:

香港:
幫人遮雨
比錢人搭車
幫遊客帶路
幫陌生人拎野

你老母教得你好好

希望香港多D老母好似你媽媽咁,
教多D正能量既小朋友出來香港先有希望
有次番學行去車站嘅時候落雨但我無帶遮 點知行行下feel到點解無雨滴落黎嘅?到左車站之後我個fd問我係唔係識個個男仔?佢遮你過黎咼?
我就心諗邊到有男仔?望番過去發現個個男仔住我樓下 原來佢一直遮住我去車站

睇到嚟到淨係想問句你係咪盲
撘巴士流鼻涕無紙巾 ,
膽粗粗問坐隔離個國泰空姐,之後佢拎左濕紙巾俾我 ,最後大家傾左幾句交換左電話,依家做埋女朋友
啲呀姐派傳單我就係唔係都拎左先 諗住可以幫佢早少少收工🤔

Same,但唔知有冇用,好似都冇得早收

你老母教得你好好

希望香港多D老母好似你媽媽咁,
教多D正能量既小朋友出來香港先有希望

以身作則真係好重要
被人幫
嗰時返學要排隊等車,但落大雨我又無帶遮,我又未排到有蓋嘅地方,後面有個男仔遮埋我
落車佢仲叫停我,話遮到我入學校有蓋嘅地方先
嗰日真係唔該曬你

幫人
係台灣會教啲香港人搭巴士,問佢地邊到落再指路。

有一次係有一個韓國家庭,係到研究路牌,媽媽只係識小小國語,我就行埋去用啲韓文單詞問佢要去邊,發現佢想去火車站,我又同路就帶住佢地行。
分別嘅時候個媽媽讚我識韓文好叻同送咗粒鳳梨酥畀我,我就送返幾舊台灣零食畀佢地啲細路,叫佢地玩得開心啲

幫到人真係好開心
撘地鐵頭dupdup係到喊
唔敢太大聲 驚嘈到人
隔離有個好麻甩阿叔俾咗包紙巾我仲好細聲同我講

阿女 呢個世界有好多唔開心嘅事你要識得去面對
喊完要識得自己企翻起身 加油

之後佢就落車走咗lu

好多謝佢 雖然我唔知佢咩樣

呢個真係睇到有d 想喊
同人買保險都幫到好多人嫁
一次係紅磡落緊雨有個人拎住拐杖 我遮佢過馬路

另一次係長沙灣突發落雨 有個阿伯行路拐下拐下我行埋去遮埋佢去巴士站

一次見個阿伯唔夠力推個坐輪椅嘅阿婆走去幫佢推

見阿婆推手推車跌左D紙皮佢唔知 執返起比佢

就係佢

屌你唔打格就貼人証件出嚟

原汁原味呀屌你

屌你老母 你有無常識架?
我想講大部分香港後生都唔撚識講thank you
試過同一日幫幾個人都唔講唔該就走撚左去
家教都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞