一人n個幫陌生人/比陌生人幫嘅經歷

473 回覆
273 Like 1 Dislike
中學果陣有次好唔開心
放學搭輕鐵果陣忍唔住喺架車度喊左出黎 仲要喊到收唔到聲
唔想太明顯就耷低個頭 但啲眼淚滴哂落地下
然後有個男仔就遞左包紙巾俾我

果陣喊到好似淨係可以點頭同好lur咁講句唔該
多謝你啊 !!!!!!

btw我覺得好似大部分人見到人地書包拉鏈冇拉到都唔會出聲咁(喺正佢地視線範圍甚至正前方)
所以提得到既話我都會提
啲隨身物品長到拖地或者甩鞋帶都係
老母幫人

老母以前係做啲時裝批發,所以經常來往香港同蝗國. 大家應該都知深圳好多冇手冇腳既細路仔乞食,咁老母經過個時都唔會比錢既,因為唔想鼓勵啲犯罪集團綁架更多既細路. 但我老母會叫啲細佬跟住佢,之後買飯盒比佢地食, 啲細路一路食一路流眼淚.……

我老母流住眼淚咁同我講見到有需要既人要幫手,有幸幫手係你既福氣

我幫人

外國:
見到有人唔夠錢搭車會主動比埋佢個份車錢
見唔識路既遊客會同佢地行到目的地
會買野食比 Homeless
有次放學,見到一個婆婆企左係巴士站半個鐘,但巴士黎佢又唔上,我行埋去問佢有咩可以幫手. 佢話唔識去個地方,佢一啲英文都唔識,所以我最後陪佢去到先番屋企 (用左一個幾鐘)
機場等上機番香港個時,有對老人家問我佢地個閘口點去(佢地唔識英文) ,咁我見仲有兩個鐘先起飛,所以我就帶佢地去 我仲同佢講一路順風先走

香港:
幫人遮雨
比錢人搭車
幫遊客帶路
幫陌生人拎野
飛番去外國既時候, 坐我旁邊既香港呀姨唔識點換 Sim 卡,咁我咁啱有 iPhone 枝野,咪幫佢換囉

冇咩特別,有能力幫人真係自己既福氣黎既
有次喺灣仔有個學生個樣好緊張咁問點去酒店,原來係校際音樂節,結果同佢一齊行咗十分鐘

經常比人問路,搭車

落雨,個女仔個紙袋爛咗,跌晒啲野出嚟。點知都係住hall嘅,結果一齊搬啲野返去

反而冇乜試過比人幫
試過自己行街突然落好大雨,好彩我有帶遮
咁等馬路嘅時候就見到隔離有個人冇遮,我見轉左綠燈,個人都唔行,就行過去問佢係咪過,遮埋佢

仲有以前中學番學有條必經馬路,會有好多同校嘅學生行,有時落雨見到唔識嘅冇帶遮都會遮埋佢地番去,都試過幾次
但到我冇帶遮嘅時候,其他著住同校服明明認得個樣嘅人都冇理過我

仲有以前中學做prefect,打鐘之後會企一陣閘口等遲到嘅人番嚟登記,有時落雨啲人冇帶遮,就會幫佢擔遮等佢寫好資料,再送佢行到有瓦遮頭嘅地方

有時咁樣同陌生人有一段接觸,都幾刺激幾好玩

利申好人打飛機post

屌樓主我識你
你遮過我
多謝哂

做乜鳩?
係外國 滑雪

個friend 帶咗我去一條比較斜嘅雪道
點知我落到一半就失控
成個人飛起再噠落地 連兩塊板都甩埋
我對鞋啪唔返入對板 滑唔到落山
等極都等唔到工作人員
朋友都幫唔掂 結果佢就行先 話落山等我
於是我就一條友 攬住啲gear
慢慢係路邊跣落去
雪山又凍 個身又濕 跣跣下就忍唔住喊

之後有個鬼仔見到 想黎幫我
嗰下真係好感動 真係好感激佢
點知搞極對鞋都係啪唔實
鬼仔都係無辦法 講左句sorry 就走咗

我唯有繼續慢慢跣落去
加加埋埋起碼跣左15分鐘
最後我都係頂唔順 停低咗開始狂喊

喊喊下有對情侶停低咗 問我有無事
三個人夾手夾腳 幾經辛苦終於整得返對鞋
聽到隻鞋啪到落塊板度 嗰下我真係喊到七彩
當其時我又凍 又激動 喊到個人震哂
個男人係前面帶路 女人就係隔離陪住我
叫我唔洗驚 好快就落到山
結果隔左半個鐘之後 我終於係地面見得返個friend

真係好多謝幫過我嘅哥哥姐姐們
救番我一命 令我唔洗自己碌落山

你個fd
絕交啦

有同感

sorry笑左出嚟
一啲舉手之勞例如幫手推下車仔/落雨遮人呢啲就唔提了
有次係我同朋友去join明哥既派飯活動
我真心要讚一讚個流程同過程本身真係好好 你原以為自己係一盡綿力幫幫手 點知最後係上左一堂震撼教育 因為班homeless既住所你平時係冇可能可以行到咁入甚或真係入埋去睇 更加唔好講話同佢地有短暫既交談
呢次之後我同朋友就搞左個送暖行動 target係油尖旺區而唔係深水埗玉石市場嗰度住既有需要人士 向佢地派福袋 福袋入面有過冬衣物+梳洗用品+水+乾糧+頸巾+毛巾+仲有啲實用野但一時唔記得左
我地人少少所以只夠資源準備40袋 但一晚之內派晒
我覺得大家如果有心有力既話 真係可以自發動員身邊志同道合既朋友一齊去為呢個香港加一份人情味

我都試過
上年冬天好撚凍嗰排,咁啱喺Facebook見到Benson Tsang呢個人,見佢平時講咩平等分享() 我就心血來潮自己諗住去派野比露宿者
本身諗住自己去,但周圍向fd問
一啲舉手之勞例如幫手推下車仔/落雨遮人呢啲就唔提了
有次係我同朋友去join明哥既派飯活動
我真心要讚一讚個流程同過程本身真係好好 你原以為自己係一盡綿力幫幫手 點知最後係上左一堂震撼教育 因為班homeless既住所你平時係冇可能可以行到咁入甚或真係入埋去睇 更加唔好講話同佢地有短暫既交談
呢次之後我同朋友就搞左個送暖行動 target係油尖旺區而唔係深水埗玉石市場嗰度住既有需要人士 向佢地派福袋 福袋入面有過冬衣物+梳洗用品+水+乾糧+頸巾+毛巾+仲有啲實用野但一時唔記得左
我地人少少所以只夠資源準備40袋 但一晚之內派晒
我覺得大家如果有心有力既話 真係可以自發動員身邊志同道合既朋友一齊去為呢個香港加一份人情味

我都試過
上年冬天好撚凍嗰排,咁啱喺Facebook見到Benson Tsang呢個人,見佢平時講咩平等分享() 我就心血來潮自己諗住去派野比露宿者
本身諗住自己去,但周圍向fd問

問有冇可以送出嚟嘅衫褸嗰啲嘅時候,有兩個唔算熟嘅人都話想同我一齊去!
最後3丁友on99拎住少少衫同暖包同埋買左啲麵包,去左啲露宿者地方比啲人

最後發現其實佢地冇想像中咁缺乏物資,其實佢地都唔係咩都冇,而且佢地啲屋仔都起得幾有智慧
留名
上年11月左右
喺又一城出面過馬路,果時落緊雨
我自己擔緊一把直遮,見到對面有個女仔冇遮喺到淋緊雨等過馬路
果時啲雨仲要都唔細,我一見到即刻喺個袋到拎把縮骨遮出黎
佢一過馬路我就遮住佢比地縮骨遮佢
佢一開始諗住話唔使,我同佢講叫佢攞住啦,今日啲雨仲有排落
之後佢問我點比返把遮我,我果下呆一呆,因為我都冇諗過呢個問題
最後佢叫我比我電話佢,佢之後搵我比返我
跟住我都冇咗回事,隔離日之後突然有人whatsapp我
原來係個女仔搵返我問點比返把遮我
我覆返佢話唔使啦,把遮佢keep住,之後可以嘅就幫返其他人就得喇
香港仲有好多好人
幫人
之前落雨,落巴士見個婆婆無遮,我遮埋佢去到商場避雨
之後我問佢住邊,話遮埋佢返屋企,佢好似覺得好odd

屋企附近有個聾啞伯伯婆婆賣玩具,有時都會幫佢買(雖然唔岩玩果d玩具)可惜最近見唔到佢

俾人幫
有次係大家樂倒瀉可樂,旁邊既人都幫我執番個杯同有靚女俾紙巾我
好多落雨post
有次落雨排隊搭小巴,上到小巴坐單邊位,見到前面個位隻窗開咗,張凳濕晒,我攞定張紙巾,等上車嗰個人即刻可以抹乾。

另一次又係落雨
去到屋企樓下,有個盲眼嘅阿婆坐係地下,應該係跌親起唔返身,身上帶着一袋有血紙巾,身上有唔知佢係擦傷左流血定係眼流嘅血,我同成班街坊開遮Call白車安慰個阿婆,直到個阿婆跟白車去醫院檢查。

日本旅行
上年去日本箱根旅行,係間酒店入面有得book兩個溫泉,當我準備入自己book嗰個溫泉嘅時候,有個鬼婆企係我面前傻下傻下唔知自己book咗邊個,又好似唔敢隨便入,驚撞破人哋更衣室,之後我主動同佢講,另外嗰個我book咗,你應該係呢個,我入咗去溫泉浸緊嘅時候,隔離成班鬼婆喺度講hello,我應返佢地,好歡樂。

地鐵
有次地鐵到太子站,有個女人應該因為車上太多人,誘發咗輕癲癇,突然澎一聲背脊落地,我同班frd拉緊急制同陪個女人直到車站職員黎幫手,後尾有另外一個女人係車尾跑過嚟,佢係醫生話可以幫手,之後就交咗比佢同車站職員。

推紙皮
喺條街度見到有個阿婆推緊一車濕晒水嘅紙皮,啲紙皮成1.5個人高,個阿婆推唔到,我幫佢推過嗰段小斜路。

推輪椅
曾經幫過兩個輪椅人士因為斜路,佢哋上唔到,幫佢哋推左陣。

施比受更有福
自己建立自己想要嘅社會
想幫個輪椅人士上斜路
點知比佢屌,叫我咪撚搞佢架車

笑出聲

其實有時唔知應唔應該幫傷殘人士 我好想幫佢地 但又驚會傷到佢地自尊心 但見到好有需要嘅時候都會幫左嘅
LUNCH TIME同茶記伙計講自己冇帶銀包
之後佢私人幫我出住先
[quote]俾幫人
1. 中學返學突然間落雨,我冇帶遮,喺商場門口呆等,突然有個女仔問要唔要遮埋我,原來係傳說中嘅校花師姐,我怕怕醜醜咁講「好呀,唔該你」,返到學校膽粗粗咁問佢攞電話號碼,佢話「如果我下次見到幫其他唔識嘅人先啦!」

2. 返工跟個project,都大大地,臨on show嗰個禮拜屋企有事加上氣管炎,成個人可以話癱瘓咗,幾個同事極好咁幫我將之前所有準備砌好佢,仲幫我modify埋,最後份project靚靚仔仔咁完成,佢地直到老細嘉許我嗰陣都冇衝出黎邀功,當然我事後有同老細講返多得佢地幫手先搞得掂,最後做咗好兄弟,依家事無大小都拍住上。

幫人
1. 上回講到嘗試問校花攞電話,但係校花話要俾佢見到我幫陌生人先考慮,就喺同一個禮拜,當我喺學校排球場練波嘅時候,有個師妹放學行過,隊友殺波嗰陣誤中呢位師妹,都食得幾應,小師妹當堂爆鼻血,身為紅十字會會員嘅我即刻幫佢止鼻血,仲帶咗佢去校務處搵人幫手,好彩最後冇事。當日練完波之後咁啱撞到校花,佢塞咗張紙俾我,上面寫住8個數字……

2. 話說細個住公屋,隔黎左右都好多老人家,佢地由細睇到我大,當我孫一樣咁錫我,尤其是鄭伯伯同佢老婆,可能係因為佢地冇仔女啦。直到我中四,鄭伯伯過咗身,佢老婆想幫佢搞場好好睇睇嘅喪事,好彩我地有親戚做殯儀業,所以最後以最抵嘅價錢幫鄭伯伯搞咗身後事,我屋企亦都有出咗部分錢(婆婆唔知),而我喺上房當晚就幫伯伯做擔幡買水嘅角色(當係契仔),好等婆婆安心,之後我地屋企同其他街坊都有照顧婆婆。但係幾年之後,婆婆喺夜晚訓訓下覺走咗,身後事都係我地幫婆婆搞,我當時係喊到仆街。[/quote]

無兒無女既老人家有你地陪佢走最後一程
試過自己行街突然落好大雨,好彩我有帶遮
咁等馬路嘅時候就見到隔離有個人冇遮,我見轉左綠燈,個人都唔行,就行過去問佢係咪過,遮埋佢

仲有以前中學番學有條必經馬路,會有好多同校嘅學生行,有時落雨見到唔識嘅冇帶遮都會遮埋佢地番去,都試過幾次
但到我冇帶遮嘅時候,其他著住同校服明明認得個樣嘅人都冇理過我

仲有以前中學做prefect,打鐘之後會企一陣閘口等遲到嘅人番嚟登記,有時落雨啲人冇帶遮,就會幫佢擔遮等佢寫好資料,再送佢行到有瓦遮頭嘅地方

有時咁樣同陌生人有一段接觸,都幾刺激幾好玩

利申好人打飛機post

我都試過 寶琳間教院門口有個教中史嘅Miss遮左我
有個盲人行得好慢,我諗住過去幫佢帶路。
點知佢態度唔太好咁講:唔駛啦,無你我都要行㗎!
我嗰時好嬲咁放底一句:咁你慢慢啦,就走咗
後來諗番起可能佢以前俾人扮帶路玩過一獲先唔信我。我唔應該咁衝動串佢

所以有時都唔知幫唔幫人好 驚人地根本唔想我幫手
有次番學行去車站嘅時候落雨但我無帶遮 點知行行下feel到點解無雨滴落黎嘅?到左車站之後我個fd問我係唔係識個個男仔?佢遮你過黎咼?
我就心諗邊到有男仔?望番過去發現個個男仔住我樓下 原來佢一直遮住我去車站

吹?
上年幾次見到有人係街暈低,幫佢地報警
試過放學返屋企行到一條長樓梯嘅時候見到一個婆婆踢住一袋聽聲似係鐵/鐵罐嘅野 我見佢一路落樓梯一路踢我覺得好危險 陣間一個唔覺意企唔穩就大件事 所以我就幫佢抽到落樓梯底 咁我就好細粒嘅 袋野都有我半個人咁高一大個麻包袋咁 個時拎到落樓梯底跟住幫佢抬埋上手推車之後真係手都震埋
個婆婆同我講唔該講多謝個把聲聽得出佢真係好開心 而我聽到佢咁開心我都好開心 雖然返到屋企隻手仲係震嘅
有次夜晚坐巴士瞓著咗 去到總站之後有兩位姐姐好好心咁叫我起身 好彩有佢地 如果唔係都唔知點樣出返去
有個客因為申請錯visa airline 唔比佢上機
但係佢趕住去簽約
我就用公司電腦幫佢申請visa
但本身我地部電腦係internal 用

佢話佢真係好感激我
諗住比100usd 我
但我無收
佢仲問我點解咁好人
我話 因為我同你同一日生日

有d 客太多行李
無的士肯車佢地
我幫佢地call gogovan
聯絡埋
翻譯埋

試過有個泡菜小朋友高燒上唔到機
我幫手翻譯埋 call 999
同airline deal 埋
再send msg 比佢地叫佢地第日準時上機

不過我天性好鍾意幫人
我都好感恩好多人都幫我
之前返學落雨無帶遮 有個隔離學校既仔仔好好人送到我返門口 但其實個陣已經就快遲到 佢個間同我個間距離起碼有五分鐘 好怕佢遲到

巴士附近安全島?

嗰頭有3間中學?
細個嗰陣落雨
落茶記食早餐
落單諗住嗌炒蛋
好彩有個搭枱既呀叔叫停我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞